Titols i resum a tot arreu

ESTEM VOLTATS DE LECTORS

Club de lectura de la Fundació Bosch i Cardellach

 

III. TEATRE

 
Passats els dos primers Clubs de Lectura de la Fundació, dedicats a la poesia (conduït per Jaume Aulet, professor de Literatura Catalana a la UAB) i a la novel·la (conduït per Maria Campillo, professora de Literatura Catalana Contemporània a la UAB), els propers mesos d'octubre, novembre i desembre tindrà lloc el tercer club, que dedicarem al teatre i que serà conduït per Sergi Belbel, autor, traductor i director de teatre; alhora, com a director teatral, ha portat a l'escena les tres obres del Club de lectura. Per tant, ens ajudarà a entendre l'obra teatral com a literatura i com a representació escènica.

Les sessions tindran lloc a la seu de la Fundació els dijous 5 d'octubre, 16 de novembre i 14 de desembre de 19h a 20:30h i comporta la lectura prèvia de l'obra.
Tots els membres de la Fundació tenen l'entrada lliure, així com també els menors de 30 anys. Per la resta d'assistents, caldrà realitzar un pagament de 5€ per sessió. És necessari inscriure'ssecretaria@fbc.cat o bé telefonant al 93.725.85.64.
 

Tres obres clàssiques del teatre català contemporani


LECTURES:
 
ÀNGEL GUIMERÀ, La filla del mar (1899): dijous, 5 d'octubre de 2023
JOSEP MARIA BENET I JORNET, Desig (1991): dijous, 16 de novembre de 2023
SERGI BELBEL, Forasters (Melodrama familiar en dos temps) (2004): NOVA DATA dijous, 11 de gener de 2024 
 

Data: 11/01/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

 

Abandonament escolar i exclusió social. De la recerca a la intervenció


A càrrec del Grup de recerca EMIGRA, Universitat Autònoma de Barcelona


L'abandonament prematur de la formació és el principal indicador de risc d'exclusió social en una societat orientada al coneixement, on cada vegada són més escasses les feines de baixa qualificació. És el resultat d’un procés llarg i complex, sobre el que es pot intervenir amb èxit si es fa una bona prevenció i intervenció amb eines i recursos adequats i suficients. Fruit de deu anys de recerca comparativa, internacional i local, presentarem una eina experimentada i validada per fer una bona detecció del risc d'abandonament dels estudis i reduir-lo. Convidem a tots els agents de la comunitat educativa, així com els responsables polítics, a conèixer-la i valorar la seva aplicació. (veure cartell)

Dia: dimarts 23 de gener
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 23/01/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

Museus de futur

Un debat obert

 
Com sabeu, durant aquest any que tot just iniciem, Sabadell esdevé la Capital de la Cultura Catalana. Des de la Fundació Bosch i Cardellach, hem cregut interessant tractar un dels temes culturals que figuren i planegen sobre l’agenda de la nostra ciutat: el futur dels museus locals.
Per aquest motiu hem convidat a persones expertes en el tema per tal de que es pugui tractar des de diferents punts de vista. Per una banda, comptarem amb l’anàlisi global de Manuel J. Borja-Villel, exdirector del Museo Reina Sofia i actual director del Programa Temporal per l’Assessorament del Sistema Museístic Català, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Per altra, reunirem un seguit de casos pràctics a mode de referències d’èxit a tenir en compte, gràcies a les intervencions de Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola i membre de la Junta de l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya; Marga Abras, directora del Museu de Badalona; i d’Helena Minuesa, tècnica de Cultura al Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona. (veure cartell


Programa:

  • Cartografies per després de la fi: el museu situat
A càrrec de Manuel J. Borja-Villel, exdirector del Museo Reina Sofia i actual director del Programa Temporal del Departament de Cultura per l’Assessorament del Sistema Museístic Català de la Generalitat de Catalunya.
Dijous 18 de gener a les 18:30h.
 
  • Referències d’èxit per a un pla local de museus
A càrrec de Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola i membre de la Junta de l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya; Marga Abras, directora del Museu de Badalona; i Helena Minuesa, tècnica de Cultura al Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona.
Dijous 25 de gener a les 18:30h.




Dies: dijous 18 i 25 de gener
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 25/01/2024
Hora: 18 : 30
Duració: 1 Setmanes 
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Persones i Comunitat us convida a la presentació de:

UNA DIAGNOSI DE LES ENTITATS SOCIALS DE SABADELL
Situació i horitzó

 

Presentació a càrrec de la Fundació Bosch i Cardellach, Atendis, AVAN, Càritas, CIPO, MAIN i Plataforma Vàlua.

 
Presentació de l’informe sobre el Tercer Sector a Sabadell, elaborat per la Secció de Persones i Comunitat de la Fundació Bosch i Cardellach amb la col·laboració de diverses entitats locals. En destaquen del mateix: l’enorme tasca que les entitats fan com a teixit social de la ciutat, la realitat que viuen cadascuna d’elles,  les  seves necessitats no només les més immediates, sinó també a mig i llarg termini, tant de forma individual com  col·lectivament. Finalment, unes conclusions que senyalen no només aquesta realitat sinó també marquen el camí a seguir per les entitats socials de Sabadell. (veure cartell)

Dia: dilluns 29 de gener
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 29/01/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La secció d'Economia i Ciències Socials us convida a la conferència: 


Pobresa, desigualtat i polítiques públiques


A càrrec de Jose Antonio Noguera Ferrer, doctor en Sociologia, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Grup de Recerca en Sociologia Analítica i Disseny Institucional.


Segons dades recents, un 20% de la població de Catalunya es troba en situació de pobresa. Una dinàmica que lluny de revertir es manté de forma constant al llarg dels anys i que es cronifica als barris amb més afectació. D’altra banda, a casa nostra i seguint tendències d’altres països europeus, s’han impulsat noves polítiques de rendes. Quin impacte tenen? Estan canviat el model d’atenció social bàsica? Quines canvis hi hem d’introduir? (veure invitació) (veure cartell)

La conferència anirà precedida per una breu presentació de les principals dades sobre pobresa i desigualtat a la ciutat per part de la secció d’Economia i Ciències Socials.

José Antonio Noguera és Professor Titular de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Grup de Sociologia Analítica i Disseny Institucional (GSADI). Ha estat investigador convidat a la Universitat de Califòrnia, Berkeley i la London School of Economics and Political Science, així com professor convidat a la Universitat Carlos III i a Deusto. Les seves àrees de treball són la política social (especialment les polítiques de garantia d'ingressos contra la pobresa), la sociologia fiscal, la teoria sociològica, els experiments conductuals i la simulació social. Ha estat investigador principal de nombrosos projectes i contractes de recerca competitius en aquestes àrees, entre ells cinc del Pla Nacional d'R+D, a la convocatòria Consolider-Ingenio i al FP7. Ha estat director de Papers. Revista de Sociologia des del 2015 al 2019. Membre del Fòrum Consultiu en Cures de Llarga Durada i Serveis Socials del Ministeri de Drets Socials. Ha estat membre del Consell Assessor de Sanitat i Serveis Socials del Ministeri de Sanitat, Família i Benestar Social i del Consell Assessor pel Suport Municipal d´Inclusió Social de l´Ajuntament de Barcelona. Membre del consell consultiu internacional de la BEN (Basic Income Earth Network) i de la revista Basic Income Studies. Des del 2022 col·labora amb el Joint Research Centre (JRC) de la Comissió Europea.


Dia: dimarts 6 de febrer
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 06/02/2024
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

Museus de futur

Un debat obert

 
Com sabeu, durant aquest any que tot just iniciem, Sabadell esdevé la Capital de la Cultura Catalana. Des de la Fundació Bosch i Cardellach, vam creure interessant tractar un dels temes culturals que figuren i planegen sobre l’agenda de la nostra ciutat: el futur dels museus locals. Per aquest motiu durant el mes de gener vam convidar a persones expertes en el tema per tal de que es pogués tractar des de diferents punts de vista. Per una banda, vam comptar amb l’anàlisi global de Manuel J. Borja-Villel, exdirector del Museo Reina Sofia i actual director del Programa Temporal per l’Assessorament del Sistema Museístic Català, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Per altra, vam poder reunir un seguit de casos pràctics a mode de referències d’èxit a tenir en compte, gràcies a les intervencions de Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola i membre de la Junta de l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya; Clara Forn, tècnica del Museu de Badalona; i d’Helena Minuesa, tècnica de Cultura al Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona. (veure cartell) Podeu visionar les conferències al nostre canal de Youtube (veure vídeo). 

Aquest proper dimecres 7 de febrer vindrà Marta Farrés Falgueras, alcaldessa de Sabadell, a parlar sobre "Bases pel Futur Museu de Sabadell. Història, Tèxtil i Disseny". 



Dia: dimecres 7 de febrer
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 07/02/2024
Hora: 18 : 30
Duració: 1 Setmanes 
Localització: Fundació Bosch i Cardellach