L'acte és obert a tota la ciutadania i tindrà lloc el 21 de desembre a dos quarts de 10 del matí, en format virtual.
|
Ciència per Nadal a Sabadell és un projecte iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell, que té com a finalitat familiaritzar els ciutadans amb els mètodes que fa servir la ciència per adquirir coneixement. Amb vocació de convertir-se en una activitat anual, compta amb la col·laboració dels estudiants i professors de centres educatius de la ciutat, però està obert a tota la ciutadania. A través de la revisió de casos concrets d’adquisició de coneixement científic es pretén que els ciutadans coneguin les peculiaritats de la manera de treballar dels científics, i sobre tot, aclarir que separa el coneixement científic d’altres propostes “alternatives”, tant de moda en l’actualitat.
El títol de la conferència d'aquest any serà La recerca de vacunes: de la verola a la covid-19, i anirà a càrrec del Dr. Manuel Cervantes García, director del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Taulí de Sabadell.
Segurament en cap moment de la història s’havia parlat tant de les vacunes. Aquestes, inductores de les nostres defenses contra les infeccions, potser han estat mirades darrerament per alguns ciutadans dels països desenvolupats d’una manera una mica frívola. Ara sembla que esperem les que s’estan preparant per immunitzar-nos de la covid-19 com una cosa caiguda del Cel. Potser aquest és un bon moment per reflexionar sobre com els científics han treballat i treballen per obtenir vacunes, amb experimentació pacient i amb la repetició de proves per avaluar l’eficàcia dels nous fàrmacs i els seus possibles efectes secundaris. L’alumnat dels centres educatius que participen en l’edició d’enguany, porten des de l’inici del curs treballant el tema a partir de diversos recursos pedagògics i de l'assessorament del ponent d’aquesta edició, el Dr. Manuel Cervantes. Han gaudit també d’una conferència sobre el mètode científic a càrrec de la Dra. Susana Campoy, professora agregada del Departament de Genètica i de Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Tota la feina conclourà aquest any amb un acte públic conduït per la periodista Elisabet Carnicé, que se celebrarà el proper dia 21 de desembre a dos quarts de deu del matí, en el qual el ponent impartirà una conferència i respondrà les qüestions que li plantegin els estudiants. Els ciutadans que ho vulguin podran accedir telemàticament a aquest acte enviant una sol·licitud per correu electrònic a la Fundació Bosch i Cardellach secretaria@fbc.cat i, en resposta, rebran al seu correu l’enllaç i les indicacions per accedir a l’acte.
Fent clic aquí podràs llegir els pósters presentats a l'acte.