Titols i resum a tot arreu

Exposició 

Homenatge al poeta Marcel Ayats (1956 - 2020)


Aquest mes de novembre, la Fundació Bosch i Cardellach juntament amb l'artista Maria Romaní i amb el suport del Consell Comarcal del Vallès organitza una exposició a la Sala II de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell que vol retre homenatge al poeta Marcel Ayats (Sabadell, 1956 - Sant Quirze del Vallès, 2020). Aquesta mostra aplega un conjunt d'obres de poesia visual de tretze artistes diferents que, coordinats per Àlex Monfort, actuen a manera d'homenatge pòstum al poeta sabadellenc. A més, l'exposició es tanca amb un seguit de peces realitzades per Maria Romaní, la seva companya, que sota el títol Sense tu esdevenen un testimoni d'homenatge i dol per la seva pèrdua. (veure cartell)

L'exposició s'inaugurarà el dimarts 7 de novembre a les 19h i es podrà veure a la Sala II de l'Acadèmia de Belles Arts (Passeig de Manresa, 22) en horari de dimarts a dissabte de 17:30 a 20:30h des del dimarts 7 de novembre fins el dissabte 2 de desembre. (veure invitació)

Activitat complementària: 
Paral·lelament a aquesta exposició, la Fundació Bosch i Cardellach juntament amb Papers de Versàlia organitza un acte de lectura de la poesia de Marcel Ayats que tindrà lloc el  23 de novembre a les 19h a la seu de la Fundació. Josep Gerona farà una semblança de Marcel Ayats com a poeta i, a continuació, hi haurà una intervenció conjunta de David Madueño parlant de la poesia d'Ayats i de Maria Romaní recitant alguns dels seus poemes. (veure més informació)




 
Data: 02/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Acadèmia de Belles Arts de Sabadell

La secció d'Història i Arqueologia us convida a la conferència:

 

A la recerca del patrimoni que estem perdent a Sabadell

 

A càrrec d'Albert Roig, arqueòleg


Amb aquesta conferència, l’arqueòleg Albert Roig vol realitzar una panoràmica de la situació actual dels edificis catalogats de la ciutat, tan públics com privats, que amb el temps s’han anat deteriorant i que actualment corren perill de desaparèixer.

Dia: dimecres 13 de desembre
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 13/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Taüll: experiment i sensibilitat

Una mirada a la seva arquitectura en el 900è aniversari de la consagració (10 i 11 desembre 1123)

 

A càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista


L’enorme valor de les pintures de Sant Climent de Taüll han anat acompanyades d’una freqüent valoració del seu edifici com arcaic i primitiu, com també de la manca de comparació amb la veïna Santa Maria, quan foren no sols consagrades en parella, sinó també construïdes i quan aquesta acaba plantejaments iniciats a Sant Climent.
Si analitzem dimensionadament l’arquitectura de les dues esglésies i les seves proporcions (per exemple en absis, campanars, ...) arribarem a la conclusió que es tracta d’un exercici molt lliure però refinat, covat a l’Aran amb experiències prèvies, i consolidat a Taüll. Aixecades en un moment de transició entre el primer i el segon romànic, amb unes obres que ja no es varen repetir, però que formen part d’una sensibilitat que avui llegiríem com visualista, informal... conceptes que no podem aplicar en els termes actuals a fa quasi un mil·lenni, però que hem de comprendre en la llibertat que les feu possibles. Talment com al llarg de la historia de l’art hi ha hagut moments disruptius i de llibertat artística, també d’artista personal.

Dia: dimarts 19 de desembre
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït



 

Data: 19/12/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Fundació Bosch i Cardellach
Presentació del llibre:

Els ocells del Parc Catalunya. Setze anys d'ornitologia urbana

A càrrec d'Àngel Galobart i Lorente, cap del Grup de Recerca de Dinosaures de l'Institut Català de Paleontologia i de Josep Lluís Cortés Montesinos, biòleg i autor del llibre

 

El soroll i les presses de la vida urbana ens amaguen la natura que ens envolta. Però al bell mig de la ciutat, multitud d’espècies d’ocells desenvolupen la seva vida, treuen endavant llur descendència o venen aquí a passar l’hivern, procedents de terres llunyanes. Tot això, i molt més, s’esdevé al Parc Catalunya, on en més de setze anys s’han observat 122 espècies d’ocells.
Aquest llibre reivindica el valor del Parc. Hi descobrirem els seus ocells com a part d’un ecosistema, les seves variacions estacionals i els canvis en setze anys de seguiment. Coneixerem les peculiaritats de les diverses espècies en la seva relació amb el Parc i amb l’entorn proper, amb fotografies de totes elles. A més, un recorregut ens estimularà a la seva descoberta. (veure més informació).

“Espècies en regressió, com l’oreneta comuna o el pardal xarrec, troben refugi en el Parc Catalunya; un exemple de les mil i una històries que trobareu en aquesta obra ingent. Llegiu-la i animeu-vos a comprendre i estimar, encara més, el petit tros de natura que teniu a prop.”
(Del pròleg de Sergi Herrando).

Llibre recomanat per l’Institut Català d’Ornitologia.

Dia: dimecres 20 de desembre
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 20/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La secció de Ciència i Tecnologia us convida a l'acte

Ciència per Nadal 2023

L'evolució de l'Univers

Ciència per Nadal a Sabadell és un projecte de caràcter anual iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics Sabadell-Sant Quirze, que pretén fomentar el coneixement de la metodologia científica a través de l'anàlisi d'un tema científic d’impacte. El projecte té doble vessant: una de caràcter docent amb la participació d’estudiants d’ensenyament secundari de Sabadell i una altra de caràcter social destinada a tota la ciutadania consistent en una conferència-col·loqui sobre el tema de l’any. El vessant docent del projecte es dirigeix als estudiants de centres d’ensenyament secundari de Sabadell i, concretament, a l'alumnat de 1r curs de batxillerat que desenvolupin el Treball de Recerca del curs següent, tot proposant-los treballar algun aspecte del tema escollit utilitzant la metodologia científica, que conclourà amb la realització i presentació d'un pòster científic. Aquest treball es realitza durant el primer trimestre de curs i compta amb l'assessorament d'un ponent científic del tema escollit. El treball conclou en un acte públic on es presenten els resultats dels treballs realitzats i en el que el ponent imparteix una conferencia i respon a les preguntes de l’alumnat. (veure més informació)
 
El tema escollit enguany és L'evolució de l'Univers i tindrà com a ponent la Dra.Carme Jordi, Professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, membre de l’Institut de Ciències del Cosmos i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. (veure més informació)
 

Acte docent, 18 de desembre:
El treball dels estudiants conclourà en un acte obert al públic el dilluns 18 de desembre a les 10h al centre cívic de Cal Balsach (carretera de Prats de Lluçanès, 2, de Sabadell). En aquest acte, conduït per la comunicadora Elisabet Carnicé, hi assistirà tot l'alumnat participant que presentarà un compendi de les seves activitats i on la Dra.Carme Jordi impartirà una conferència relacionada amb el tema escollit d'enguany i respondrà a una selecció de preguntes dels estudiants. (veure cartell) (veure invitació)


Acte social, 21 de desembre:
El dijous 21 de desembre a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach, la Dra.Carme Jordi impartirà una conferència col·loqui oberta a tota la ciutadania  titulada "L'evolució de l’Univers". (veure cartell) (veure invitació)

 


 

Data: 21/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach