Titols i resum a tot arreu
El proper dijous 8 de maig tindrà lloc la conferència Ecologia aplicada i definició del mosaic territorial: utilitat i reptes a càrrec de Xavier Mayor Farguell, Doctor en Biologia, especialista en ecologia ambiental i planificació estratègica. Organitza la Secció de Territori i Espai Urbà.


La interpretació dels anomenats espais oberts ha experimentat una evolució molt apreciable en la darrera dècada. La introducció dels conceptes, idees i visions que s’han fet des de l’ecologia del paisatge o territorial, fins i tot en espais urbans, han obert un ventall de possibilitats d’aproximar-se també des d’aquesta disciplina a la millor comprensió, i per tant, planificació i gestió d’aquests espais.

L’aproximació clàssica del anomenat “sòl no urbanitzable (SNU)” és obsoleta i caduca ara, i una cotilla per a plantejaments més innovadors i eficients. Cal superar-la. L’essència ecològica del mateixos, fa que l’aproximació des de l’ecologia aplicada resolgui molt millor i de manera més potent els seus valors estratègics, els ecològics, els ambientals, i també els productius. I ho fa poden decidir més sòlidament sobre la capacitat d’acollir activitats - noves activitats- en espais oberts. Això és així especialment si l’objectiu és que les coses que hi posem al damunt encaixin millor i generin més actiu, tot mantenint els valors i serveis ecosistèmics que proveeixen.

Amb aquest nou enfocament, cal determinar el valors estratègics, estructurals i funcionals de les diferents peces que configuren els espais oberts. Fer-ho ens permetrà definir millor les activitats que hi són compatibles, clau per tal d’enfrontar el repte d’una transformació territorial. Transformació que, cada dia més, ens demana redefinir les possibles activitats que s’hi puguin realitzar. Això ens porta a tenir més capacitat  per abordar consistentment  les friccions i les pertorbacions que la nostra activitat genera en aquesta mena d’espais, especialment en el context metropolità.

Comparteix

Activitats previstes