Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la presentació del llibre: 

 

Francesc Maspons i Anglasell. El nostre home a la Societat de Nacions. Vida i obra (1872 - 1966)

 

La presentació anirà a càrrec de Carles Capellas en conversa amb Lolo Garcia, autor del llibre.

L'acte tindrà lloc el dimarts 24 d'octubre a les 18:30h a la seu de la Fundació Bosch i cardellach (carrer d'en Font, 1 de Sabadell) i compta amb la col·laboració de La Llar del Llibre.

Francesc Maspons i Anglasell (1872-1966) fou un jurista d'una reconeguda trajectòria professional, a més de periodista i escriptor. Especialista en dret català, va ser una persona de gran repercussió en la seva època, connectat amb les principals figures socials i polítiques de finals del segle xix i fins a la seva mort. Maspons i Anglasell va contribuir a la dinamització del periodisme, l'excursionisme, els Jocs Florals, la defensa de l'oficialitat del català en l'ensenyament i la justícia, la millora de les condicions de vida dels treballadors d'extracció més humil... També durant el franquisme. Aquest llibre, doncs, pretén corregir fins allà on sigui possible la desatenció que ha rebut la seva figura.

Data: 24/10/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres us convida a:


Acte de celebració de la poesia de Marcel Ayats


Organitzat conjuntament entre la Fundació Bosch i Cardellach, Papers de Versàlia i Maria Romaní i amb el suport del Consell Comarcal del Vallès, l'acte forma part de l'homenatge pòstum dedicat al poeta sabadellenc Marcel Ayats (Sabadell, 1956 - Sant Quirze, 2020). 
Josep Gerona farà una semblança de Marcel Ayats com a poeta i, a continuació, hi haurà una intervenció conjunta de David Madueño parlant de la poesia d'Ayats i de Maria Romaní recitant alguns dels seus poemes. (veure cartell)
Aquesta activitat és paral·lela a l'exposició de poesia visual en homenatge a Marcel Ayats organitzada per la Fundació Bosch i Cardellach i Maria Romaní que, amb el suport del Consell Comarcal, es pot veure durant el mes de novembre a la Sala II de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (passeig de Manresa, 22). (veure més informació)

Dia: dijous 23 de novembre
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 23/11/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia organitza el Curs d'Història:

 

La dictadura de Primo de Rivera a Sabadell (1923-1929)

 

La Secció d’Història i Arqueologia de la Fundació Bosch i Cardellach ha volgut dedicar el Curs d’Història d’enguany a aprofundir sobre la dictadura de Primo de Rivera (1923-1929) al nostre municipi, tot aprofitant el seu centenari. El curs s’estructurarà a través de quatre conferències. La primera, impartida per l’historiador Josep M. Roig Rosich, serà una introducció general de la dictadura a Catalunya i a Espanya tot destacant els trets més significatius que perduraran al llarg del segle XX. Les tres restants, impartides pels historiadors Rafael Luque i Esteve Deu, concretaran les característiques econòmiques, socials i polítiques durant aquest període a la ciutat de Sabadell. 

Les quatre sessions tindran lloc els dimecres 8, 15, 22 i 29 de novembre a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach. Cada sessió té un cost de 5€ (gratuïtes pels menors de 30 anys i membres de la Fundació Bosch i Cardellach) que cal pagar en efectiu minuts abans d'iniciar la sessió.

Programa:

  • Ahir i avui: 100 anys de la dictadura de Primo de Rivera

A càrrec de Josep M. Roig Rosich
Dimecres 8 de novembre a les 19h

  • L’economia sabadellenca,1923-1929

A càrrec d'Esteve Deu Baigual
Dimecres 15 de novembre a les 19h

  • Un assaig de corporativisme i enquadrament social a Sabadell, 1923-1929

 A càrrec de Rafael Luque Fernández
Dimecres 22 de novembre a les 19h

  • La política municipal a Sabadell, 1923-1929

A càrrec d'Esteve Deu Baigual 
Dimecres 29 de novembre a les 19h
 

Data: 29/11/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Exposició 

Homenatge al poeta Marcel Ayats (1956 - 2020)


Aquest mes de novembre, la Fundació Bosch i Cardellach juntament amb l'artista Maria Romaní i amb el suport del Consell Comarcal del Vallès organitza una exposició a la Sala II de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell que vol retre homenatge al poeta Marcel Ayats (Sabadell, 1956 - Sant Quirze del Vallès, 2020). Aquesta mostra aplega un conjunt d'obres de poesia visual de tretze artistes diferents que, coordinats per Àlex Monfort, actuen a manera d'homenatge pòstum al poeta sabadellenc. A més, l'exposició es tanca amb un seguit de peces realitzades per Maria Romaní, la seva companya, que sota el títol Sense tu esdevenen un testimoni d'homenatge i dol per la seva pèrdua. (veure cartell)

L'exposició s'inaugurarà el dimarts 7 de novembre a les 19h i es podrà veure a la Sala II de l'Acadèmia de Belles Arts (Passeig de Manresa, 22) en horari de dimarts a dissabte de 17:30 a 20:30h des del dimarts 7 de novembre fins el dissabte 2 de desembre. (veure invitació)

Activitat complementària: 
Paral·lelament a aquesta exposició, la Fundació Bosch i Cardellach juntament amb Papers de Versàlia organitza un acte de lectura de la poesia de Marcel Ayats que tindrà lloc el  23 de novembre a les 19h a la seu de la Fundació. Josep Gerona farà una semblança de Marcel Ayats com a poeta i, a continuació, hi haurà una intervenció conjunta de David Madueño parlant de la poesia d'Ayats i de Maria Romaní recitant alguns dels seus poemes. (veure més informació)




 
Data: 02/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Acadèmia de Belles Arts de Sabadell

La secció d'Història i Arqueologia us convida a la conferència:

 

A la recerca del patrimoni que estem perdent a Sabadell

 

A càrrec d'Albert Roig, arqueòleg


Amb aquesta conferència, l’arqueòleg Albert Roig vol realitzar una panoràmica de la situació actual dels edificis catalogats de la ciutat, tan públics com privats, que amb el temps s’han anat deteriorant i que actualment corren perill de desaparèixer.

Dia: dimecres 13 de desembre
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 13/12/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Taüll: experiment i sensibilitat

Una mirada a la seva arquitectura en el 900è aniversari de la consagració (10 i 11 desembre 1123)

 

A càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista


L’enorme valor de les pintures de Sant Climent de Taüll han anat acompanyades d’una freqüent valoració del seu edifici com arcaic i primitiu, com també de la manca de comparació amb la veïna Santa Maria, quan foren no sols consagrades en parella, sinó també construïdes i quan aquesta acaba plantejaments iniciats a Sant Climent.
Si analitzem dimensionadament l’arquitectura de les dues esglésies i les seves proporcions (per exemple en absis, campanars, ...) arribarem a la conclusió que es tracta d’un exercici molt lliure però refinat, covat a l’Aran amb experiències prèvies, i consolidat a Taüll. Aixecades en un moment de transició entre el primer i el segon romànic, amb unes obres que ja no es varen repetir, però que formen part d’una sensibilitat que avui llegiríem com visualista, informal... conceptes que no podem aplicar en els termes actuals a fa quasi un mil·lenni, però que hem de comprendre en la llibertat que les feu possibles. Talment com al llarg de la historia de l’art hi ha hagut moments disruptius i de llibertat artística, també d’artista personal.

Dia: dimarts 19 de desembre
Hora: 18:30h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït



 

Data: 19/12/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Fundació Bosch i Cardellach