Titols i resum a tot arreu

La Secció de Ciència i Tecnologia organitza la xerrada-col·loqui:

Del transistor al qbit: una història amb molta quàntica

Amb Francesc Serra, catedràtic jubilat de la UAB i ex-Director del Institut de Microelectrònica de Barcelona; i Francesc Pérez, professor d’investigació de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC)

 
Amb la invenció del  transistor, a finals dels anys quaranta del segle passat, engega l’electrònica moderna. Una revolució tecnològica sense precedents, que alhora que feia més i més petits els circuits electrònics, feia també més i més gran el nostre món. I malgrat que el mateix transistor ja funcionava gràcies a la quàntica, ha estat quan la microelectrònica ha topat amb l’escala nano, que els fenòmens quàntics s’han fet omni-presents. Som al  bell d’una segona revolució electrònica. Què ha canviat? On ens durà? (veure cartell)

Dia: dimarts 18 de març de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció de Ciència i Tecnologia
Data: 18/03/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Les Seccions d'Economia i Ciències Socials i de Ciència i Tecnologia organitzen la conferència:

Monitor públic d'emissions de Catalunya. Emissions CO2e 2024

A càrrec de Sílvia Cañellas Boltà, ambientòloga, i Jordi Vilardell Gómez, periodista especialitzat


El monitor públic d’emissions de Catalunya és un projecte de transferència d’informació científica que té com a finalitat facilitar dades de qualitat, rellevants i fàcilment comprensibles de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de Catalunya.
La sessió presenta els resultats de l'estimació d'emissions de CO2e per al 2024 a càrrec de Sílvia Cañellas i Jordi Vilardell, dos dels seus impulsors. (veure cartell)

Dia: dijous 20 de març de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Seccions d'Economia i Ciències Socials i de Ciència i Tecnologia
 
Data: 20/03/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Presentació de la fitxa de l'IPCIV sobre:

Els goigs vius cantats al Vallès

A càrrec d'Irene Urgell, musicòloga i encarregada de la recerca i la redacció de la fitxa

L'acte finalitzarà amb una mostra cantada de goigs a càrrec del Cor de l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat del Vallès, dirigit per Clara Ayats.


Els goigs són textos musicats de caràcter popular que tenen com a funció principal la lloança a una imatge religiosa. La majoria dels goigs s’estructuren en heptasíl·labs. La forma del text acostuma a tenir una entrada, en la que els dos últims versos funcionen com a resposta; seguida de cobles, en què els dos últims també són la resposta; i finalment, una tornada, igual que l’entrada. El contingut temàtic del text se centra en la vida d’aquella imatge religiosa, que pot ser una mare de Déu, una santa o un sant; o en la relació que té aquesta imatge amb el nucli de població o comunitat que la lloa.
L'estructura literària del goig condiciona la seva estructura musical (Garcia, 2020, p. 22). Una part de les melodies dels goigs són de caràcter popular, de les quals se’n desconeix l’autoria; i aquestes es poden trobar en goigs dedicats a figures diferents i en localitzacions diverses del territori.
L’altra part de les melodies dels goigs són de nova creació i sí que se’n coneix el compositor. Un dels exemples que s’ha recollit al Vallès és el de mossèn Francesc Baldelló, fundador de l’Associació d’Amics dels Goigs. Ell és l’autor de la música dels goigs de Sant Cristòfol de Rubí, els de Sant Feliu Africà, Sant Tomàs Apòstol i la Mare de Déu del Villar, a Sant Feliu de Codines; els de Sant Antoni Abat de Caldes de Montbui i els de la Mare de Déu de la Salut de Samalús.
 Al Vallès, la majoria dels goigs que encara es canten són aquells dedicats al patró o patrona del municipi, normalment interpretats a la missa del dia de Festa Major. També es canten goigs dedicats a imatges que es veneren en ermites i santuaris, per exemple en dies en què s’hi celebra un aplec. (veure cartell)

Dia: dimecres 26 de març de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès
Col·labora: Institut Ramon Muntaner
Data: 26/03/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza la presentació del llibre:

Aires, aigües i llocs / Jurament d'Hipòcrates


A càrrec de Jaume Ripoll i Miralda, traductor al català de l'obra; i Jordi Raventós, editor d'Adesiara Editorial

 
Hipòcrates de Cos (c. 460-370 aC) fou el metge més conspicu de la Grècia antiga i és considerat el pare de la medicina. Se li atribueix tradicionalment l’anomenat Corpus hipòcratic i, especialment, el cèlebre Jurament i el tractat Aires, aigües i llocs.
Els antics eren plenament conscients de la relació que hi ha entre el clima i les malalties de la població, i sabien també que el territori, les estacions de l’any, els vents o les aigües poden influir notablement en la constitució i el caràcter de les persones. Veritable vademècum per als metges itinerants de l’època, aquest tractat encara ens sorprèn per les nombroses intuïcions que ofereix. Aquest volum, així mateix, inclou la versió originària del Jurament hipocràtic, la qual, per sort o per desgràcia, no té gaire cosa a veure. (veure cartell)

Dia: dijous 27 de març de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Arts i Lletres
Col·labora: Adesiara Editorial i La Llar del Llibre
Data: 27/03/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres, juntament amb el CRAE Centre de Recerca en Arts Escèniques de la UAB i Departament de Filologia Catalana de la UAB, organitzen el:


Cicle de Recerca Universitària Júnior


Fruit del vincle entre la Secció d'Arts i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach, el Centre de Recerca en Arts Escèniques de la UAB (CRAE-UAB) i el Departament de Filologia Catalana de la UAB, proposem un cicle de recerca universitària júnior per donar a conèixer la investigació que actualment es duu a terme en arts escèniques a la UAB per joves investigadors. El cicle està coordinat per Anton Carbonell. (veure cartell general)

El cicle constarà de les següents tres presentacions:

1) Guimerà i l’orientalisme: a càrrec de Mohamad Bitari
Dimecres, 2 d’abril de 2025, a les 19 h.
 
2) Rodoreda i el teatre: a càrrec de Xavier Serrat
Dimecres, 4 de juny de 2025, a les 19 h.
 
3) El teatre de Benet i Jornet: a càrrec de Clàudia Serra
Dimecres, 11 de juny de 2025, a les 19 h.

 

I/III: Guimerà i l’orientalisme

 

A càrrec de Mohamad Bitari, poeta, traductor, escriptor i periodista

Una interpretació de Mar i cel des de l'òptica de l'orientalisme invers, que permet una lectura inèdita i insòlita fins ara d'aquest clàssic de tots els temps.

Aquest estudi es basa en dues perspectives crítiques, l'orientalisme d'Edward Said i l’orientalisme i l’orientalisme invers de Sàdiq Jalal al-Àzem, ambdues provinents d'autors orientals, per arribar a una metodologia capaç de contribuir a l'anàlisi i la representació de l'altre oriental en el context del teatre català contemporani. Al teatre català ens trobem amb el que anomenaríem una «crisi de construcció», una construcció que en el teatre que es produeix avui a Catalunya —des del text fins a la direcció, l'escenografia i la música— genera una ficció que no s'acosta a la realitat, sinó que més aviat sembla pertànyer a un temps que no existeix. Aquesta construcció torna a reproduir mecanismes teatrals orientalistes i de fort poder que no necessitem per a la nostra representació de l'altre, simplement perquè aquesta construcció i aquests mecanismes obren una finestra al no-coneixement.

En aquest estudi pretenem arribar a una teoria que ens ajudi en el treball teòric, constructiu i pràctic quan creem una obra de teatre català que tracti o contingui elements orientals. Seguidament, analitzarem l'obra Mar i cel d'Àngel Guimerà per a poder desglossar en quines dimensions pot operar la visió orientalista. Finalment, posarem en contrast aquesta anàlisi amb revisions d’altres obres, que ens serviran de resultat pràctic i teòric per avançar en la recerca sobre altres llindars teatrals presents.
 

Mohamad Bitari és un poeta, traductor, escriptor i periodista palestí de Síria establert a Barcelona. Nascut al camp de refugiats palestins de Yarmouk a Síria. La seva família va fugir de la ciutat de Natzaret el 1948 (any de la Nakba) i es va instal·lar a Síria després de l'ocupació del nou Estat d’Israel a Palestina. Bitari és fundador d’Èter Edicions, especialitzada en traduccions de l’àrab al català i viceversa. Forma part del Comitè d'Escriptors Perseguits de la Fundació Pen Club a Catalunya, i treballa com a traductor de literatura catalana i literatura espanyola; també imparteix classes d'àrab a la Universitat Autònoma de Barcelona i col·labora habitualment amb institucions culturals per establir ponts entre Catalunya i el mon àrab. La seva formació en estudis teatrals l'ha portat a participar en espectacles del Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona Calling Palestina), del Teatre Lliure (Síndrome de gel, obra creada per Clàudia Cedó i Mohamad Bitari) i a fer recerca sobre el teatre d'Àngel Guimerà. (veure cartell)

Dia: dimecres 2 d'abril de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d’Arts i Lletres, CRAE Centre de Recerca en Arts Escèniques de la UAB i Departament de Filologia Catalana de la UAB
Data: 02/04/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Territori i Espai Urbà organitzen el:

 

Cicle Parlem del transport públic a Sabadell

Sessió doble:


-Una diagnosi de la xarxa actual
A càrrec de Marc Taulats, enginyer de camins i geògraf

- Una hipòtesi de reforma de la xarxa de Bus i d'ampliació de la illa de vianants del Sabadell central
A càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista

En ambdós casos es tracta de treballs elaborats pels ponents d'acord amb el seus coneixements i criteris; el posterior debat i treball permetran anar modelant coclusions compartides.
Per aquest motiu, volem que la sessió serveixi per iniciar la participació dels assistents i recollir propostes i idees així com per començar a formar el grup de treball que pugui elaborar un document final d'anàlisi i propostes respecte la temàtica del cicle. (veure cartell)

Dia: dijous 3 d'abril de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Organitza: Secció de Territori i Espai Urbà

 
Data: 03/04/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach