Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Història i Arqueologia organitza la presentació dels llibres:

 

Sabadell i les exposicions universals del segle XIX (1851-1900)
Sabadell i les exposicions espanyoles i internacionals de Barcelona (1827-1929)

 

A càrrec de Jeroni Benavides i Fernàndez, autor. Presenta Josep Lluís Martín i Berbois, historiador

 
Als dos textos presentats, l’autor realitza un recorregut per les exposicions universals del segle XIX (1851-1900) i les exposicions espanyoles, regionals i internacionals celebrades a Barcelona (1827-1929) tot seguint la petja dels industrials sabadellencs i la seva participació en els diferents certàmens descrits. El recorregut en tots ells inclou anàlisis a diferents nivells geogràfics (els països amfitrions, Espanya, Catalunya i Sabadell) de les circumstàncies històriques, socials, polítiques, econòmiques i culturals que envoltaren les exposicions. També s’inclouen referències i valoracions específiques sobre la construcció del catalanisme polític i la lluita pel ressorgiment i progrés de la nostra llengua i cultura. Aquesta exploració multifocal ajudarà el lector a contextualitzar les condicions ambientals, pròpies i alienes, que condicionaren o acompanyaren les exposicions universals analitzades. (veure cartell)

Podeu trobar més informació sobre la col·lecció i la història industrial al blog Apunts sobre la història industrial de Sabadlel (veure enllaç) i a l'Instagram sbd-industrial (veure enllaç)

Dia: dimarts 14 de gener de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Història i Arqueologia
Data: 14/01/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqeuologia organitza la conferència:

Arthur Conan Doyle i Sherlock Holmes. Una relació d’amor i odi

 

A càrrec de Josep Lluís Martín i Berbois, doctor en Història Contemporània

 
El 1887 el jove metge Arthur Conan Doyle publicava al Beeton’s Christmas Annual una petita novel·la titulada Estudi en escarlata on els protagonistes eren un peculiar detectiu de nom Sherlock Holmes i el seu inseparable company John H. Watson. Tot i que l’èxit literari no fou immediat sí que s’establiren els fonaments del que acabaria convertint-se en un clàssic mundial de la literatura detectivesca des del segle XIX fins els nostres dies.
La bona relació entre l’autor i el personatge fictici no sempre fou fluïda. Conan Doyle creia que els casos de Holmes l’impedien realitzar altres treballs i per això l’assassinà només sis anys després de crear-lo, sortosament l’autor el ressuscità uns anys després pel delit dels seus milers de lectors. (veure cartell)

Dia: dimarts 21 de gener de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Història i Arqueologia
Data: 21/01/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza la presentació del llibre

 

COMÈDIES ALADES. La pau. Núvols. Els ocells

D’Aristòfanes. Traducció d’Eloi Creus

 

A càrrec d’Eloi Creus, traductor i doctor en Filologia Clàssica per la UB, en conversa amb Maria Paredes, doctora en Filologia Clàssica; i Joan Sellent, traductor i professor de Traducció Literària UAB

 
Presentem la primera traducció catalana en vers de tres de les comèdies d'Aristòfanes, les més líriques, les més alades: La pau, Núvols i Els ocells. Són unes traduccions d'Eloi Creus, que miren de conciliar els dos caràcters indissociables de l'autor: l'humor i la poesia. Un home volant fins al cel en un escarabat merder gegant per visitar els déus i portar la pau al món, una secta tronada d'intel·lectuals comandats per Sòcrates que passen massa temps als núvols, o uns homes que se'n van a viure una vida de reietó amb els ocells i acaben instaurant-hi un règim opressor. (veure més informació)
Eloi Creus ha traduït també Menandre, Safo, Plató, Sandro Penna, Primo Levi... És doctor en filologia clàssica per la Universitat de Barcelona i l'any 2024 ha publicat el seu primer llibre de poesia pròpia, Com una mosca enganxada a la mel. (veure cartell)


Dia: dijous 23 de gener de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Arts i Lletres
Col·labora: La Llar del Llibre
Data: 23/01/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

 

Com podem canviar el món? Consciència i lideratge

 

A càrrec de Josep M. Coll, economista i doctor en Relacions Internacionals i Desenvolupament Sostenible
 

En ple Antropocè, l’era caracteritzada pel patiment planetari provocat per l'acció humana, els humans perpetuem un sistema socioeconòmic extractiu i degeneratiu amb el planeta. Aquest comportament gira al voltant d'un homo economicus desconnectat de la seva ànima natural i espiritual. Els que sentim la crida per sortir d'aquesta ceguesa autodestructiva ens preguntem: per on comencem? Alguns opten per iniciar un viatge interior de cerca de la pau mental, el camí del monjo; mentre que altres decideixen passar directament a l'acció exterior, el camí de l’activista. Basat en el seu darrer llibre El monje y el activista: descubre las dos caras de tu liderazgo (editorial Siglantana), Josep M. Coll explorarà l'art d'harmonitzar el desenvolupament personal i la consciència espiritual amb el lideratge sistèmic, aquest poder que tenim al nostre interior, imprescindible per transformar i crear nous futurs conscients, sostenibles i regeneratius. (veure cartell)

A càrrec de Josep M. Coll, economista, doctor en Relacions Internacionals i Desenvolupament Sostenible, professor d’estratègia, sostenibilitat i innovació a EADA Business School, professor visitant de la Universitat de Yonsei de Corea del Sud i de la Universitat de Birmingham del Regne Unit, i consultor per les Nacions Unides i la Unió Europea. És autor dels libres El monje y el activista: descubre las dos caras de tu liderazgo (Siglantana), Zen Business: los beneficios de aplicar la armonía en la empresa (Profit) i Economía de la felicidad: las claves de la tecnologia, la desigualdad y el trabajo en el poscapitalismo (Plataforma).


Dia: dijous 30 de gener de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció de Persones i Comunitat
Col·labora: La Llar del Llibre
Data: 30/01/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Territori i Espai Urbà organitza l'acte:

 

De 4rt Cinturó a Ronda de Dalt
(un esbós de pla integral del Vallès)

 

A càrrec de Manel Larrosa Padró, arquitecte urbanista

 
Presentació amb planimetria del debat històric del 4rt Cinturó i de les possibles alternatives, en el marc del Pla Territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona i la seva possible esmena o millora.
Debat sobre les implicacions locals de l'anomenada Ronda Nord (el 4rt Cinturó) i les connexions amb Castellar i la Ronda Oest. (veure cartell

Dia: dimecres 12 de febrer de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció de Territori i Espai Urbà
 
Data: 12/02/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Economia i Ciències Socials organitza la conferència: 

 

Catalunya i l’Informe Draghi

 

A càrrec de Francesc Trillas Jané, Secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern de la Generalitat de Catalunya. Presenta i modera Eduard Jiménez Hernández, coordinador de la Secció d’Economia i Ciències Socials
 

Sota el títol El futur de la competitivitat europea, el proppassat setembre la Comissió Europea va presentar el conegut com a Informe Draghi, on s’analitzen els reptes que tenen les empreses i l’economia europees en el marc global. L’informe ha tingut una important repercussió perquè es tracta de la principal contribució als actuals treballs de la Comissió que han de portar a un nou pla per la prosperitat sostenible i la competitivitat d’Europa.
La sessió vol donar a conèixer els punts més rellevants de l’informe i donar una visió de Catalunya estant de les seves propostes, així com examinar les polítiques en curs del govern de Catalunya en relació a les mateixes. (veure cartell) (veure invitació)

Dia: dimarts 18 de febrer de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Economia i Ciències Socials
Data: 18/02/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach