Titols i resum a tot arreu

La Secció de Ciència i Tecnologia organitza la novena edició del:


Fem Matemàtiques 2025


La Fundació Bosch i Cardellach, amb la voluntat de promoure el gust i l'interès per les matemàtiques entre l'alumnat de secundària, ha decidit convocar un concurs adreçat als nois i noies de segon curs d'ensenyament secundari obligatori de Sabadell. Amb l'objectiu que els alumnes s'adonin que les matemàtiques estan presents a tot arreu, en moltes de les activitats humanes, s'organitza una jornada matemàtica en un espai emblemàtic de la ciutat. D'aquesta manera es vol oferir a l'alumnat participant una oportunitat per gaudir fent matemàtiques junts i alhora contribuir a que coneguin una mica més la ciutat i la seva història. (veure més informació)

El proper 8 de maig se celebrarà la novena edició del concurs que, enguany, es realitzarà al Club Natació Sabadell. Al llarg del matí, diversos alumnes dels IES Pau Vila, IES Sabadell, IES Joan Oliver, Ramar 2 i Escola Santa Clara realitzaran les diverses proves matemàtiques així com una visita guiada al Club Natació Sabadell. A les 18h, al Casal Pere Quart (Rambla, 69) tindrà lloc l'acte obert a tothom i que constarà d'una breu xerrada sobre les matemàtiques i els números a l'esport i, seguidament, es donarà pas al veredicte del jurat i a l'entrega dels premis de l'edició d'enguany, que compten amb la col·laboració del Club Natació Sabadell, Codelearn i La Llar del Llibre. (veure programa) (veure cartell)

Dia: dijous 8 de maig de 2025
Hora: 8:30h (activitats alumnes) i a les 18h (acte obert)
Lloc: Club Natació Sabadell (activitats alumnes) i Casal Pere Quart (acte obert)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Arts i Lletres
Col·labora: Club Natació Sabadell, Codelearn i La Llar del Llibre
 
Data: 08/05/2025
Hora: 18 : 00
Localització: Casal Pere Quart

La Secció de Ciència i Tecnologia organitza:

Cicle Quàntica@SBD:
Com construir un ordinador quàntic

 

Amb Elia Bertoldo, investigador postdoctoral de l'Institut de Física de Partícules (IFAE), i amb la participació de Josep Bosch, enginyer d’algorismes quàntics de Qilimanjaro Quantum Tech

 
De computació quàntica en parla tothom, dins i fora del món acadèmic. Ara mateix, en diferents llocs del món s'estan desenvolupant diverses tecnologies per a crear el primer ordinador quàntic amb aplicacions d'impacte. Ens aproximarem a aquestes tecnologies tan atractives com complexes parlant primer de conceptes bàsics de la computació quàntica, i de com traduir el que ens diu la teoria a un dispositiu que funcioni, i que funcioni bé. Descobrirem els qbits superconductors, una de les tecnologies en desenvolupament, i parlarem del seu rendiment i de les seves limitacions. I a partir dels desenvolupaments tecnològics que s'estan produint a Barcelona i al Vallès donarem també una visió més global dels reptes a curt i a llarg termini. (veure cartell)

Dia: dimarts 13 de maig de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c/ d'en Font, 1, Sabadell)
Preu: gratuït
Organitza: Fundació Bosch i Cardellach
Col·labora: Agrupació Astronòmica de Sabadell, Amics de la UAB, i Delegació del Vallès d’Enginyers Industrials de Catalunya
Data: 13/05/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia organitza el curs de lectura:


650 anys de l’Atles Català de 1375 i la novel·la L’atles furtiu d’Alfred Bosch


A càrrec d'Alfred Bosch, escriptor; i d'Àngels Casanovas, historiadora

 
Conservat a la Biblioteca Nacional de França, l’Atles català és un document únic en el seu gènere i de dimensions excepcionals, amb un gran nivell de detall i ricament il·luminat. Consta de quatre cartes portolans, dos per l’Occident Mediterrani i dos per l’Orient. Malgrat no estar signat ni datat, l’obra s’atribueix a Abraham Cresques, cartògraf jueu mallorquí i es situa a l’any 1375. L’Atles fou un encàrrec de l’infant Joan com a regal al rei de França Carles V.
La història de l’Atles és tan apassionant com la novel·la d’Alfred Bosch L’atles furtiu que amb el relat de Jafudà, fill d’Abraham, ple de fets certs i incerts, ens endinsa al segle XIV a través d’aquest Atles del qual en commemorem el 650è aniversari. (veure cartell)

Dia: dimecres 14 de maig de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c/ d'en Font, 1, Sabadell)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Història i Arqueologia
Col·labora: Institució de les Lletres Catalanes
Data: 14/05/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia organitza la conferència:

 

Els Elèctrics (1971-1975): un moviment clandestí a Sabadell

 

A càrrec d'Emili Ferrer, economista i ex-elèctric; i d'Ivan Bordetas, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB


Entre els anys 1971 I 1975, és a dir en els darrers anys de la dictadura, a Sabadell va existir un moviment clandestí anomenat “Els Elèctrics”. El formaven un grup de persones joves, actives i compromeses amb els moviments veïnals, sindicals, socials, culturals de la ciutat. La majoria dels membres procedien del FOC (Front Obrer de Catalunya), del FSF (Força socialista federal), mentre que altres membres no havien tingut afiliació política prèvia. La seva actuació bàsicament va consistir en incidir en els diferents àmbits de la vida ciutadana i sense voler crear una nova organització política, es van moure per posar en contacte joves amb inquietuds polítiques amb les organitzacions clandestines de caire polític o sindical. La creació de l’Escola de Cultura Social de Sabadell fou la plataforma que els permeté moure’s i actuar aprofitant les escletxes del règim. Acabada la Dictadura molts d’ells van tenir un paper destacat en la vida política de la ciutat i del país. (veure cartell)

Dia: dilluns 19 de maig de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c/ d'en Font, 1, Sabadell)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Història i Arqueologia
Data: 19/05/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Fundació Bosch i Cardellach organitza la presentació del llibre

 

Els fronts infinits. Andreu Castells i Peig (1918-1987) de Josep M. Benaul Berenguer


A càrrec d'Àlex Sánchez Suárez, doctor en Història Contemporània, professor emèrit d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona, i membre del Centre d’Estudis Jordi Nadal d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona; i d'Esteve Deu Baigual, doctor en Història Contemporània i exprofessor del Departament d’Economia i d’Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona



Primerament, Àlex Sánchez ens parlarà de Josep Maria Benaul, doctor en Història i exprofessor d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona. Seguidament, Esteve Deu Baigual ens parlarà de la figura d’Andreu Castells, historiador, editor, impressor i pintor. (veure cartell)

La Fundació Bosch i Cardellach acaba d'editar el llibre Els fronts infinits. Andreu Castells Peig (1918-1987), escrit per l'hitoriador i antic director de l'entitat, Josep Maria Benaul i Berenguer (Sabadell, 1951-2020). 
 
L’historiador Josep M. Benaul, en el darrer any de la seva vida va voler recollir la biografia d’Andreu Castells i Peig (Sabadell, 1918-1987), un personatge molt important per la ciutat de Sabadell i per la pròpia memòria històrica del país, ja que va ser el primer autor d’un llibre sobre la Guerra Civil: Les brigades internacionals en la guerra d’Espanya (Ariel, 1974). Andreu Castells fou pintor, editor, historiador i arxiver; un personatge autodidacte que va recollir la història de Sabadell des de diferents àmbits amb les publicacions que va fer: L’art sabadellenc, l’Informe de l’oposició o la revista Riutort que encara avui sorprèn per la seva modernitat de disseny i edició.
 
En el llibre es recull la seva biografia des de la infantesa fins a la seva mort, amb les seves diferents etapes i treballs que va realitzar tot esdevenint un personatge polièdric que fluctua entre el món de l’art, el de la història, el de l’impremta i el del disseny. En Josep M. Benaul no va poder acabar el llibre i va encarregar els darrers tres capítols a determinades persones de la ciutat expertes en els temes a tractar, com són: Josep Casamartina, Manel Larrosa, Ricard Mas, Esteve Deu i Josep Maria Ripoll. El llibre està distribuït en 15 capítols i més de 300 pàgines ricament il·lustrades amb diferents imatges i fotografies, el que el convertirà en una publicació atractiva i de referència.

Podeu adquirir el vostre exemplar a la seu de la Fundació i a La Llar del Llibre. Els membres de la Fundació Bosch i Cardellach el pordran adquirir a la nostra seu pel preu de 30€. Preu normal: 35€.



Dia: dimarts 20 de maig de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c/ d'en Font, 1, Sabadell)
Preu: gratuït
Organitza: Fundació Bosch i Cardellach

 
Data: 20/05/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Les Seccions d'Art i Lletres i de Ciència i Tecnologia organitzen les presentacions dels llibres:


100 visions literàries de la ciència i la tecnologia i L'endemà d'ahir de Xavier Duran

 

A càrrec de Xavier Duran, químic, doctor en Ciències de la Comunicació, periodista científic i autor dels llibres. Presenta Anton Carbonell i Sílvia Bravo, coordinadors de les seccions d'Arts i Lletres i de Ciència i Tecnologia, respectivament


Xavier Duran és químic, doctor en Ciències de la Comunicació i periodista científic. Ha dirigit entre 1999 i 2014 el programa "El medi ambient" a TV3 i fins al 2023 va ser redactor especialitzat en ciència a la mateixa cadena. Té una extensa obra, majoritàriament d'assaig i divulgació, però també de narrativa. 
La ciència ha proporcionat a la literatura trames, personatges, metàfores… La literatura ha ajudat a divulgar la ciència, de forma crítica o elogiosa, i li ha aportat noves visions i debats ètics. A 100 visions literàries de la ciència i la tecnologia es posa en relleu la presència de la ciència en grans autors de les literatures universal i catalana, i comprovarem que, lluny de ser disciplines allunyades i totalment separades, han tingut i tenen una rica interacció que les ha beneficiat a totes dues. I, a la novel·la L'endemà d'ahir, Xavier Duran planteja una ficció original que fa viatjar els personatges del 1870 fins al 2040, per mostrar com els avenços tecnològics han provocat canvis profunds en les relacions humanes, però també en l'estructura social. (veure cartell)


Dia: dimecres 21 de maig de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c/ d'en Font, 1, Sabadell)
Preu: gratuït
Organitza: Seccions d'Arts i Lletres i de Ciència i Tecnologia
Col·labora: Editorial Cossetània, editorial l'Albí i La Llar del Llibre
 
Data: 21/05/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach