Titols i resum a tot arreu
El proper dijous 16 de desembre a les 7 de la tarda tindrà lloc la conferència Com hem de triar què mengem? a càrrec de Claudi Mans. Organitza la Secció de Ciència i Tecnologia.

Activitat inclosa al projecte Ciència per Nadal a Sabadell
El dijous 16 de desembre a les 7 de la tarda s'oferirà una conferència inclosa dins del projecte de Ciència per Nadal a Sabadell. Aquest és un projecte iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell, que té com a finalitat familiaritzar els ciutadans amb els mètodes que fa servir la ciència per adquirir coneixement. Amb vocació de convertir-se en una activitat anual, compta amb la col·laboració dels estudiants i professors de centres educatius de la ciutat, però està obert a tota la ciutadania. A través de la revisió de casos concrets d’adquisició de coneixement científic es pretén que els ciutadans coneguin les peculiaritats de la manera de treballar dels científics, i sobre tot, aclarir que separa el coneixement científic d’altres propostes “alternatives”, tant de moda en l’actualitat.



Enguany, per primer cop, s'oferirà una ponència oberta al públic general. El títol de la conferència serà: Com hem de triar què mengem?, i anirà a càrrec de Claudi Mans.

La tria del què comprem per menjar depèn de molts factors: els hàbits de sempre, el preu dels aliments, un rampell momentani, la reflexió sobre la dieta, la moda, i altres factors. Freqüentment diem que cal que la nostra alimentació o la nostra dieta siguin equilibrades. Quin sentit té el concepte d'equilibri en el món de la nutrició? Vol dir simplement menjar una mica de tot i massa de res? Vol dir que hem de menjar aliments alcalins per tal que neutralitzin les condicions àcides del cos? Vol dir que hi ha d'haver un bon balanç de proteïnes, greixos i hidrats de carboni? O, potser, el concepte d'equilibri no es pot aplicar a la nutrició? Treballarem aquests conceptes per arribar a respostes útils i aplicables a cadascú de nosaltres.
 
Claudi Mans i Teixidó (Badalona, 1948), Catedràtic emèrit del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona. Ha estat degà de la Facultat de Química, president de la Divisió de Ciències, director acadèmic del centre de formació continuada Les Heures (actualment IL3-UB), i delegat del rector per a la coordinació del Campus de l'Alimentació de Torribera-UB.

Té publicats llibres de text i de divulgació, entre ells "La truita cremada" (2005, vuit edicions), "Els secrets de les etiquetes" (2007, tres edicions), "La vaca esfèrica" (2008), "Sferificaciones y macarrones" (2010, 2 edicions),  "La Química de cada dia" (2016, 2 edicions), "La Química de la cocina, una inmersión rápida" (2018, edicions en castellà i en anglès) i llibres sobre la taula periòdica dels elements, en col·laboració amb altres autors. Més de 150 articles científics i de divulgació, i més de 400 conferències i comunicacions a congressos. Assessor i col·laborador de CosmoCaixa  i d'elBulliFoundation.

Diversos premis de docència, recerca i divulgació. Els més recents, el Premio Nacional de Química ANQUE 201, la Distinció de la Universitat de Barcelona a la millor labor divulgadora (2014) i el premi 2021 de la Societat Catalana de Química a l'activitat divulgadora.

Director científic del Comité Español de la Detergencia (CED). Vocal de la  junta del Col·legi de Químics de Catalunya.

Dos blogs de ciència (català i castellà) i un blog sobre l'Alícia de Lewis Carroll.


 
(Veure invitació)

Organitza la Secció de Ciència i Tecnologia. 

Comparteix

Activitats previstes