Titols i resum a tot arreu

La Fundació Bosch i Cardellach i l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, filial Vallès Occidental, organitzen la conferència:

La sanitat al Sabadell del s. XV. El receptari mèdic de Joan Martina. Sabadell 1439

 

A càrrec d’Elena Guardiola, presidenta de la Societat Catalana d’Història de la Medicina; Esteve Canyameres, historiador; i Lluís Cifuentes, professor d’Història a la UB


Què eren els receptaris mèdics? Quins tipus de receptaris hi havia? La majoria eren domèstics? Quin paper tenien per abordar els problemes de salut?  Com a textos extrauniversitaris, quina relació o vincles tenen amb els textos "acadèmics" o universitaris mèdics? En quina llengua estaven escrits habitualment? Què en sabem de l'autor o autors? Sobre el receptari mèdic de Joan Martina. Sabadell 1439, què sabem dels Martina i del Joan Martina?
En la sessió pretenem exposar i debatre el coneixement sobre el tema. Així mateix farem el llliurament del llibre i l'edició facsímil que fou editat amb motiu del XXII Congrés d'història de la medicina celebrat a Sabadell ara fa un any. (veure cartell)


Dia: dijous 14 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Coorganitza: Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Filial Vallès Occidental

 
Data: 14/11/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza l'acte:

Darrere el vidre. Lectura de poemes escrits i traduïts per Feliu Formosa

Amb les intervencions de Feliu Formosa, Marta Tricuera, Jep Barceló i Roc Casagran


Amb 90 anys acabats de fer, ja podem afirmar amb rotunditat que Feliu Formosa és un clàssic viu de les lletres catalanes. Per això, la Fundació Bosch i Cardellach li dedica una sessió antològica que tindrà lloc el divendres 15 de novembre al Casal Pere Quart i en la qual, Feliu Formosa acompanyat de l'actriu Marta Tricuera i de l'actor Jep Barceló, recitarà part d'una obra pròpia que ha gestat entre dos segles, ben endins, mentre divulga entre nosaltres, com a traductor, el bo i millor de la literatura germànica de nostre temps. L'acte comptarà, també, amb paraules d'amistat i reconeixement de Feliu Formosa, per part dels poetes Antoni Clapés i Roc Casagran. Com diu Antoni Clapés: "El Feliu es mereix tots aquests homenatges —i més. Ell ens ha fet, a molts de nosaltres". (veure cartell)

Dia: divendres 15 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: auditori del Casal Pere Quart (Rambla, 69)
Preu: gratuït
 
Data: 15/11/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Casal Pere Quart

El silenci de la dansa
Memòria viva del Ballet del Liceu


A càrrec de Tomàs Manyosa, membre de la FBC i de LiceXballet; i amb les intervencions de Carme Cavaller, presidenta de LiceXballet; i Toni Gómez, coordinador i redactor principal del llibre

 
El febrer de 2022 LiceXballet endegà la redacció del llibre El silenci de la dansa. Memòria viva del Ballet del Liceu, que ha estat presentat al Gran Teatre del Liceu el passat 29 d’octubre. Es tracta de l’únic text escrit fins al moment en què pot ser consultada tota l’activitat del Ballet del Liceu entre el 1957 i 1988. El llibre es nodreix del fons de LiceXballet; de les respectives recerques sobre Joan Magriñà d’Angi Brugueras, Tomàs Manyosa i Jordi Pujal; i de les veus de les ballarines i ballarins protagonistes. Firma el pròleg la reconeguda creadora internacional de documentals Arantxa Aguirre, i Toni Gómez ha estat el coordinador i redactor principal del llibre, publicat per Edicions Mutis. (veure cartell) (veure invitació)

Dia: dimecres 20 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Coorganitza: LiceXballet
 
Data: 20/11/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

1300 habitatges socials a Sabadell en 5 anys? (dels 50.000 programats a Catalunya)
On i com?

A càrrec de Manel Rodríguez, soci i CEO de SALAS; i Manel Larrosa, arquitecte


Dels 50.000 habitatges social i públics previstos a Calalunya, la proporció que en cinc anys ens correspon a Sabadell és de 1300, sense comptar la possible solidaritat amb el Barcelonès. Serà un nou polígon Espronceda? Un nou barri de Can Deu? Té sentit? És viable? (veure cartell)


Dies: dijous 21 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 21/11/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres i Cineclub Sabadell organitzen el Cicle de Cinema:


Malgrat el franquisme (I)


La Fundació Bosch i Cardellach inicia, el 15 d’octubre, el quart cicle de Cinema a la Fundació, una iniciativa que, com ja sabeu, intenta relacionar el fet cinematogràfic amb els més diversos esdeveniments socials i culturals. Conjuntament amb Cineclub Sabadell, organitzem, aquest curs, un cicle que hem titulat Malgrat el franquisme i que pretén mostrar un petit tast del cinema espanyol de qualitat que es va produir, contra tot pronòstic, durant els 36 anys de foscor que es van viure entre 1939 i 1975. No es tracta de mostrar films explícitament antifranquistes, sinó pel·lícules que, per la raó que sigui, van ser capaces de fer valer la seva vàlua artística, malgrat el context històric i la censura. Hem dividit el cicle en dos blocs: el primer és el d’ara, anys quaranta i cinquanta, amb dos títols representatius de cada dècada, i el segon es portarà a terme als voltants del mes de maig de 2025, anys seixanta i setanta, amb quatre pel·lícules més.
 
En aquesta primera part, projectem La torre de los siete jorobados (1944), d’Edgar Neville, una insòlita aproximació a l’estètica expressionista; Vida en sombras (1947), del sabadellenc Llorenç Llobet-Gràcia, utilització significativa del llenguatge cinematogràfic i apassionat homenatge al cinema; Surcos (1951), de José Antonio Nieves Conde, entre els esclats neorealistes i el més tradicional costumisme, i Muerte de un ciclista (1955), un dels millors films de denúncia de Juan Antonio Bardem. I, abans, la conferència introductòria sobre el cinema espanyol dels anys 40 i 50, a càrrec de Ferran Alberich, investigador cinematogràfic i restaurador. (veure programa) (veure cartell)


Programa:

 
  • Dimarts 15 d'octubre, a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Conferència inaugural:
Cinema espanyol: anys 40 i 50
A càrrec de Ferran Alberich, investigador cinematogràfic i restaurador
 
 
  • Dijous 17 d'octubre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
La torre de los siete jorobados (1944),
d'Edgar Neville
Presentació: Esteve Badia
 
  • Dijous 7 de novembre a les 20:30h (sessió única), als Cinemes Imperial
Vida en sombras (1947),
de Llorenç Llobet-Gràcia, i 
Bajo el signo de las sombras (1984),
de Ferran Alberich
Presentació: Ferran Alberich
 
  • Dijous 21 de novembre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
Surcos (1951),
de José Antonio Nieves Conde
Presentació: Pere Cornellas
 
  • Dijous 5 de desembre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
Muerte de un ciclista (1955),
de Juan Antonio Bardem
Presentació: Antoni Dalmases
 


Informació pràctica:

  • Cada sessió té un cost de 6€ (gratuït pels membres de la Fundació Bosch i Cardellach i pels socis de Cineclub Sabadell). El cas dels membres de la Fundació Bosch i Cardellach hauran de presentar a la taquilla dels Cinemes Imperial les entrades que se'ls enviaran des de Secretaria.



 
Data: 21/11/2024
Hora: 20 : 00
Localització: Cinemes Imperial

La Secció d'Història i Arqueologia organitza el cicle sobre Història i Futbol

 

El Centre d’Esports Sabadell a través del cor 

A càrrec de Pere Figueras, periodista del Diari de Sabadell

 
El Centre d'Esports Sabadell té més de 120 anys d'història. Una història amb alts i baixos, decepcions i alegries i un grapat de protagonistes, però amb un denominador comú: és un sentiment. Ser del CES a Catalunya no és gens fàcil. Els quadres blanc-i-blaus es viuen amb molta intensitat. Ho intentarem explicar a través d'aquest sentiment i amb l'experiència personal acumulada de més de 50 anys de fidelitat com a professional del periodisme i com a soci. (veure cartell)

Dia: dimarts 26 de novembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït