Titols i resum a tot arreu
El proper mes de febrer tindrà lloc un cicle de sessions per desfer malentesos sobre la Història de Catalunya, a partir d'una idea i en memòria de Josep Maria Benaul. Les sessions són obertes a tothom i es faran els dijous 3, 17 i 24 de febrer a les 7 de la tarda a l'Auditori 1 de l'Espai Cultura (Fundació 1859 Caixa Sabadell). Organitza la Fundació Bosch i Cardellach amb la col·laboració d'Òmnium Cultural de Sabadell. 
Programa 

Els dijous 3, 17 i 24 de febrer, a les 7 de la tardaa l'Auditori 1 de l'Espai Cultura (Fundació 1859 Caixa Sabadell).


3 de febrer

  •  Quin era el grau d'autogovern de Catalunya? De la unió dinàstica a la Nova Planta. Sessió a càrrec de Joaquim Albareda (Universitat Pompeu Fabra).

    Joaquim Albareda es catedràtic d'Història Moderna al Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). És un dels principals especialistes actuals en la Guerra de Successió (1701-1714), en l'establiment de la Nova Planta borbònica i en la recomposició geopolítica d'Europa després del Tractat d'Utrecht (1713-1714). Sobre aquesta qüestió ha publicat, recentment, El declive de la monarquía y del imperio español. Los tratatdos de Utrecht (1713-1714) (Barcelona, 2015) i (conjuntament amb Manuel Herrero) Political representation in the Ancien Régime (Londres, 2018).

    (Veure invitació)

     

17 de febrer

  •  Les raons de l'evolució del catalanisme polític: de l'autonomisme a l'independentisme. Sessió a càrrec de Joan B. Culla (Universitat Autònoma de Barcelona).

    Joan B. Culla i Clarà es professor d'Història Contemporània al Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en història del republicanisme i del catalanisme polític al llarg del segle XX és, alhora, un dels articulistes d'opinió més prolífic i reconegut del país. Sobre la qüestió de la qual parlarà en la seva sessió ha publicat El tsunami. Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible (Barcelona, 2017) i Esquerra Republicana de Catalunya (1931-2012). Una història política (Barcelona, 2013).

    (Veure invitació)

     

24 de febrer

  •  Les raons del mal: el deplorable finançament de l'autonomia catalana en perspectiva històrica. Sessió a càrrec d'Albert Carreras (Universitat Pompeu Fabra).

    Albert Carreras és catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques al Departament d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Especialista en història econòmica europea i espanyola del segle XX ha estat, a més, Secretari General del Departament d'Economia de la Generalitat de Catalunya durant el període 2011-2016. Sobre la primera qüestió, vegeu el seu llibre recent (conjuntament amb Xavier Tafunell) Between Empire and Globalization. An Economic History of Modern Spain (Londres, 2021). D'altra banda, d'aquella darrera experiència n'ha sorgit el llibre (publicat conjuntament amb Andreu Mas-Colell i Ivan Planas) Turbulències i tribulacions. Els anys de les retallades (Barcelona, 2018).

    (Veure invitació)


Cartell: Sessions per desfer malentesos sobre la Història de Catalunya.




Organitza:



Col·labora:




 

Comparteix

Activitats previstes