Titols i resum a tot arreu

Ciència per Nadal a Sabadell 2024

La contaminació radioactiva

 
Ciència per Nadal a Sabadell és un projecte iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics Sabadell-Sant Quirze, que pretén fomentar el coneixement de la metodologia científica a través de l'anàlisi d'un tema científic d’impacte.
 
Neix inspirat en les “Christmas Lectures” que des del 1825 celebra la Royal Institution de la Gran Bretanya i en les “Converses per entendre el món actual” organitzades per l’IES de Castellar del Vallès i té com a principal objectiu divulgar dins la societat sabadellenca els mètodes que utilitza la ciència per elaborar i validar els seus resultats.
 
Ciència per Nadal a Sabadell té lloc als volts de Nadal amb periodicitat anual. Cada edició gira a l'entorn d'un tema científic concret que es tria per la seva actualitat o rellevància social. El seu anàlisi es realitza en dues vessants, una docent amb la participació d’estudiants d’ensenyament secundari de Sabadell i una altra social destinada a tota la ciutadania consistent en una conferència-col·loqui sobre el tema de l’any.
 
El vessant docent del projecte es dirigeix als estudiants de centres d’ensenyament secundari de Sabadell, proposant-los treballar algun aspecte del tema escollit  tot utilitzant  la metodologia científica. Aquest treball es realitza durant el primer trimestre de curs i compta amb l'assessorament d'un ponent científic del tema escollit, treballant les dades, formulant hipòtesis, una síntesi en format pòster, i unes conclusions. El treball conclou en un acte públic on es presenten els resultats dels treballs realitzats i en el que el ponent imparteix una conferència i respon les preguntes de l’alumnat que li fan “in situ”.
 
El projecte de Ciència per Nadal, que arriba a la 7ena edició aquest 2024, té com a finalitat familiaritzar els joves estudiants i la ciutadania amb els mètodes que fa servir la ciència per generar coneixement. Un projecte on hi col·labora també un grup d’entitats: El Gremi de Fabricants de Sabadell, la Delegació al Vallès Occidental del Col·legi de Metges  de Barcelona, Enginyers Industrials de Catalunya-Delegació del Vallès i Codelearn (amb els obsequis a l’alumnat).
 
 
Un centenar d’alumnes han participat a l’edició d’enguany amb l’Institut Ramar2, Institut Jonqueres, Institut Crusafont i l’institut Pau Vila i seran els protagonistes de l’acte final per compartir la seva feina del treball de síntesi durant el curs amb el mètode científic sobre l’origen i evolució de l’univers, el proper dimecres 18 de desembre, al matí, a l’Auditori de Cal Balsach – Centre Cívic de la Creu Alta de Sabadell.

La voluntat, però, dels organitzadors és que el projecte surti de les aules i sigui assumit progressivament per tots els sabadellencs i sabadellenques. A través de la revisió de casos concrets de generació de coneixement científic es pretén que els ciutadans coneguin les peculiaritats de la manera de treballar dels científics i, sobretot, aclarir què separa el coneixement científic d’altres propostes “alternatives”, tan de moda en l’actualitat. (veure cartell)
 

Premi a la Participació I Premi al Millor Pòster: CODELEARN


Codelearn ofereix a tots els participants a Ciència per Nadal a Sabadell un mes gratuït de formació extraescolar al seu centre. Aquest correspon a 4 hores de formació en programació repartides en un mes.
El val es lliurarà personalment el 18 de desembre , dia de l'Acte Final de Ciència per Nadal a Sabadell.
El jurat avaluador, format pels organitzadors de Ciència per Nadal, atorgarà un màxim de 3 premis al millor/s pòster/s. L'autor/s rebran com a reconeixement un xec regal acreditatiu que els permetrà realitzar un  Casal Tecnològic d'Estiu. Aquest consta de 20 hores durant una setmana, en horari de les  9 a la 1,  i dedicades a un temari concret a  escollir dins de les més de 10 opcions, que ofereix Codelearn https://codelearn.cat/campus-tecnologics/ . 
El xec es lliurarà personalment el 18 de desembre , dia de l'Acte Final de Ciència per Nadal a Sabadell.
 

La ponent: Dra. Anna Rigol Parera, Professora de Química Analítica UB.

L’Anna Rigol Parera és doctora en Química per la Universitat de Barcelona i des del 2003 és Professora Titular del Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica d’aquesta mateixa universitat. La seva carrera científica va començar amb la seva Tesi Doctoral sobre la interacció d’isòtops radioactius en sòls afectats per l'accident de Txernòbil i en el marc de diferents projectes europeus finançats pel programa EURATOM, en col·laboració amb grups de recerca de Rússia, Bielorússia i Ucraïna. Els seus interessos de recerca es centren en el desenvolupament i l'aplicació de mètodes analítics per a l'estudi del comportament d'isòtops radioactius i altres contaminants persistents en sòls, així com contribuir en la millora de la predicció de l’impacte ambiental d’un episodi de contaminació i la cerca de materials sorbents adequats per a la remeiació d’àrees contaminades.
Actualment Rigol participa en el projecte europeu “Towards effective radiation protection based on improved scientific evidence and social considerations - focus on radon and naturally occurring radioactive materials” (900009- RADONORM) finançat pel H2020 Euratom Research and Training Programme 2019-2020 i és investigadora principal del projecte “Nuevas herramientas de apoyo a la toma de decisiones en escenarios complejos afectados por la presencia de radionucleidos” (PID2020-114551RB-I00) finançat pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (MICIU/AEI/10.13039/501100011033) i del projecte “Desarrollo e implementación de una aplicación para la determinación rápida y simultánea de emisores alfa y beta mediante deconvolución de espectros de centelleo líquido” (SUBV-12/2023) finançat pel Consejo de Seguridad Nuclear.
Des del 1995 és membre d'un grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya i actualment n'és la investigadora principal (2021 SGR 01342). Des d'octubre del 2018 és directora del Laboratori de Radiologia Ambiental de la Facultat de Química, acreditat per ENAC segons els requisits de la norma UNE-EN ISO/IEC 17025 per a l’anàlisi d'isòtops radioactius en aigua, biota, aliments, sòls, sediments i filtres de captació atmosfèrica, entre d'altres; i és investigadora principal de contractes amb el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i convenis amb el Consejo de Seguridad Nuclear, relacionats amb la vigilància radiològica ambiental. És membre de la Plataforma Nacional d'R+D en Protecció Radiològica, de la Societat Espanyola de Protecció Radiològica i de la Societat Catalana de Química.
Finalment, també ha participat en experiències divulgatives com l’organització de tallers a l’espai Estació Ciutat, una coproducció del CCCB i de l’Institut de Cultura de Barcelona, en el marc de l’exposició ‘Després de la fi del món’, en la que es va fer difusió científica mediambiental a alumnes de secundària i a la ciutadania (2017-2018); la formació sobre el terreny a pagesos i membres implicats en el sector agrícola en l’ús de procediments de millora dels sòls, basats en l’addició de biocarbó, per a una agricultura més sostenible, en el marc d’un projecte divulgatiu finançat per la Generalitat de Catalunya (2019-2020); i la participació en la jornada Medi ambient i societat: pautes per a la gestió ambiental (2019).


Material complementari per a l'alumnat

Comparacions de la distribució d’isòtops radioactius

La radiació és l'emissió, la propagació i la transferència d'energia en qualsevol medi en forma d'ones electromagnètiques o partícules. La radiació ionitzant és aquella que interacciona de manera més agressiva amb nosaltres, doncs és capaç d’alterar les nostres molècules constituents i, a la Terra, en podem trobar de dos tipus: a) radiació d’origen natural que prové dels materials constitutius de la Terra i de l’espai, i  b) radiació que prové de la manipulació que els humans fem de materials radioactius. 
Com que a partir de certs nivells la radiació ionitzant, tant d’un origen com de l’altre, és susceptibles de causar-nos danys, s’han establert centres de mesura de la radioactivitat organitzats en diverses xarxes de vigilància, per monitoritzar les variacions de diversos radioisòtops en matrius ambientals (sòls, aliments, aigües, organismes, etc.). A Espanya el “Consejo de Seguridad Nuclear” és l’organisme públic que s’encarrega de coordinar aquestes xarxes https://www.csn.es/ca/sistema-de-vigilancia-ambiental-en-espana, amb nombroses estacions i laboratoris que recullen o obtenen periòdicament dades referents al contingut de radioisòtops d’interès en els diversos compartiments ambientals. Si accediu al seu mapa interactiu podreu veure tant la localització de les estacions de presa de mostra com les dades enregistrades en cadascuna d’elles. 
 

Les “Christmas Lectures” sabadellenques

El projecte Ciència per Nadal a Sabadell s’inspira amb les “Christmas Lectures” de la Royal Institution de la Gran Bretanya que van començar com a conferències de divulgació científica a Londres, el 1825. Actualment són tot un fenomen mediàtic mundial retransmès per la BBC.
 

Històric de temes “Ciència per Nadal” a Sabadell:

 
2018 “La reescriptura dels gens”
Ponent: Dr. Antoni Granell Richart
2019 “La Taula Periòdica dels Elements Químics”
Ponent Dr. Xavier Roqué Rodríguez
2020 “La recerca de vacunes: Des de la verola a la covid-19”
Ponent: Manel Cervantes
2021 “Com és una dieta equilibrada?”
Ponent: Dr. Claudi Mans
2022 “Les fluctuacions del clima”
Ponent: Dr. Santiago Giralt
2023 “L’evolució de l’univers”
Ponent: Dra. Carme Jordi
2024 “La Contaminació Radioactiva”
Ponent: Dra. Anna Rigol
 

PROGRAMA


Dilluns 18 de desembre de 2024

MATÍ
Acte final del projecte amb estudiants dels Instituts, professorat, autoritats i la ponent Dra. Anna Rigol Parera, Professora de Química Analítica de la Universitat de Barcelona (UB) que impartirà la conferència: “La Contaminació Radioactiva”.
Hora: 10h. Auditori de Cal Balsach. Centre Cívic de la Creu Alta.
Carretera Prats de Lluçanès, 16. Sabadell. Entrada lliure. (veure invitació)

TARDA
“La Radioactivitat: Preguntes i Respostes”
Conferència-col·loqui a càrrec de la Dra. Anna Rigol Parera.
Hora: 19h. Auditori Fundació Bosch i Cardellach.
Carrer d’en Font, 1. Sabadell. Entrada Lliure. (veure invitació)
 
Data: 18/12/2024
Hora: 10 : 00
Localització: Cal Balsach