Titols i resum a tot arreu
El dimecres 8 de setembre tindrà lloc la sessió de la novena edició del cicle La ciència vista en pantalla. Projecció de la pel·lícula Marte, i tertúlia posterior. Introducció, debat i tertúlia a càrrec de Francesc Godia, catedràtic d'Enginyeria Química de la UAB i responsable de la Planta Pilot del projecte MELiSSA (Micro Ecological Life Support System Alternative) de l'Agència Europea de l'Espai, que desenvolupa tecnologies de suport de vida per missions humanes d'exploració de l'Espai.
 
 Títol original:The Martian
Any: 2015
Duració: 142 minuts
Director: Ridley Scott

 
Necessària la inscripció prèvia: secretaria@fbc.cat

(Veure invitació)Organitza la Secció de Ciència i Tecnologia. 
Data: 08/09/2021
Hora: 19 : 00
El proper dimecres 14 de juliol a les 6 de la tarda, la Secció d'Arts i Lletres organitza una visita guiada a l'exposició La guerra infinita. Antoni Campañà, del Museu Nacional d'Art de Catalunya. La visita estarà dinamitzada per un dels comissaris de l'exposició, Plàcid Garcia-Planas

Inscripcions:
Per inscriure't a la visita cal enviar un correu a secretaria@fbc.cat indicant nom, cognoms i telèfon de contacte abans del dilluns 12 de juliol. PLACES LIMITADES.

Preu:
El pagament de la visita s'efectuarà al MNAC abans de començar: 4,20 € públic general i gratuït per les persones jubilades. 
Descripció de l'exposició:

La guerra infinita descobrirà les diferents facetes de l’obra  del fotògraf Antoni Campañà  (Arbúcies, 1906-Sant Cugat del Vallès, 1989), tot posant el focus en les fotografies que va realitzar durant la Guerra Civil espanyola, que la família va trobar fortuïtament l’any 2018. Aquest conjunt d’imatges, de gran qualitat artística i rellevància històrica, varen ser amagades en una capsa pel propi artista,  on van romandre durant més de setanta anys des del final de la Guerra Civil fins el 2018. Aquesta capsa, amb centenars d’imatges inèdites, és ara coneguda com “la capsa vermella” i suposa una nova aportació molt important per al patrimoni fotogràfic del país,  especialment pel que fa a la Guerra Civil, tot ressituant a Campañà com un dels grans noms en la fotografia catalana i espanyola del segle XX.

La mostra descobrirà un gran nombre d’aquestes fotografies inèdites, mai positivades ni pel propi fotògraf. La majoria de les peces de l’exposició procedeixen del fons de la família de l’artista, que ha decidit fer un important dipòsit de 63 fotografies de l’etapa pictorialista anterior a la guerra, al museu. Una part d’aquests materials es mostraran també per primera vegada a l’exposició.

Campañà es pot definir com un fotògraf de contrastos. Es va iniciar molt aviat en la fotografia i es va convertir en un dels fotògrafs pictorialistes més premiats arreu del món. De fet, la seva obra ja formava part de la col·lecció del museu com a representant del pictorialisme català. Integra ben aviat els corrents estètics de l’avantguarda europea i utilitza les tècniques pigmentàries del pictorialisme però amb una mirada que beu de la Nova Visió. Les diagonals, els picats i uns enquadraments agosarats passen a ser la seva manera de plasmar la realitat.

El fotògraf mantindrà aquesta mirada moderna durant la Guerra Civil, malgrat que la cruesa de la realitat que l’envolta farà que la seva fotografia sigui més directa i ràpida. Campañà realitza més de 5.000 fotografies durant els anys de la guerra, fotografiant tot el que veu en un intent de superar el trauma del conflicte a través del visor de la càmera. Fotografia la complexitat del seu temps sense autocensura ni concessions a cap causa determinada.

Les milicianes, els refugiats que arriben de Màlaga a Barcelona el gener del 1937, les runes desprès dels bombardeigs, els menjadors populars, l’enterrament de Durruti o l’exhibició de les mòmies de les monges de les Saleses al passeig de Sant Joan van estar sota el seu objectiu. Campanyà recull escenes de la vida diària, entre allò quotidià i la violència de la guerra, i finalment, al 1939, la retirada de l’exèrcit republicà i les desfilades franquistes. És en aquest moment quan el fotògraf opta per tancar la guerra en una capsa per intentar començar de nou, malgrat el  context.

La postguerra suposarà per a Antoni Campañà una adaptació traumàtica i la recuperació i intensificació de temes com ara l’esport, els paisatges o escenes de la modernitat, quan aquesta va començar a arribar al país.

Vista en la seva globalitat, l’obra de Campañà ressegueix el segle XX en la seva complexitat i les seves contradiccions. L’exposició descobreix un artista incansable que intentà arribar a totes les arestes del món de la fotografia.

Organitza la Secció d'Arts i Lletres.
Data: 14/07/2021
Hora: 18 : 00
Localització: Museu Nacional d'Art de Catalunya
El dilluns 28 de juny a les 6 de la tarda tindrà lloc l'acte de reconeixement com a Bàrbar de l'any del pintor Xavier Oriach. Amb aquest petit homenatge en to informal, es reconeixerà la labor i la significació d'un artista sabadellenc singular i de projecció internacional.

L'acte es farà en format presencial a l'auditori 1 de l'Espai Cultura (Fundació 1859 Caixa Sabadell). L'obertura de portes es farà a 2/4 de 6 de la tarda. L'aforament és limitat i es farà per ordre d'arribada. No es reserva entrada. Recomanem arribar una estona abans per tenir temps suficient d'entrar ordenadament a l'auditori. 

(Veure targetó)

Organitza la Secció d'Arts i Lletres.

 
Data: 28/06/2021
Hora: 18 : 00
Localització: Auditori 1 de l'Espai Cultura
El dimarts 22 de juny a les 7 de la tarda a l'Auditori 1 de l'Espai Cultura (Fundació 1859 Caixa Sabadell) tindrà lloc la presentació del llibre Joan Bistuer Espias Dietari de guerra i postguerra, 1937-1943. El testimoni excepcional d’un soldat sabadellenc de la Brigada Mixta El Campesino, a càrrec de Joan Comasòlivas Font i Josep Antoni Pozo, coautors.
Conduirà l’acte: Víctor Colomer, periodista.


 
Activitat oberta i gratuïta. Aforament limitat segons ordre d’arribada. Recomanem arribar uns 30 minuts abans de començar l'acte. 

Es podrà seguir en directe a través del Canal de Youtube de la Fundació Bosch i Cardellach.

(Veure invitació)


 
Data: 22/06/2021
Hora: 19 : 00
Localització: Auditori 1 de l'Espai Cultura (Fundació 1859 Caixa Sabadell)
El proper dimarts 15 de juny tindrà lloc l'acte virtual de lliurament dels premis als treballs de recerca Montserrat Miró i Marimon. Vintena edició. Organitzen l'Ajuntament de Sabadell, el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental I i la Fundació Bosch i Cardellach (+info).

L'acte es podrà seguir virtualment a través del següent enllaç
Data: 15/06/2021
Hora: 18 : 00
El proper dimecres 9 de juny a les 7 de la tarda tindrà lloc la conferència Cabdills, batlles i alcaldes. Com ser alcalde de poble i no morir en intentant-ho, a càrrec de Mateu Comalrena de Sobregau i Esteve. Organitza la Secció d'Història i Arqueologia. 

El Sr. Comalrena parlarà sobre el dia a dia d'un alcalde d'un poble petit petit en la comarca de ciutats. D'un poble on, per exemple, el govern municipal s'elegeix a consell obert, la parròquia depèn del bisbat del Vic i la sanitat pública esta mancomunada a la comarca veïna.

L'acte tindrà format virtual es podrà seguir en directe a través d'aquest enllaç. (Cal posar el nom dins el requadre i fer clic a "Iniciar").
 
Mateu Comalrena de Sobregau i Esteve
Enginyer agrònom i forestal, alcalde actual de Gallifa (Vallès Occidental). 

 
Data: 09/06/2021
Hora: 19 : 00