Titols i resum a tot arreu

L'efecte papallona

Una aproximació meteorològica i cultural

Conferència de David Vila i Ros (escriptor i dinamitzador lingüístic)

 

Dimecres 1 de febrer a les 7 de la tarda, a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La teoria del caos explica el funcionament de sistemes dinàmics que, en determinades
condicions, poden experimentar grans canvis a partir d’una alteració inicial aparentment
insignificant. És allò que popularment es coneix amb el nom d’efecte papallona: el
moviment de les ales d’una papallona pot provocar un huracà a l’altra part de món.
Realitat o ficció?
D’això parlarem en aquesta conferència, en la qual, a partir de la geologia, la
meteorologia, la història, la pintura i la literatura, farem un viatge des d’un dels volcans
més actius d’Indonèsia fins a una mansió a la vora del llac Léman, acompanyant
escriptors i artistes que ens demostraran que la línia que separa el món real del màgic
és, ras i curt, inexistent. Us hi animeu?

Veure invitació
Data: 01/02/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

ENTREGA DELS PREMIS FLOC DE LLANA 2023 ATORGATS PEL GREMI DE FABRICANTS DE SABADELL

El passat divendres dia 20 de gener, a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell, es van entregar els Premis Flocs de Llana que aquesta institució atorga a diferents institucions i persones de la ciutat en el marc de la Festa del seu Patró, Sant Sebastià.
 
Aquest premi reconeix cada any a una empresa tèxtil, una entitat cultural, una entitat social sabadellenca i a una persona de reconegut prestigi que hagi aportat valor afegit a la ciutat.
 
Aquest any se li va atorgar a la Fundació Bosch i Cardellach com entitat cultural, pel seu compromís amb la cultura sabadellenca, per ser lloc de trobada, de reflexió i debat apostant per la dinamització i intercanvi de coneixement a la nostra ciutat i al nostre país.
 
En l’apartat del premi a una persona de reconegut prestigi, se li va atorgar a en Manel Larrosa Padró, membre de la nostra Fundació i vicesecretari de la Junta actual, com a persona de reconegut prestigi de la ciutat,  per les seves aportacions per fer possible el desenvolupament urbanístic i la conseqüent transformació social de Sabadell i del Vallès. També per la seva contribució a l’impuls de les vies de comunicació per fer una Catalunya més equilibrada i sostenible.
 
En l’apartat d’entitat social, es va atorgar el premi a l’entitat Atendis, entitat que desenvolupa la seva acció al servei de les persones amb discapacitat intel·lectual, el President de la qual, Josep Manel Suàrez Iborra, és membre d’aquesta Fundació.

La traça en la Barcelona gòtica. Sobre el disseny i projecte arquitectònic del món gòtic.


Dimecres 18 de gener a les 18:30h a la Fundació Bosch i Cardellach

A càrrec de Manel Larrosa   

Quan observem els grans edificis gòtics ens preguntem com es projectaven i traçaven. No disposem de plànols, tenim només algun dibuix escadusser de l'època, però l'anàlisi geomètrica i mètrica
dels edificis ens permet entendre els hàbits d'ofici i culturals que els van fer possibles. En aquesta sessió ho mirarem d’entendre amb exemples de la ciutat de Barcelona.

Veure invitació


 
Data: 18/01/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

Territori(s) Compartit(s) 

Pròleg. Diàleg. Catàlisi.


Un espai d’exposició, reflexió i accelerador de projectes vinculats al territori organitzat per la secció de Territori i Espai urbà. 

Sessions:

17 de novembre a les 18:30h a la seu de la Fundació:
Cap als jardins dels terrenys de l'aigua. Carme Carcaño, Doctora en Urbanisme i tècnica urbanista de l’INCASÒL.

1 de desembre a les 18:30h a la seu de la Fundació: 
La transformació de la trama urbana i el rodal sabadellenc a través de la fotografia.
David González, Doctor en Història de l’Art i arxiver a l’Arxiu Històric de Sabadell.

22 de desembre a les 18:30h a la seu de la Fundació: 
Sostenibilitat energètica. Repercussió de l’habitabilitat en el territori. Anna Pagès i Mariana Palumbo, Doctores Arquitectes i docents en el Màster universitari en Intervenció Sostenible en el Medi Construït. MISMeC. ETSAV. UPC.
 

Aquest espai inclou:

Pròleg introductori al voltant d’un projecte vinculat al territori. La sessió començarà amb una exposició per part de la(les) persona(es) convidada(es). L’objectiu és presentar els elements principals d’una recerca, un escrit, una obra, un projecte destacant sobretot el punt de vista, la mirada, de l’autor; no es tracta tant de presentar el resultat final com de compartir la metodologia de treball i els aprenentatges adquirits. Aquesta intervenció mirarà d'interpel·lar els participants amb preguntes obertes per al diàleg. Diàleg entre les persones assistents. Catàlisi mitjançant una dinàmica que provoqui reaccions i inquietuds. S’obrirà un diàleg amb l’objectiu que les intervencions inicials interpel·lin als ponents però que progressivament evolucioni cap a una conversa oberta entre tots els assistents. El diàleg té l'objectiu de compartir coneixements, aportar visions pròpies i experiències complementàries al tema exposat al pròleg. Les reflexions cerquen generar nous enfocaments i accelerar projectes compartits.

Cal inscripció prèvia a secretaria@fbc.cat 
Veure programa

Data: 22/12/2022
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

5a edició de l'activitat Ciència per Nadal a Sabadell


Sota el títol "Les fluctuacions del clima", organitzada per la Fundació Bosch i Cardellach amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics de Sabadell-Sant Quirze.

El treball acadèmic d’aquesta activitat dedicada a la divulgació del mètode científic entre el jovent i el públic en general,  conclourà en un acte públic amb presència del ponent  Dr. Santiago Giralt i de tots els estudiants participants. Aquest acte tindrà lloc el dia 19 de desembre a les 10h del matí a l’Auditori 3 de l’Espai Cultura, carrer d'en Font 25, i s’hi revisarà la feina feta pels estudiants, que podran adreçar les seves preguntes al Dr. Giralt.

També el dia 19, dins del mateix projecte, i a les 19h, a l’auditori de la Fundació Bosch i Cardellach, el Dr. Giralt parlarà sobre La Petita Edat de Gel, les erupcions volcàniques i la Revolució Francesa: Determinisme natural o social?,  conferència adreçada al públic en general, a la qual esteu convidats.

Més informació.
Data: 19/12/2022
Hora: 10 : 00
La secció de Ciència i Tecnologia us convida el proper dijous 1 de desembre, al cinema Imperial, al passi de la pel·lícula Little Joe (2019) i al col·loqui amb Josep Santaló, catedràtic de Biologia Cel·lular a la Facultat de la UAB.

Horari:
20h: pel·lícula i, seguidament, col·loqui
22:30h: segon passo de la pel·lícula

Acte organitzat conjuntament al Cineclub Sabadell.

Informació pràctica: entrada lliure per als membres de la Fundació. Demaneu la vostra entrada a secretaria: secretaria@fbc.cat 
Lloc: Cinema Imperial

Data: 01/12/2022
Hora: 20 : 00