Titols i resum a tot arreu

Fem + Matemàtiques 2024

8ena edició

La Fundació Bosch i Cardellach, amb la voluntat de promoure el gust i l'interès per les matemàtiques entre l'alumnat de secundària, ha decidit convocar novament el concurs Fem + Matemàtiques adreçat als nois i noies de segon curs d'ensenyament secundari obligatori de Sabadell. (veure bases)
Amb l'objectiu que els alumnes s'adonin que les matemàtiques estan presents a tot arreu, i en moltes de les activitats humanes, s'organitza una jornada matemàtica en un espai emblemàtic de la ciutat. D'aquesta manera es vol oferir a l'alumnat participant una oportunitat per gaudir fent matemàtiques junts i alhora contribuir a que coneguin una mica més la ciutat i la seva història. (veure més informació)

El dijous 11 d'abril tindrà lloc la 8ena edició del Fem + Matemàtiques, la qual se centrarà a l'entorn del Mercat Central de Sabadell. El concurs compta amb la col·laboració de l'ABEAM (Associació de Barcelona per a l’Estudi i l’Aprenentatge de les Matemàtiques), el Mercat Central de Sabadell i el programa Ciutat i Escola, a més del suport de Codelearn S.L i La Llar del Llibre.  

Durant el matí els diferents grups d'alumnes dels instituts participants gaudiran d'una visita guiada pel Mercat Central i, seguidament, realitzaran diverses proves matemàtiques. A les 18h, l'arquitecte Josep Llobet realitzarà la conferència "La matemàtica i la forma en l'arquitectura" al Casal Pere Quart, acte obert a totes les persones interessades i que finalitzarà amb el veredicte del Jurat i posterior entrega de premis i diplomes. (veure cartell)


 
Data: 11/04/2024
Hora: 18 : 00
Localització: Casal Pere Quart

La secció d'Arts i Lletres organitza la presentació de: 

El temps sofert de Feliu Formosa i Lluny de la pàtria. Antologia poètica de Heinrich Heine (tria i traducció de Feliu Formosa)

A càrrec de Feliu Formosa, autor i traductor; Miquel Desclot, poeta, escriptor i traductor; i Rosa Renom, actriu. (veure cartell)El temps sofert esdevé, alhora, un sol llibre sobre la vida i sobre la capacitat -o sobre la necessitat ineludible- de resistir. És la moral del coratge, però no del coratge cec, sinó de la valentia de qui gosa combatre per reconstruir -sense autoenganys- una enteresa fràgil. Valentia, i bellesa.

Lluny de la pàtria és una antologia del conjunt de l'obra de Heinrich Heine (1797-1856), triada i traduïda per Feliu Formosa. La poesia de Heine, que a partir d'una primera etapa romàntica, evoluciona cap a una poesia crítica i satírica, és possiblement la que més ha perdurat entre la dels seus contemporanis.

Dia: dilluns 15 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Col·labora: La Llar del Llibre (veure web)

Data: 15/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Ciència i Tecnologia organitza la xerrada-col·loqui:

Com d'intel·ligent és la salut a Sabadell i a Catalunya?
Parlem sobre els usos actuals i futurs de la Intel·ligència Artificial en la salut


A càrrec de José Ibeas, metge nefròleg del Parc Taulí i director del Programa Salut/IA de la Generalitat de Catalunya i Lluís Blanch, director de l’Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)


Et convidem a conèixer de primera mà els avenços en intel·ligència artificial aplicada a la salut que es fan a l’Hospital Parc Taulí i a Catalunya. Volem donar resposta a preguntes com: Com ens ajudarà la IA a prevenir, diagnosticar i tractar millor la malaltia? Podrem gestionar millor els nostres hospitals i CAPs? Però, sobretot, volem conèixer les teves preguntes i, en la mesura que els nostres experts puguin, oferir-te una resposta. (veure cartell)
 

Dia: dimarts 16 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Data: 16/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu de la Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Història i Arqueologia organitza la presentació del llibre:

 

El poblat neolític de ca l’Estrada -2 de Canovelles (Vallès Oriental).
Els primers pagesos i ramaders de fa 6500 anys al Vallès (4800-4450 aC)

 

A càrrec de Jordi Roig Buxó, autor i arqueòleg. Presenta Isidre Carner, coordinador la Secció d’Història i Arqueologia. 


El jaciment forma part d’un extens paratge arqueològic encara no conegut en la seva totalitat, i es correspon a un poblat neolític del 4800-4450 aC conservat excepcionalment. Està integrat per dues cabanes amb solera de pedres i diversos forns i fogars escampats al seu voltant. Disposa també d’un sector funerari com a lloc d’enterrament de la comunitat.
El llibre presenta, de forma divulgativa i gràfica, mantenint el rigor i la seva base científica, els resultats de les intervencions arqueològiques realitzades entre 2015 i 2017, així com els estudis i analítiques que s’han generat. La finalitat és la d’apropar i donar a conèixer a tots els públics aquest important i rellevant poblat prehistòric de fa 6500 anys. (veure cartell)

Dia: dijous 18 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Col·labora: La Llar del Llibre (veure web)

Data: 18/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

Pensar el futur


La Fundació Bosch i Cardellach i l’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell, per a la gent gran organitzem un cicle de conferències que sota el títol de “Pensar el futur” pretenen respondre, des del pensament crític, a la pregunta de com serà el futur de la nostra societat. (veure cartell)

El cicle tindrà lloc al Casal Pere Quart durant tots els dimecres del mes d’abril, a les 19h. Recomanem assistir-hi amb antelació ja que l'aforament és limitat.
 

Programa:

  • El futur de les humanitats a l’era de la intel·ligència artificial
A càrrec de Josep Ramoneda Molins
Presentat per Carme Forcadell Lluís
Dimecres 3 d’abril a les 19h
 
  • Les guerres som nosaltres
A càrrec de Plàcid Garcia-Planas Marcet
Presentat per Mitzi Kotnik Segalà
Dimecres 10 d’abril a les 19h
 
  • Transformació digital: conseqüències
A càrrec de Genís Roca i Verard
Presentat per Sílvia Bravo Gallart
Dimecres 17 d’abril a les 19h
 
  • Desigualtat social: l’habitatge
A càrrec de Carme Trilla Bellart
Presentada per Montse Llonch Casanovas
Dimecres 24 d’abril a les 19h
 
 
Aquesta activitat vol ser una de les nostres aportacions als actes de la Capital de la Cultura Catalana 2024.


 
Data: 24/04/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 3 Setmanes 
Localització: Casal Pere Quart

La Secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

Suficiència alimentària en temps convulsos

 
A càrrec de Francesc Reguant Fosas, economista i president de l’Observatori d'Economia Agroalimentària

 
La revolta pagesa que a Catalunya i a l'Unió Europea vivim, posa de relleu dues evidències: que el model ecològic pel qual la UE aposta no és suficient per a garantir la producció dels aliments que el conjunt de la ciutadania demanda i que els acords comercials amb països tercers, no es corresponen amb la qualitat que és exigible als aliments que a Europa es produeixen. S'imposa, doncs, repensar el model per adequar l'estructura de la producció agrícola i ramadera (sòl agrícola i forestal i pastures) a la demanda tot minimitzant els efectes que sobre el territori té el disseny de sòl expansiu que del creixement urbà se'n deriva. Si ens centrem en Catalunya, a despit que l'agricultura ha estat des de sempre un sector productiu econòmic i estratègic de gran valor, el cert és que el creixement demogràfic i el disseny de l'ús del territori, fa que a hores d'ara tinguem ja una dependència d’abastiment alimentari que és superior al 50% amb una clara tendència a augmentar. (veure cartell)

Dia: dijous 25 d'abril
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuïtData: 25/04/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach