Titols i resum a tot arreu

La traça en la Barcelona gòtica. Sobre el disseny i projecte arquitectònic del món gòtic.


Dimecres 18 de gener a les 18:30h a la Fundació Bosch i Cardellach

A càrrec de Manel Larrosa   

Quan observem els grans edificis gòtics ens preguntem com es projectaven i traçaven. No disposem de plànols, tenim només algun dibuix escadusser de l'època, però l'anàlisi geomètrica i mètrica
dels edificis ens permet entendre els hàbits d'ofici i culturals que els van fer possibles. En aquesta sessió ho mirarem d’entendre amb exemples de la ciutat de Barcelona.

Veure invitació


 
Data: 18/01/2023
Hora: 18 : 30
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

ENTREGA DELS PREMIS FLOC DE LLANA 2023 ATORGATS PEL GREMI DE FABRICANTS DE SABADELL

El passat divendres dia 20 de gener, a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell, es van entregar els Premis Flocs de Llana que aquesta institució atorga a diferents institucions i persones de la ciutat en el marc de la Festa del seu Patró, Sant Sebastià.
 
Aquest premi reconeix cada any a una empresa tèxtil, una entitat cultural, una entitat social sabadellenca i a una persona de reconegut prestigi que hagi aportat valor afegit a la ciutat.
 
Aquest any se li va atorgar a la Fundació Bosch i Cardellach com entitat cultural, pel seu compromís amb la cultura sabadellenca, per ser lloc de trobada, de reflexió i debat apostant per la dinamització i intercanvi de coneixement a la nostra ciutat i al nostre país.
 
En l’apartat del premi a una persona de reconegut prestigi, se li va atorgar a en Manel Larrosa Padró, membre de la nostra Fundació i vicesecretari de la Junta actual, com a persona de reconegut prestigi de la ciutat,  per les seves aportacions per fer possible el desenvolupament urbanístic i la conseqüent transformació social de Sabadell i del Vallès. També per la seva contribució a l’impuls de les vies de comunicació per fer una Catalunya més equilibrada i sostenible.
 
En l’apartat d’entitat social, es va atorgar el premi a l’entitat Atendis, entitat que desenvolupa la seva acció al servei de les persones amb discapacitat intel·lectual, el President de la qual, Josep Manel Suàrez Iborra, és membre d’aquesta Fundació.

L'efecte papallona

Una aproximació meteorològica i cultural

Conferència de David Vila i Ros (escriptor i dinamitzador lingüístic)

 

Dimecres 1 de febrer a les 7 de la tarda, a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La teoria del caos explica el funcionament de sistemes dinàmics que, en determinades
condicions, poden experimentar grans canvis a partir d’una alteració inicial aparentment
insignificant. És allò que popularment es coneix amb el nom d’efecte papallona: el
moviment de les ales d’una papallona pot provocar un huracà a l’altra part de món.
Realitat o ficció?
D’això parlarem en aquesta conferència, en la qual, a partir de la geologia, la
meteorologia, la història, la pintura i la literatura, farem un viatge des d’un dels volcans
més actius d’Indonèsia fins a una mansió a la vora del llac Léman, acompanyant
escriptors i artistes que ens demostraran que la línia que separa el món real del màgic
és, ras i curt, inexistent. Us hi animeu?

Veure invitació
Data: 01/02/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

Cinema a la Fundació

El cinema llegeix llibres

CIMS BORRASCOSOS


Segon cicle del Cinema a la Fundació, aquest al voltant de Wuthering Heights (Cims borrascosos), la gran novel·la gòtica d’Emily Brontë, i d’algunes de les seves versions cinematogràfiques. Tot i que ha estat també un tema recurrent en altres disciplines artístiques, el cinema, al llarg de tota la seva historia, li ha dedicat una especialíssima atenció: hi ha més d’una quarantena de pel·lícules basades en aquest llibre, a més de sèries, minisèries i telenovel·les diverses. El nostre cicle consta d’una conferencia introductòria sobre la vida i l’obra de l’autora, de tres de les seves versions cinematogràfiques -de diferents directors, èpoques i països- i de l’apropament que, l’any 1979, va fer André Téchiné dels quatre germans Brontë, tres noies i un noi. Fidels a l’objectiu amb què va néixer Cinema a la Fundació, el diàleg continu entre el cinema i el món, parlem ara de cinema i literatura com havíem parlat, el trimestre passat, de cinema i societat.

Dimarts 7 de febrer, a les 19:30h, a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Conferència inaugural a càrrec de Joan Curbet-Soler, professor de Filologia Anglesa i Germanística a la UAB.

Dimarts 14 de febrer, a les 19:30h, a l'auditori de l'Espai Cultura
Wuthering Heights (1939, Cumbres borrascosas), de William Wyler

Dimecres 15 de febrer, a les 19:30h, als Cinemes Imperial
Wuthering Heights (1992, Cumbres borrascosas), de Peter Kosminsky

Dimarts 21 de febrer, a les 19:30h, a l'auditori de l'Espai Cultura
Abismos de pasión (1957), de Luis Buñuel

Dimecres 22 de febrer, a les 19:30h, als Cinemes Imperial
Les soeurs Brontë (1979, Las hermanas Brontë), d’André Téchiné


Informació pràctica: Entrada lliure per als membres de la Fundació i menors de 30 anys. Públic general, 5€ per sessió.
En aquest cicle, comptarem també amb la col·laboració de la Llar del Llibre.


 
Data: 07/02/2023
Hora: 19 : 30
Duració: 3 Setmanes 

ESTEM VOLTATS DE LECTORS

Club de lectura de la Fundació Bosch i Cardellach 


II. NOVEL·LA

Passat el primer Club de Lectura de la Fundació, dedicat a la poesia i conduït per Jaume Aulet (professor de Literatura Catalana a la UAB), els propers mesos de gener, febrer i març tindrà lloc el segon club, que dedicarem a la novel·la. Les sessions tindran lloc a la seu de la Fundació els dijous 19 de gener, 16 de febrer i 16 de març de 19h a 20:30h. Tots els membres de la Fundació tenen l'entrada lliure, així com també els menors de 30 anys. Per la resta d'assistents, caldrà realitzar un pagament de 5€ per sessió. És necessari inscriure's a secretaria@fbc.cat o bé telefonant al 93.725.85.64.


Personatges “al marge” en la novel·la catalana: tres casos


En aquest club mirarem de resseguir, a través del fil temàtic de la marginació, tres models de novel·la realista: la naturalista, la psicològica i la simbòlica. Tres formes d’escriptura que corresponen al tombant del segle XX, als anys trenta i a la postguerra.

LECTURES

Narcís Oller, La bogeria (1898). Dijous 19 de gener.

Miquel Llor, Laura a la ciutat dels sants (1931). Dijous 16 de febrer.

Mercè Rodoreda, El carrer de les Camèlies (1966). Dijous 16 de març.

-La bogeria (Edicions 62) és la descripció d’un cas de transtorn mental que l’autor va conèixer de prop. La novel·la fa una reflexió sobre la dialèctica humana que es debat entre dos pols: d’una banda, l’herència genètica, i de l’altra, la influència del medi; és a dir, l’idealisme contraposat al materialisme.

-Laura a la ciutat dels sants (Edicions 62) és un dels clàssics indiscutibles de la narrativa catalana del segle XX. Narra la història d’una dona atractiva i inexperta que pensa realitzar-se a través del matrimoni amb un hereu ric d’una ciutat de comarques, Comarquinal. Aviat, però, s’adonarà de la hipocresía que s’amaga darrere d’una societat benpensant, interessada i beata.

-El carrer de les Camèlies (Club Editor) tracta d’una noia que abandona l’agulla per fer senyors i que no abandonarà mai la prostitució, ni tan sols quan té diners i una torre plena d’estàtues. Cecília Ce camina i camina per Barcelona. ¿Què busca? La identitat perduda perquè tothom li n’atribueix una. La llibertat de caminar fora del compàs que marca la norma social. 
Data: 16/02/2023
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach