Titols i resum a tot arreu

La Secció de Ciència i Tecnologia organitza:

Cicle Quàntica@SBD:
Com construir un ordinador quàntic

 

Amb Elia Bertoldo, investigador postdoctoral de l'Institut de Física de Partícules (IFAE), i amb la participació de Josep Bosch, enginyer d’algorismes quàntics de Qilimanjaro Quantum Tech

 
De computació quàntica en parla tothom, dins i fora del món acadèmic. Ara mateix, en diferents llocs del món s'estan desenvolupant diverses tecnologies per a crear el primer ordinador quàntic amb aplicacions d'impacte. Ens aproximarem a aquestes tecnologies tan atractives com complexes parlant primer de conceptes bàsics de la computació quàntica, i de com traduir el que ens diu la teoria a un dispositiu que funcioni, i que funcioni bé. Descobrirem els qbits superconductors, una de les tecnologies en desenvolupament, i parlarem del seu rendiment i de les seves limitacions. I a partir dels desenvolupaments tecnològics que s'estan produint a Barcelona i al Vallès donarem també una visió més global dels reptes a curt i a llarg termini. (veure cartell)

Dia: dimarts 13 de maig de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c/ d'en Font, 1, Sabadell)
Preu: gratuït
Organitza: Fundació Bosch i Cardellach
Col·labora: Agrupació Astronòmica de Sabadell, Amics de la UAB, i Delegació del Vallès d’Enginyers Industrials de Catalunya
Data: 13/05/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia organitza el curs de lectura:


650 anys de l’Atles Català de 1375 i la novel·la L’atles furtiu d’Alfred Bosch


A càrrec d'Alfred Bosch, escriptor; i d'Àngels Casanovas, historiadora

 
Conservat a la Biblioteca Nacional de França, l’Atles català és un document únic en el seu gènere i de dimensions excepcionals, amb un gran nivell de detall i ricament il·luminat. Consta de quatre cartes portolans, dos per l’Occident Mediterrani i dos per l’Orient. Malgrat no estar signat ni datat, l’obra s’atribueix a Abraham Cresques, cartògraf jueu mallorquí i es situa a l’any 1375. L’Atles fou un encàrrec de l’infant Joan com a regal al rei de França Carles V.
La història de l’Atles és tan apassionant com la novel·la d’Alfred Bosch L’atles furtiu que amb el relat de Jafudà, fill d’Abraham, ple de fets certs i incerts, ens endinsa al segle XIV a través d’aquest Atles del qual en commemorem el 650è aniversari. (veure cartell)

Dia: dimecres 14 de maig de 2025
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c/ d'en Font, 1, Sabadell)
Preu: gratuït
Organitza: Secció d'Història i Arqueologia
Col·labora: Institució de les Lletres Catalanes
Data: 14/05/2025
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach