Titols i resum a tot arreu

La Fundació Bosch i Cardellach us convida a la presentació de 

Informe Anual 2022 de la Síndica de Greuges de Sabadell

Eva Abellan


L'acte tindrà lloc a la seu de la Fundació el proper dijous 8 de juny a les 18:30h.




 
Data: 08/06/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres us convida a l'acte:

Homenatge a Feliu Formosa, poeta i dramaturg


Durant l'acte es llegiran les obres de Feliu Formosa "Ah, sí? (poemes del confinat)" i "La cantant barbuda" (realitzada conjuntament amb Joan Casas) i hi intervindran  Joan Casas, Jaume Aulet i el propi homeatjat, ?Feliu Formosa.

Tant l'obra poètica "Ah, sí? (poemes del confinat)" com l'obra teatral "La cantant barbuda" (realitzada amb Joan Casas) són peces singulars de la producció literària de Feliu Formosa. En l'una i en l'altra, hi podem trobar un escriptor que mostra un humor i una ironia que l'acosten a l'admirada Colla de Sabadell. No voldríem desaprofitar l'ocasió per reconèixer i homenatjar l'obra de Feliu Formosa, també pel que fa a aquestes peces que mereixen ser considerades i llegides.

L'acte tindrà lloc el dimecres 14 de juny a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach i compta amb la col·laboració de La Llar del Llibre.


 
Data: 14/06/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Fundació Bosch i Cardellach us convida a l'acte:

Nomenament de Membre Bàrbar de l'Any a:
Marc Batlle Santasuana

El qualificatiu de "Bàrbar" és un terme irònic i simpàtic per distingir i reconèixer personalitats sabadellenques singulars, a les quals es vol homenatjar pel seu tarannà benhumorat i bonhomiós. 
Dimecres, 21 de juny de 2023, a les 19.00h i a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach, es farà el nomenament de MARC BATLLE SANTASUANA com a BÀRBAR DE L'ANY, en reconeixement i homenatge a la seva trajectòria. L'acte serà conduït per Anton Carbonell i Antoni Dalmases, membres de la Secció d'Arts i Lletres de la Fundació. (veure invitació).



Una mica d'història: 

L'any 2016, la Secció d'Art i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach va iniciar el costum d'homenatjar públicament un conciutadà sabadellenc que mereixi ser distingit per la seva significació especial i singular en el món cultural. La intenció és reconèixer el deute que Sabadell té amb aquells que contribueixen a fer una ciutat i un país més civilitzats, més cultes, més lliures, més racionals i, per tant, feliços.
 
Des del primer homenatge, vam voler, però, que aquest reconeixement sortís una mica del to oficial que acostumen a fer les institucions i, coincidint amb el fet que el primer sabadellenc que vam voler honorar fou Joan Oliver-Pere Quart, vam prendre d'uns versos seus el títol que s'atorga.
 
Pere Quart, amb l'esperit sabadellenc, sorneguer i contrari a les solemnitats tibades, va escriure un poema amb motiu del centenari de Joan Maragall, fill de la sabadellenca Rosa Gorina, que acaba així:
 
          Don Joan, excusi la franquesa;
          però no oblidi
          que vostè i jo venim de Sabadell,
          poble d'estar per casa.
 
          Al capdavall som bàrbars.   

 
I va ser aquest darrer vers el que va inspirar el nom amb què vam decidir reconèixer els sabadellencs que despunten en algun camp de les arts i les lletres, nomenant-los, com deia el poeta, "Bàrbars d'estar per casa".
 
Fins ara, per diversos entrebancs, tot just havíem posat dos noms en aquesta llista de "bàrbars", el del poeta Joan Oliver i el de l'impulsor cultural Robert Ferrer, que enyorem moltíssim.
 
I l'any passat vam fer homenatge al pintor sabadellenc Xavier Oriach, per reconèixer la seva personalíssima i destacada aportació a l'art.
 
Aquest 2023, hem volgut lliurar el títol honorífic al nostre company  Marc Batlle, un home que ha estat i és un activista defensor de la cultura i de la manera de ser sabadellenca, heretada, entre altres, dels nostres ancestres de la Colla de Sabadell. 

Marc Batlle en una entrevista a Ràdio Sabadell (Cedida)


MARC BATLLE SANTASUANA (Sabadell, 1943).

 
Arquitecte amb més de quaranta anys d'ofici. Vocal de la Junta que va obrir el Museu d'Art de Sabadell. Escollit regidor al primer ajuntament democràtic de la ciutat el 1979. Ha estat vicepresident de l'Aula de la Gent Gran de Sabadell i director de la Fundació Bosch i Cardellach del 1994 al 2002 i del 2018 al 2019.
Lector voraç i home de cultura àmplia, que participa en moltes iniciatives ciutadanes, és autor dels llibres Escudella de pagès (Barreja de records d'infantesa) (2011) i Can Copali (Compendi de records i bestieses diverses) (2020), escrits amb la precisió i l'humor agut i fi que el defineixen.


 
Data: 21/06/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

Oliver i Companyia us convida a la presentació del llibre:


La veritat literària de Teresa Pàmies


La Fundació Bosch i Cardellach acollirà el proper dimecres 4 d'octubre a les 19h la presentació del llibre La veritat literària de Teresa Pàmies de l'escriptora Montserrat Bacardí, guanyadora del III Premi d'Assaig Ricard Torrents Bertrana. L'autora conversarà amb Montse Barderi, escriptora i comissària de l'Any Teresa Pàmies.
Aquesta activitat està organitzada pel projecte Oliver i Companyia i s'inscriu dins dels projectes de cara a la Capitalitat Cultural de Sabadell 2024.

Data: 04/10/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Sessió Inaugural del Curs 2023-2024:


Polítiques culturals, globals i locals

A càrrec del Dr. Joan Manuel Tresserras


La Fundació Bosch i Cardellach us convida a la Sessió Inaugural del Curs 2023-2024 que tindrà lloc a la seu de la Fundació el dijous 19 d'octubre a les 18:30h. (veure invitació).

La conferència anirà a càrrec del Dr. Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, President de la fundació Josep Irla i professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. 


Data: 19/10/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la presentació del llibre: 

 

Francesc Maspons i Anglasell. El nostre home a la Societat de Nacions. Vida i obra (1872 - 1966)

 

La presentació anirà a càrrec de Carles Capellas en conversa amb Lolo Garcia, autor del llibre.

L'acte tindrà lloc el dimarts 24 d'octubre a les 18:30h a la seu de la Fundació Bosch i cardellach (carrer d'en Font, 1 de Sabadell) i compta amb la col·laboració de La Llar del Llibre.

Francesc Maspons i Anglasell (1872-1966) fou un jurista d'una reconeguda trajectòria professional, a més de periodista i escriptor. Especialista en dret català, va ser una persona de gran repercussió en la seva època, connectat amb les principals figures socials i polítiques de finals del segle xix i fins a la seva mort. Maspons i Anglasell va contribuir a la dinamització del periodisme, l'excursionisme, els Jocs Florals, la defensa de l'oficialitat del català en l'ensenyament i la justícia, la millora de les condicions de vida dels treballadors d'extracció més humil... També durant el franquisme. Aquest llibre, doncs, pretén corregir fins allà on sigui possible la desatenció que ha rebut la seva figura.

Data: 24/10/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Fundació Bosch i Cardellach