Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la presentació del llibre:

 
Catòlics, comunistes i cia.
Intel·lectuals catalans i Guerra Freda

 

A càrrec d’Agustí Pons, periodista i autor del llibre. Presenta Isidre Carner, coordinador la Secció d’Història i Arqueologia.

 
En aquest llibre s’examina de forma detallada el paper que van tenir durant la Guerra Freda alguns dels intel·lectuals catalans més destacats d’aquest període. Hi surten, entre d’altres, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Castellet, Alfonso Comín, Xavier Folch, Joaquim Molas, Manuel Sacristán, Ricard Salvat, Jordi Solé Tura, Antoni Tàpies, Joan Triadú i Manuel Vázquez Montalbán. (veure cartell)

Dia: dimecres 26 de juny de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Col·labora: editorial Edicions de 1984 i La Llar del Llibre
Data: 26/06/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d’Economia i Ciències Socials us convida a l’acte:

La Innovació al Vallès: la visió de COTEC

A càrrec del Sr. Aleix Pons, Director del Departament d’Economia de la Fundación COTEC. Seguidament es realitzarà una taula rodona amb empreses i agents d’innovació de l’àmbit, moderada pel Sr. Eduard Jiménez, coordinador de la Secció.

 
L’acte tindrà lloc el proper dia 20 de juny, a les 18:30 hores a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell, carrer de Sant Quirze, 30 de Sabadell.

L’activitat pretén posar a l’abast del món empresarial informació sobre l’activitat innovadora i el seu impacte en l’ocupació i el desenvolupament empresarial. La Fundació COTEC és una de les principals institucions a Espanya d’anàlisi i promoció de la innovació i, a instància de la FBC, ha preparat una visió de la realitat vallesana a partir dels resultats dels seus observatoris, particularment el d’ocupació tecnològica i empreses gasela. (veure cartell) (veure invitació)


Dia: dijous 20 de juny de 2024
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Col·labora: Gremi de Fabricants de Sabadell


Data: 20/06/2024
Hora: 18 : 30
Localització: Gremi de Fabricants de Sabadell

La Secció d'Arts i Lletres organitza el cicle

 

Doncs, mira, anem amb la Colla de Sabadell

 
Aprofitant el 125è aniversari del naixement de Joan Oliver i de Francesc Trabal, així com el 120è aniversari del d'Armand Obiols, la Secció d'Arts i Lletres ha volgut elaborar un cicle on a través de diferents conferències aprofundirem en la vida i obra dels membres de l'anomenada Colla de Sabadell.

La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga. El seu lema: “Estem voltats de pocavergonyes”. Al costat de la pràctica d’un humor provocatiu, descordat i crític, sobretot en les pàgines del "Diari de Sabadell", la Colla es va implicar en empreses de gran ambició cultural, com les Edicions La Mirada (1924). (veure cartell)

 



Programa:

  • La ciutat dels poetes o la prehistòria del Grup de Sabadell

A càrrec de Marc Comadran, doctor en Filologia Catalana
Dijous 2 de maig a les 19h
Es proposa una anàlisi dels orígens del Grup de Sabadell, incidint en el tipus de relació que els seus principals impulsors, Francesc Trabal, Joan Oliver i, especialment, Armand Obiols, estableixen amb d'altres escriptors i colles en els primers anys decisius, sobretot en el període entre 1918 i 1925, quan l'evolució del Grup de Sabadell és més remarcable en relació amb la tradició local.

 

  • Francesc Trabal, l'home que es va perdre

A càrrec de Maria Campillo, professora de Literatura Catalana Contemporània (UAB)
Dijous 9 de maig a les 19h
Novel·lista, periodista i activista cultural. Amb uns articles, plens d’un humor propi, festiu i crític, al "Diari de Sabadell", aconseguirà anomenada, amb el seu nom real o amb el pseudònim Senyor Banyeta. Té un veritable impacte el seu llibre "L’any que ve" (1925), que recull un conjunt d’acudits il·lustrats per ell mateix i per gairebé la totalitat dels membres de la Colla. Alhora, és el factòtum i animador principal de l’Associació de Música. Assaja la incorporació de l’humor, d’un peculiar punt de vista i de tècniques narratives originals a una sèrie de novel·les seves, com "L'home que es va perdre" i "Vals", que han esdevingut canòniques de la literatura catalana del segle XX. Durant la guerra, forma part activa de l'Agrupació d'Escriptors Catalans i participa en l'organització del Servei de Biblioteques al Front. Finalment, optarà per l'exili a Xile, on restarà fins a la mort.

 

  • Armand Obiols i la literatura

A càrrec de Mercè Ibarz, escriptora, periodista cultural i professora (UAB i Pompeu Fabra)
Dimecres 29 de maig a les 19h
Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat i Esteve, és un dels membres més preparats intel·lectualment de la Colla. Ben aviat, el 1919, publica els primers poemes. I és encara molt jove quan esdevé corresponsal de "La Veu de Catalunya" i escriu cròniques que signa com a White. De seguida, excel·leix en la crítica literària més rigorosa i implacable. Té la voluntat de construir una cultura catalana moderna amb una literatura “normal”, equiparable a l’europea. La contundència, la ironia i el to punxant dels seus articles li crea molts enemics. L’any 1928 enceta la secció “Buirac”, a les pàgines de "La Nau", que el convertiran en una veu crítica, aguda i autoritzada. Arribada l’època republicana, intervé en el periodisme polític i escriu editorials lúcids, d’una actualitat sorprenent. L'any 1938 serà cap de redacció d’una etapa brillant de la "Revista de Catalunya" i no deixa d’implicar-se en l’Agrupació d’Escriptors. Exiliat a França, viurà l’ocupació nazi. A partir de 1951 fins a la mort farà de traductor d'organismes internacionals a París, Ginebra i Viena.

 

  • Joan Oliver, escriptor exigent, intel·lectual compromès

A càrrec d'Anton Carbonell, filòleg i membre del Col·lectiu Pere Quart
Dilluns 17 de juny a les 19h
Joan Oliver participa plenament en les activitats de la Colla, però també s’interessa per la política cultural. En els anys de la Colla creix com a narrador i dramaturg i, sobretot, com a poeta. Al llarg dels anys trenta consolida una obra poètica personal, per a la qual adopta el pseudònim Pere Quart, i enforteix el seu projecte teatral. Durant la guerra manté una posició activa en la lluita contra el feixisme i a favor de la supervivència de Catalunya, que s’expressa en el teatre i en la reivindicació d’una poesia de combat. Retornat a Catalunya el 1948 de l’exili a Xile, participa en la resistència cultural sota la dictadura i en l’activisme antifranquista. La seva poesia esdevé molt crítica amb la realitat social i política del país i es converteix en un dels poetes més destacats del segle XX.

 

  • Entre anècdotes i categories: uns textos per parlar de la Colla

A càrrec de Marc Comadran, doctor en Filologia Catalana
Dimecres 19 de juny a les 19h
A partir de la lectura d'uns cinc textos interessants, es comentaran, tot enllaçant-los amb altres textos, per explicar aspectes fonamentals de la Colla de Sabadell. I, sobretot, es posarà l'èmfasi en el tipus d'humor que utilitza la Colla en els seus escrits i activitats.




Dies: dijous 2 i 9 i dimecres 29 de maig, dilluns 17 i dimecres 19 de juny
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 19/06/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres us conviden a l'acte de nomenament de:

Membre Bàrbara de l'Any
Mirna Lacambra Domènech

 
Dilluns, 10 de juny de 2024, a les 19.00h i a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach, es farà el nomenament de la soprano, promotora musical i fundadora de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell Mirna Lacambra Domènech (Sabadell, 1933) com a Membre Bàrbara de l'Any, en reconeixement i homenatge a la seva trajectòria. El qualificatiu de "Bàrbar/a" és un terme irònic i simpàtic per distingir i reconèixer personalitats sabadellenques singulars, a les quals es vol homenatjar pel seu tarannà benhumorat i bonhomiós. 

L'acte serà introduït per Glòria Dalmau, directora de la FBC i, seguidament hi haurà una presentació d'Anton Carbonell, coordinador de la Secció d'Arts i Lletres i de Joana Soler, presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell. Tot seguit es donarà pas a la intervenció del musicòleg Joan Vives, que parlarà de la trajectòria i de les activitats de Mirna Lacambra i, seguidament, s'establirà un diàleg amb l'homenatjada. (veure cartell)



Fotografia: cedida


Una mica d'història: 

L'any 2016, la Secció d'Art i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach va iniciar el costum d'homenatjar públicament un conciutadà sabadellenc que mereixi ser distingit per la seva significació especial i singular en el món cultural. La intenció és reconèixer el deute que Sabadell té amb aquells que contribueixen a fer una ciutat i un país més civilitzats, més cultes, més lliures, més racionals i, per tant, feliços.
Des del primer homenatge, vam voler, però, que aquest reconeixement sortís una mica del to oficial que acostumen a fer les institucions i, coincidint amb el fet que el primer sabadellenc que vam voler honorar fou Joan Oliver-Pere Quart, vam prendre d'uns versos seus el títol que s'atorga.
Pere Quart, amb l'esperit sabadellenc, sorneguer i contrari a les solemnitats tibades, va escriure un poema amb motiu del centenari de Joan Maragall, fill de la sabadellenca Rosa Gorina, que acaba així:
 
          Don Joan, excusi la franquesa;
          però no oblidi
          que vostè i jo venim de Sabadell,
          poble d'estar per casa.
 
          Al capdavall som bàrbars.   
 
I va ser aquest darrer vers el que va inspirar el nom amb què vam decidir reconèixer els sabadellencs que despunten en algun camp de les arts i les lletres, nomenant-los, com deia el poeta, "Bàrbars d'estar per casa".

Els Membres Bàrbars que s'han reconegut són: el poeta Joan Oliver (2016), l'impulsor cultural Robert Ferrer (2017), l'artista Xavier Oriach (2021) i l'arquitecte Marc Batlle (2023).
 

Dia: dilluns 10 de juny de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Col·labora: Joventuts Musicals de Sabadell
Data: 10/06/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Acte d'entrega dels Premis Montserrat Miró i Marimon

Amb la convocatòria d'aquesta vint-i-tresena edició del Premi Montserrat Miró i Marimon, la Fundació Bosch i Cardellach, l'Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental I (CRP) volem potenciar els treballs de recerca del batxillerat, projectar-los a la societat més propera i reconèixer l'esforç fet per l'alumnat i el professorat. Amb aquets premis es valoren la relació dels treballs amb les ciències socials, les llengües, les arts, l'educació física, les ciències experimentals, el medi ambient, la tecnologia i les matemàtiques. (veure bases) (veure cartell)

Es farà una publicació digital amb una fitxa de cadascun dels treballs presentats  i, a més, es contemplen els següents premis:

Primer premi
Beca de matrícula d'estudis de 700€, dotat per la Fundació Bosch i Cardellach.
Segon premi
Beca de matrícula d'estudis de 500€, dotat per la Fundació Bosch i Cardellach.
Tercer premi
Beca de matrícula d'estudis de 300€, dotat per la Fundació Bosch i Cardellach.

Premi Ciutat de Sabadell
Beca de matrícula d’estudis de 700€, dotat per l’Ajuntament de Sabadell.

L'acte d'entrega dels Premis tindrà lloc el proper dilluns 10 de juny a les 18h al Casal Pere Quart (Rambla, 69). (veure invitació)

Dia: dilluns 10 de juny de 2024
Hora: 18h
Lloc: Casal Pere Quart (Rambla, 69)
Preu: gratuït
Data: 10/06/2024
Hora: 18 : 00
Localització: Casal Pere Quart

Anton Bruckner


Entrevista oberta a càrrec d’Albert Ferrer i Jordi Mora sobre el compositor Anton Bruckner

Enguany es commemora el segon centenari del naixement del compositor austríac Anton Bruckner (1824-1896). D’aquí que en el decurs de la conversa, el director Jordi Mora i el musicògraf i historiador de l'art Albert Ferrer, ens parlaran d’ell i de la seva obra. També repassaran la que serà la 35na trobada de l’Orquestra Simfònica Segle XXI que en aquesta ocasió té el repte de treballar dues de les més grans obres de Bruckner: la Simfonia n. 6 en la major WAB 106 i el Te Deum (simfònicocoral) WAB 45.

L’Orquestra Simfònica Segle XXI és un projecte acadèmic, que lidera el mestre Jordi Mora, que fa possible que durant una setmana de treball intens, músics joves i veterans arribats  d’arreu intercanvien tècnica i coneixements mentre preparen la interpretació d’una obra d’un dels grans compositors. El resultat d’aquest treball s’acaba plasmant en diversos concerts, un dels quals tindrà per marc el Teatre Municipal La Faràndula. (veure programació)

Com a cloenda de la conversa entre Jordi Mora i Albert Ferrer, el Quartet Calders, acompanyats d’una viola convidada, interpretaran l’Adagio del quintet per a cordes d’Anton Bruckner. (veure cartell)


Dia: divendres 7 de juny de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït





Data: 07/06/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach