Titols i resum a tot arreu

La Secció de Territori i Espai Urbà organitza la conferència:

La traça del monestir de Batalha (Portugal)

A càrrec de Manel Larrosa, arquitecte


Després de la conferència que es va realitzar sobre la traça del món gòtic a Barcelona, Manel Larrosa ens eixampla el cas a un edifici distant que fou obrat, en part, per un mestre d’obres català: el mestre Huguet. (veure cartell)

Dia: dijous 3 d'octubre de 2024
Hora: 12h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
 
Data: 03/10/2024
Hora: 12 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Fundació Bosch i Cardellach us convida a la conferència inaugural del Curs 2024-2025

 

La intel·ligència natural en els humans. Orígens evolutius, present i futur

 

A càrrec del dr. Arcadi Navarro, biòleg, professor i investigador ICREA al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, Director General de la Fundació Pasqual Maragall i Barcelonaβeta Brain Research Center.

 
La xerrada tractarà sobre l'evolució de la intel·ligència natural com una estratègia adaptativa. S'analitzarà la selecció natural com a motor del canvi evolutiu i es discutirà si la intel·ligència és un tret exclusivament humà. També es revisaran breument diverses teories sobre què significa ser intel·ligent. A més, es presentaran exemples d'intel·ligència en altres espècies, com els ximpanzés i els corbs. Finalment, es plantejarà fins a quin punt la intel·ligència és hereditària i com podria evolucionar en el futur, incloent-hi el potencial paper de la intel·ligència artificial. (veure cartell)

Dia: dimecres 9 d'octubre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 09/10/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres organitza el Club de Lectura:

 

Una aproximació a la poesia de Feliu Formosa

 

Conduït per Jaume Aulet, historiador de la Literatura, escriptor i professor


"Faràs dos trucs i t'obriré la porta
i no em sabré avenir que siguis tu"
 
Amb 90 anys acabats de fer, Feliu Formosa és, sens dubte, un dels escriptors més importants de la literatura catalana actual. Ho és per les seves traduccions, per la vinculació al món del teatre, per la seva faceta com a dietarista o memorialista i, és clar, per la creació poètica. Al llarg de les tres sessions d’aquest curs ens endinsarem precisament en aquesta creació poètica, amb atenció especial a uns llibres concrets a través dels quals anirem veient l’evolució de la seva obra: Cançoner (1976), Impasse (1992), Cap claredat no dorm (2001) i Centre de brevetat (2006). La gràcia serà, sobretot, la d’entrar en els seus poemes i mirar de descobrir-hi tot un món poètic. Dit d’una altra manera: sentirem els dos trucs, veurem com s’obre la porta i mirarem d’avenir-nos amb el que ens aparegui a l’altra banda. Tot un repte, que segur que valdrà molt la pena! (veure cartell)


Programa:

  • Dijous 3 d'octubre a les 19h
  • Dijous 10 d'octubre a les 19h
  • Dijous 17 d'octubre a les 19h
 

Informació pràctica:

  • Cada sessió té un cost de 5€ (gratuït pels membres de la Fundació Bosch i cardellach i pels menors de 30 anys). Es aconsellable realitzar la inscripció enviant un e-mail a secretaria@fbc.cat o bé telefonant al 93.7258564 dins del següent horari: dilluns i divendres de 10 a 13h i dimarts, dimecres i dijous de 18 a 21h.
  • Per al seguiment de les sessions és convenient disposar dels quatre llibres de Formosa assenyalats, però farem el fet amb els poemes que el mateix autor n’inclou en la seva antologia Papallona d'ombra (Pagès Editors, 2017). També hi haurà una menció final per a llibres i poemes publicats més recentment.

Dia: dijous 3, 10 i 17 d'octubre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: 5€ (gratuït pels membres de la Fundació Bosch i Cardellach i pels menors de 30 anys)
Data: 17/10/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Persones i Comunitat organitza les sessions:

Sensellarisme. Situació Actual

 
Cicle de dues conferències que tindran lloc els dimarts 22 i 29 d'octubre, a les 19h, sobre la situació actual del sensellarisme a partir de la presentació del llibre coordinat per Antoni Milian, catedràtic de Dret Administratiu  per la Universitat Autònoma de Barcelona: Sensellarisme. De l'assistencialisme al reconeixement de drets. Amb la participació de les coautores del llibre: Beatriz Fernàndez, directora d'Arrels Fundació; Lídia Pitarch, doctora en Seguretat Humana i Dret Global; i Beatriu Bilbeny de Fortuny, membre de la Junta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. Abordarem la situació a Catalunya des del punt de vista jurídic i social, parlarem de salut, incorporarem la visió de gènere i l'enfocament en drets humans en aquest fenòmen creixent en la nostra societat.

En la segona sessió, parlarem de la situació concreta a Sabadell amb la participació  de la taula de sensellarisme de la ciutat, representada per Actua Vallès, Creu Roja, USELL (Unitat Sense Llar de l'Ajuntament de Sabadell) i Càritas. També intervindrà una persona de la ciutat víctima d'aquesta situació. Tancarà l'acte Jordi Sànchez, director de Drets Socials de la Síndica de Greuges de Catalunya. (veure cartell 1) (veure cartell 2)


Programa:

  • Context jurídic i social
Amb Antoni Milian, Beatriz Fernàndez, Lídia Pitarch i Beatriu Bilbeny de Fortuny.
Dimarts 22 d'octubre a les 19h
 
  • Situació a Sabadell
Amb la Taula de Sensellarisme i un testimoni. Clou l'acte: Jordi Sànchez.
Dimarts 29 d'octubre a les 19h


Dies: dimarts 22 i 29 d'octubre de 2024
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 29/10/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach