Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Arts i Lletres organitza la presentació del llibre:

 

El Cant dels Nibelungs
Traduït de l’alemany per Joan Dalmases

 

A càrrec de Joan Dalmases, traductor i professor associat del Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica de la UB; i d’Anton Carbonell, coordinador de la Secció d’Arts i Lletres

 
El Cant dels Nibelungs és una de les grans obres literàries que ens va llegar l’edat mitjana i una de les que més han influït la posteritat. Composta pels volts de l’any 1200, aquesta epopeia que celebra les proeses dels antics guerrers, talment com la Ilíada homèrica, ens ofereix una captivadora combinació de virtuts cortesanes i honors cavallerescos, però també d’odis, deslleialtats i carnatges d’allò més brutals. En aquest volum —que inclou el text alemany original— trobareu, per primera vegada en català, la bella història d’amor de Siegfried i l’encisadora Kriemhild; l’assassinat de l’heroi, traït a causa de la rivalitat entre dues dones; el destí del tresor dels nibelungs; un viatge funest al llunyà regne dels huns, i moltes altres meravelles. (veure més informació del traductor) (veure llibre) (veure cartell)

Dia: dimecres 4 de desembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Col·labora: La Llar del Llibre (veure web)
 

 
Data: 04/12/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres i Cineclub Sabadell organitzen el Cicle de Cinema:


Malgrat el franquisme (I)


La Fundació Bosch i Cardellach inicia, el 15 d’octubre, el quart cicle de Cinema a la Fundació, una iniciativa que, com ja sabeu, intenta relacionar el fet cinematogràfic amb els més diversos esdeveniments socials i culturals. Conjuntament amb Cineclub Sabadell, organitzem, aquest curs, un cicle que hem titulat Malgrat el franquisme i que pretén mostrar un petit tast del cinema espanyol de qualitat que es va produir, contra tot pronòstic, durant els 36 anys de foscor que es van viure entre 1939 i 1975. No es tracta de mostrar films explícitament antifranquistes, sinó pel·lícules que, per la raó que sigui, van ser capaces de fer valer la seva vàlua artística, malgrat el context històric i la censura. Hem dividit el cicle en dos blocs: el primer és el d’ara, anys quaranta i cinquanta, amb dos títols representatius de cada dècada, i el segon es portarà a terme als voltants del mes de maig de 2025, anys seixanta i setanta, amb quatre pel·lícules més.
 
En aquesta primera part, projectem La torre de los siete jorobados (1944), d’Edgar Neville, una insòlita aproximació a l’estètica expressionista; Vida en sombras (1947), del sabadellenc Llorenç Llobet-Gràcia, utilització significativa del llenguatge cinematogràfic i apassionat homenatge al cinema; Surcos (1951), de José Antonio Nieves Conde, entre els esclats neorealistes i el més tradicional costumisme, i Muerte de un ciclista (1955), un dels millors films de denúncia de Juan Antonio Bardem. I, abans, la conferència introductòria sobre el cinema espanyol dels anys 40 i 50, a càrrec de Ferran Alberich, investigador cinematogràfic i restaurador. (veure programa) (veure cartell)


Programa:

 
  • Dimarts 15 d'octubre, a les 19h a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Conferència inaugural:
Cinema espanyol: anys 40 i 50
A càrrec de Ferran Alberich, investigador cinematogràfic i restaurador
 
 
  • Dijous 17 d'octubre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
La torre de los siete jorobados (1944),
d'Edgar Neville
Presentació: Esteve Badia
 
  • Dijous 7 de novembre a les 20:30h (sessió única), als Cinemes Imperial
Vida en sombras (1947),
de Llorenç Llobet-Gràcia, i 
Bajo el signo de las sombras (1984),
de Ferran Alberich
Presentació: Ferran Alberich
 
  • Dijous 21 de novembre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
Surcos (1951),
de José Antonio Nieves Conde
Presentació: Pere Cornellas
 
  • Dijous 5 de desembre a les 20h i a les 22:30h, als Cinemes Imperial
Muerte de un ciclista (1955),
de Juan Antonio Bardem
Presentació: Antoni Dalmases
 
  • ?Fora de programa: dimarts 10 de desembre a les 20:30h, als Cinemes Imperial
El cor del pi negre (2026)
de Jaume Pujadas
(veure més informació)

 
 


Informació pràctica:

  • Cada sessió té un cost de 6€ (gratuït pels membres de la Fundació Bosch i Cardellach i pels socis de Cineclub Sabadell). El cas dels membres de la Fundació Bosch i Cardellach hauran de presentar a la taquilla dels Cinemes Imperial les entrades que se'ls enviaran des de Secretaria.



 
Data: 05/12/2024
Hora: 20 : 00
Localització: Cinemes Imperial

La Secció d'Arts i Lletres i Cineclub Sabadell presenten el visionat de la pel·lícula:

 
 

El cor del pi negre (2016) de Jaume Pujadas


Després de la sessió de Vida en sombras als Cinemes Imperial, el Ferran Alberich ens va fer saber de l’existència d’un documental de l’any 2016, rodat per un jove de 31 anys, basat en la pel·lícula de Llobet-Gràcia i també, en certa manera, en el que va significar la seva obra. Un cop visionat, hem cregut convenient  projectar-lo, perquè representa, de fet, poder tenir més informació sobre l’autor sabadellenc. També hem cregut convenient fer-ho el més aviat possible, ara que els espectadors de Vida en sombras teniu encara la pel·lícula ben present. (veure més informació)
 
Jaume Pujadas s’endinsa, a partir d’unes imatges que l’atrauen especialment, en tot el que va envoltar el redescobriment de Vida en sombras, a la sessió de l’1 de maig de 1973, amb la presència del propi Llobet-Gràcia, i el trajecte posterior, fins que la pel·lícula va ser considerada tot un clàssic del cinema espanyol dels anys 40. Entre d’altres testimonis, hi apareixen les entrevistes a Francesc Blanquer i Ferran Alberich, membres del Cineclub Sabadell d’aleshores i responsables de la descoberta del film. S’hi parla també d’alguns dels curts de cinema amateur de l’autor. I de la dicotomia realitat/ficció, exemplificada, en un final de mesurada bellesa, amb el contrast entre el blanc i negre i el color. (veure cartell)

Dia: dimarts 10 de desembre de 2024
Hora: 20:30h
Lloc: Cinemes Imperial
Preu: 6€ (gratuït membres de la Fundació Bosch i Cardellach i socis de Cineclub Sabadell)
Coorganitza: Cineclub Sabadell (veure web)
Data: 10/12/2024
Hora: 20 : 30
Localització: Cinemes Imperial

La Secció d'Història i Arqueologia presenta el llibre:

 

El telègraf òptic: el cas de Sabadell

 


A càrrec d’Antonio Delgado Álvarez, llicenciat en Geografia i Història (UNED) i autor del llibre; Juan Antonio Aguilar Pérez, doctor en Geografia (UB); i Oriol Dueñas Iturbe, doctor en Història Contemporània (UB)

 
El segle XIX està marcat per una evolució tecnològica constant. Una de les principals aportacions fou el naixement de la telegrafia. Però, prèviament a la seva consolidació, es produí un pas previ amb el creació del telègraf òptic. Que fou el telègraf òptic? Per què servi? Quina utilitat tingué i quins foren els motius de la seva presència i la localització a Sabadell? Son algunes de les preguntes que es respondran, al llarg de la sessió organitzada per la Fundació Bosch i Cardellach, amb motiu de la presentació del llibre dedicat al telègraf òptic a Sabadell. (veure cartell)

Dia: dijous 12 de desembre de 2024
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (carrer d'en Font, 1)
Preu: gratuït
Data: 12/12/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach