Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Arts i Lletres, juntament amb el CRAE Centre de Recerca en Arts Escèniques de la UAB i Departament de Filologia Catalana de la UAB, organitzen el:


Cicle de Recerca Universitària Júnior


Fruit del vincle entre la Secció d'Arts i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach, el Centre de Recerca en Arts Escèniques de la UAB (CRAE-UAB) i el Departament de Filologia Catalana de la UAB, proposem un cicle de recerca universitària júnior per donar a conèixer la investigació que actualment es duu a terme en arts escèniques a la UAB per joves investigadors. El cicle està coordinat per Anton Carbonell. (veure cartell general)

El cicle constarà de les següents tres presentacions:

1) Guimerà i l’orientalisme: a càrrec de Mohamad Bitari
Dimecres, 2 d’abril de 2025, a les 19 h.
 
2) Rodoreda i el teatre: a càrrec de Xavier Serrat
Dimecres, 4 de juny de 2025, a les 19 h.
 
3) El teatre de Benet i Jornet: a càrrec de Clàudia Serra
Dimecres, 11 de juny de 2025, a les 19 h.

 

I/III: Guimerà i l’orientalisme

 

A càrrec de Mohamad Bitari, poeta, traductor, escriptor i periodista

Una interpretació de Mar i cel des de l'òptica de l'orientalisme invers, que permet una lectura inèdita i insòlita fins ara d'aquest clàssic de tots els temps.

Aquest estudi es basa en dues perspectives crítiques, l'orientalisme d'Edward Said i l’orientalisme i l’orientalisme invers de Sàdiq Jalal al-Àzem, ambdues provinents d'autors orientals, per arribar a una metodologia capaç de contribuir a l'anàlisi i la representació de l'altre oriental en el context del teatre català contemporani. Al teatre català ens trobem amb el que anomenaríem una «crisi de construcció», una construcció que en el teatre que es produeix avui a Catalunya —des del text fins a la direcció, l'escenografia i la música— genera una ficció que no s'acosta a la realitat, sinó que més aviat sembla pertànyer a un temps que no existeix. Aquesta construcció torna a reproduir mecanismes teatrals orientalistes i de fort poder que no necessitem per a la nostra representació de l'altre, simplement perquè aquesta construcció i aquests mecanismes obren una finestra al no-coneixement.

En aquest estudi pretenem arribar a una teoria que ens ajudi en el treball teòric, constructiu i pràctic quan creem una obra de teatre català que tracti o contingui elements orientals. Seguidament, analitzarem l'obra Mar i cel d'Àngel Guimerà per a poder desglossar en quines dimensions pot operar la visió orientalista. Finalment, posarem en contrast aquesta anàlisi amb revisions d’altres obres, que ens serviran de resultat pràctic i teòric per avançar en la recerca sobre altres llindars teatrals presents.
 

Mohamad Bitari és un poeta, traductor, escriptor i periodista palestí de Síria establert a Barcelona. Nascut al camp de refugiats palestins de Yarmouk a Síria. La seva família va fugir de la ciutat de Natzaret el 1948 (any de la Nakba) i es va instal·lar a Síria després de l'ocupació del nou Estat d’Israel a Palestina. Bitari és fundador d’Èter Edicions, especialitzada en traduccions de l’àrab al català i viceversa. Forma part del Comitè d'Escriptors Perseguits de la Fundació Pen Club a Catalunya, i treballa com a traductor de literatura catalana i literatura espanyola; també imparteix classes d'àrab a la Universitat Autònoma de Barcelona i col·labora habitualment amb institucions culturals per establir ponts entre Catalunya i el mon àrab. La seva formació en estudis teatrals l'ha portat a participar en espectacles del Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona Calling Palestina), del Teatre Lliure (Síndrome de gel, obra creada per Clàudia Cedó i Mohamad Bitari) i a fer recerca sobre el teatre d'Àngel Guimerà. (veure cartell)

Dia: dimecres 2 d'abril de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d’Arts i Lletres, CRAE Centre de Recerca en Arts Escèniques de la UAB i Departament de Filologia Catalana de la UAB
Data: 02/04/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Territori i Espai Urbà organitzen el:

 

Cicle Parlem del transport públic a Sabadell

Sessió doble:


-Una diagnosi de la xarxa actual
A càrrec de Marc Taulats, enginyer de camins i geògraf

- Una hipòtesi de reforma de la xarxa de Bus i d'ampliació de la illa de vianants del Sabadell central
A càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista

En ambdós casos es tracta de treballs elaborats pels ponents d'acord amb el seus coneixements i criteris; el posterior debat i treball permetran anar modelant coclusions compartides.
Per aquest motiu, volem que la sessió serveixi per iniciar la participació dels assistents i recollir propostes i idees així com per començar a formar el grup de treball que pugui elaborar un document final d'anàlisi i propostes respecte la temàtica del cicle. (veure cartell)

Dia: dijous 3 d'abril de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció de Territori i Espai Urbà

 
Data: 03/04/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Persones i Comunitat organitza l'acte:

Sensellarisme: reptes de present i futur

A càrrec de Jordi Sànchez, director de Drets Socials de l'oficina de la Síndica de Greuges de Catalunya


El passat 25 de gener de 2025 es va presentar al Parlament de Catalunya la proposta de llei per fer front al sensellarisme i donar resposta a la situació de les persones que viuen al carrer, que pernocten en albergs o s'allotgen en equipaments de manera temporal. Cal passar d'un tractament assistencial cap a una protecció legal dels Drets subjectius. 
El mes d'octubre, des de la Fundació Bosch i Cardellach vam donar veu a les persones que han estat treballant la llei així com a les Entitats socials implicades amb les persones que estan en situació de sense llar i a les mateixes persones que viuen en aquesta situació. 

En aquest nou marc, la secció de persones i comunitat de la Fundació volem aprofundir en la importància de l'aprovació de la llei, de les oportunitats i possibilitats que s'obren i els reptes que pot representar. Per tal de poder-hi reflexionar, comptarem amb el Sr. Jordi Sanchez, Director de Drets Socials de l'oficina de la Sindica de Greuges de Catalunya. (veure cartell)

Dia: dimarts 8 d'abril de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció de Persones i Comunitat
Data: 08/04/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza l'acte:

Homenatge a Enric Larreula

 

Amb les intervencions d’Enric Larreula, Jessica Neuquelman i David Vila. Presenta Anton Carbonell, coordinador de la Secció d’Arts i Lletres

 

L'acte vol ser un homenatge a la figura i a la trajectòria d'Enric Larreula, escriptor, professor universitari i il·lustrador. Ha escrit obres de narrativa infantil i juvenil des del 1981, amb títols que han marcat generacions. També publica poesia, teatre, assaig, narrativa curta i narrativa satírica. Ha guanyat el premi Pere Quart d'Humor i Sàtira, un premi especialment vinculat a Sabadell, amb les obres La propina (1990) i La dutxa (2000). S'acaba de reeditar el que va ser el seu primer llibre, Darrere nostre un riu de flors trencades, una obra d'impressions i sentiments profundament lligada a la natura i la identitat catalana. I continua sent un clàssic els seus Contes per a un món millor, premi Lola Anglada 1991.

Jessica Neuquelman i David Vila i Ros conversaran amb ell, tal com van fer al llibre Sota la figuera, de publicació recent. I ben segur que podrem gaudir de l'encant d'alguna de les històries que explica l'Enric Larreula. (veure cartell)

Dia: dimecres 9 d'abril de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Col·labora: La Llar del Llibre


 

Data: 09/04/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

El Col·lectiu per a un nou model energètic i social sostenible (CMES) juntament amb el Centre d'Estudis Lacetans, l'Institut d'Estudis Empordanesos i la Fundació Bosch i Cardellach organitza el Cicle de Jornades 2025:

 

Transició energètica i territori (TEiT)

 
El projecte TEiT, organitzat per CMES junt amb Centres d'Estudis Locals, és un pla de desplegament de Conferències i Jornades pel territori amb l’objectiu de prendre consciència de la necessitat de transitar vers les energies renovables per fer front al canvi climàtic i a les necessitats energètiques del futur. Un dels aspectes transcendents de la Transició Energètica actual, de caràcter global i local, és la distribució i menor intensitat de les fonts d’energia i la necessitat de grans superfícies de territori per captar-la. Si bé aquest aspecte imposa limitacions, també obre noves oportunitats de participació i la possibilitat d’establir una societat més equilibrada, eficient i resilient. (veure cartell)

L'activitat es realitzarà el dimarts 22 d'abril en format virtual a través del següent enllaç (veure enllaç) i es prega confirmació d'assistència enviant e-mail a cmes2012@gmail.com 


Programa:

 
  • 18:00 h Salutació
Josep Maria Peiró, Secretari Junta CMES
- Introducció al projecte TEiT
- Evolució vers les Actituds i les Accions
 
 
  • 18:15 h El territori en la transició energètica
Carles Riba Romeva, President de CMES
- Incidència del territori en la transició a les energies renovables
- Desequilibris territorials
 
 
  • 18:45 h Criteris en l’ús del territori
Eduard Furró, Coordinador General de CMES
- Avaluació de les necessitats territorials per a energia
- Criteris d’ocupació de superfícies i de sòls
 
  • 19:30 h Debat obert amb els ponents
- Opinions, preguntes i respostes
 
  • 20:00 h Fi de la sessió
Data: 22/04/2025
Hora: 18 : 00
Localització: virtual

La Secció d'Arts i Lletres organitza l'acte:


Dia de l'Autor: Toni Sala

Conversa de l’escriptor homenatjat, Toni Sala, amb el poeta i editor Jordi Cornudella

 
El Dia de l'Autor ja és una activitat de referència a la Fundació Bosch i Cardellach. Enguany l'escriptor homenatjat és Toni Sala, una de les veus narratives més brillants i amb més projecció de la narrativa catalana contemporània. Va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1969. Ha escrit en diaris i publicat reculls de contes, novel·les, cròniques i assaig. Va guanyar el premi Documenta amb el recull de contes Entomologia (1997) i va publicar la seva primera novel·la Pere Marín (1998). A partir de la seva etapa com a docent escriu Petita crònica d'un professor de secundària (2001). La novel·la Rodalies (2004) guanya el Premi Sant Joan. A Comelade, Casasses, Perejaume (2006) fa un homenatge a tres artistes dels nostres dies. Amb Els nois (2014) va inaugurar el catàleg de L’Altra Edicions, i amb El cas Pujol (Premi Ciutat de Barcelona 2014) en va estrenar la línia d’assaig. Amb la novel·la Persecució (2019), va guanyar el prestigiós premi Crexells a la millor obra de l’any. Últimament, ha publicat un llibre memorialístic, Una família (2021), i un notable recull d'assaigs sobre literatura, Tradició i creació (2024). (veure cartell)

Dia: dijous 24 d'abril de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Arts i Lletres
Col·labora: La Llar del Llibre
Data: 24/04/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach