Titols i resum a tot arreu

Museus de futur

Un debat obert

 
Com sabeu, durant aquest any que tot just iniciem, Sabadell esdevé la Capital de la Cultura Catalana. Des de la Fundació Bosch i Cardellach, hem cregut interessant tractar un dels temes culturals que figuren i planegen sobre l’agenda de la nostra ciutat: el futur dels museus locals.
Per aquest motiu hem convidat a persones expertes en el tema per tal de que es pugui tractar des de diferents punts de vista. Per una banda, comptarem amb l’anàlisi global de Manuel J. Borja-Villel, exdirector del Museo Reina Sofia i actual director del Programa Temporal per l’Assessorament del Sistema Museístic Català, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Per altra, reunirem un seguit de casos pràctics a mode de referències d’èxit a tenir en compte, gràcies a les intervencions de Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola i membre de la Junta de l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya; Marga Abras, directora del Museu de Badalona; i d’Helena Minuesa, tècnica de Cultura al Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona. (veure cartell


Programa:

  • Cartografies per després de la fi: el museu situat
A càrrec de Manuel J. Borja-Villel, exdirector del Museo Reina Sofia i actual director del Programa Temporal del Departament de Cultura per l’Assessorament del Sistema Museístic Català de la Generalitat de Catalunya.
Dijous 18 de gener a les 18:30h.
 
  • Referències d’èxit per a un pla local de museus
A càrrec de Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola i membre de la Junta de l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya; Marga Abras, directora del Museu de Badalona; i Helena Minuesa, tècnica de Cultura al Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona.
Dijous 25 de gener a les 18:30h.




Dies: dijous 18 i 25 de gener
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 25/01/2024
Hora: 18 : 30
Duració: 1 Setmanes 
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

 

Abandonament escolar i exclusió social. De la recerca a la intervenció


A càrrec del Grup de recerca EMIGRA, Universitat Autònoma de Barcelona


L'abandonament prematur de la formació és el principal indicador de risc d'exclusió social en una societat orientada al coneixement, on cada vegada són més escasses les feines de baixa qualificació. És el resultat d’un procés llarg i complex, sobre el que es pot intervenir amb èxit si es fa una bona prevenció i intervenció amb eines i recursos adequats i suficients. Fruit de deu anys de recerca comparativa, internacional i local, presentarem una eina experimentada i validada per fer una bona detecció del risc d'abandonament dels estudis i reduir-lo. Convidem a tots els agents de la comunitat educativa, així com els responsables polítics, a conèixer-la i valorar la seva aplicació. (veure cartell)

Dia: dimarts 23 de gener
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 23/01/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

ESTEM VOLTATS DE LECTORS

Club de lectura de la Fundació Bosch i Cardellach

 

III. TEATRE

 
Passats els dos primers Clubs de Lectura de la Fundació, dedicats a la poesia (conduït per Jaume Aulet, professor de Literatura Catalana a la UAB) i a la novel·la (conduït per Maria Campillo, professora de Literatura Catalana Contemporània a la UAB), els propers mesos d'octubre, novembre i desembre tindrà lloc el tercer club, que dedicarem al teatre i que serà conduït per Sergi Belbel, autor, traductor i director de teatre; alhora, com a director teatral, ha portat a l'escena les tres obres del Club de lectura. Per tant, ens ajudarà a entendre l'obra teatral com a literatura i com a representació escènica.

Les sessions tindran lloc a la seu de la Fundació els dijous 5 d'octubre, 16 de novembre i 14 de desembre de 19h a 20:30h i comporta la lectura prèvia de l'obra.
Tots els membres de la Fundació tenen l'entrada lliure, així com també els menors de 30 anys. Per la resta d'assistents, caldrà realitzar un pagament de 5€ per sessió. És necessari inscriure'ssecretaria@fbc.cat o bé telefonant al 93.725.85.64.
 

Tres obres clàssiques del teatre català contemporani


LECTURES:
 
ÀNGEL GUIMERÀ, La filla del mar (1899): dijous, 5 d'octubre de 2023
JOSEP MARIA BENET I JORNET, Desig (1991): dijous, 16 de novembre de 2023
SERGI BELBEL, Forasters (Melodrama familiar en dos temps) (2004): NOVA DATA dijous, 11 de gener de 2024 
 

Data: 11/01/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La secció de Ciència i Tecnologia us convida a l'acte

Ciència per Nadal 2023

L'evolució de l'Univers

Ciència per Nadal a Sabadell és un projecte de caràcter anual iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics Sabadell-Sant Quirze, que pretén fomentar el coneixement de la metodologia científica a través de l'anàlisi d'un tema científic d’impacte. El projecte té doble vessant: una de caràcter docent amb la participació d’estudiants d’ensenyament secundari de Sabadell i una altra de caràcter social destinada a tota la ciutadania consistent en una conferència-col·loqui sobre el tema de l’any. El vessant docent del projecte es dirigeix als estudiants de centres d’ensenyament secundari de Sabadell i, concretament, a l'alumnat de 1r curs de batxillerat que desenvolupin el Treball de Recerca del curs següent, tot proposant-los treballar algun aspecte del tema escollit utilitzant la metodologia científica, que conclourà amb la realització i presentació d'un pòster científic. Aquest treball es realitza durant el primer trimestre de curs i compta amb l'assessorament d'un ponent científic del tema escollit. El treball conclou en un acte públic on es presenten els resultats dels treballs realitzats i en el que el ponent imparteix una conferencia i respon a les preguntes de l’alumnat. (veure més informació)
 
El tema escollit enguany és L'evolució de l'Univers i tindrà com a ponent la Dra.Carme Jordi, Professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, membre de l’Institut de Ciències del Cosmos i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. (veure més informació)
 

Acte docent, 18 de desembre:
El treball dels estudiants conclourà en un acte obert al públic el dilluns 18 de desembre a les 10h al centre cívic de Cal Balsach (carretera de Prats de Lluçanès, 2, de Sabadell). En aquest acte, conduït per la comunicadora Elisabet Carnicé, hi assistirà tot l'alumnat participant que presentarà un compendi de les seves activitats i on la Dra.Carme Jordi impartirà una conferència relacionada amb el tema escollit d'enguany i respondrà a una selecció de preguntes dels estudiants. (veure cartell) (veure invitació)


Acte social, 21 de desembre:
El dijous 21 de desembre a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach, la Dra.Carme Jordi impartirà una conferència col·loqui oberta a tota la ciutadania  titulada "L'evolució de l’Univers". (veure cartell) (veure invitació)

 


 

Data: 21/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach
Presentació del llibre:

Els ocells del Parc Catalunya. Setze anys d'ornitologia urbana

A càrrec d'Àngel Galobart i Lorente, cap del Grup de Recerca de Dinosaures de l'Institut Català de Paleontologia i de Josep Lluís Cortés Montesinos, biòleg i autor del llibre

 

El soroll i les presses de la vida urbana ens amaguen la natura que ens envolta. Però al bell mig de la ciutat, multitud d’espècies d’ocells desenvolupen la seva vida, treuen endavant llur descendència o venen aquí a passar l’hivern, procedents de terres llunyanes. Tot això, i molt més, s’esdevé al Parc Catalunya, on en més de setze anys s’han observat 122 espècies d’ocells.
Aquest llibre reivindica el valor del Parc. Hi descobrirem els seus ocells com a part d’un ecosistema, les seves variacions estacionals i els canvis en setze anys de seguiment. Coneixerem les peculiaritats de les diverses espècies en la seva relació amb el Parc i amb l’entorn proper, amb fotografies de totes elles. A més, un recorregut ens estimularà a la seva descoberta. (veure més informació).

“Espècies en regressió, com l’oreneta comuna o el pardal xarrec, troben refugi en el Parc Catalunya; un exemple de les mil i una històries que trobareu en aquesta obra ingent. Llegiu-la i animeu-vos a comprendre i estimar, encara més, el petit tros de natura que teniu a prop.”
(Del pròleg de Sergi Herrando).

Llibre recomanat per l’Institut Català d’Ornitologia.

Dia: dimecres 20 de desembre
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 20/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Taüll: experiment i sensibilitat

Una mirada a la seva arquitectura en el 900è aniversari de la consagració (10 i 11 desembre 1123)

 

A càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista


L’enorme valor de les pintures de Sant Climent de Taüll han anat acompanyades d’una freqüent valoració del seu edifici com arcaic i primitiu, com també de la manca de comparació amb la veïna Santa Maria, quan foren no sols consagrades en parella, sinó també construïdes i quan aquesta acaba plantejaments iniciats a Sant Climent.
Si analitzem dimensionadament l’arquitectura de les dues esglésies i les seves proporcions (per exemple en absis, campanars, ...) arribarem a la conclusió que es tracta d’un exercici molt lliure però refinat, covat a l’Aran amb experiències prèvies, i consolidat a Taüll. Aixecades en un moment de transició entre el primer i el segon romànic, amb unes obres que ja no es varen repetir, però que formen part d’una sensibilitat que avui llegiríem com visualista, informal... conceptes que no podem aplicar en els termes actuals a fa quasi un mil·lenni, però que hem de comprendre en la llibertat que les feu possibles. Talment com al llarg de la historia de l’art hi ha hagut moments disruptius i de llibertat artística, també d’artista personal.

Dia: dimarts 19 de desembre
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït



 

Data: 19/12/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Fundació Bosch i Cardellach