Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la presentació del llibre:

Marededéu quin viatge! Seguint les passes de Lluís Domènech i Montaner per la Noguera Pallaresa (1904)

 

A càrrec d'Enric Soler i Raspall, autor i editor de llibres de viatge. Presenta Isidre Carné, historiador.


Després de trescar per les quatre valls pirinenques, des de Luishon fins a Roda d’Isàvena i mentre estava escrivint el meu anterior llibre Pantocràtor, Seguint les passes de Puig i Cadafalch i la «Missió arqueològica de 1907», vaig veure que un dubte planava tota l’estona sobre aquest projecte: «¿Per què no es feia igual èmfasi a l’hora de posar en vàlua la tasca documental que, sobre el romànic, havia fet el, també arquitecte, Lluís Domènech i Montaner?» L’any 1904 (i també el 1905), amb cinquanta-cinc anys d’edat i acompanyat pel seu fill, Domènech i Montaner recorregué, dos anys abans que els membres de la Missió arqueològica es posessin en marxa, les valls pirinenques dels dos Pallars, l’Aran i la Ribagorça, amb ànim d’estudiar i inventariar l’arquitectura romànica del Pirineu català.
Cent dotze anys més tard, esperonat per aquest dubte i entusiasmat per aquest nou projecte, l’Enric Soler es posà en marxa i caminà, des d’Àger fins a Montgarri, seguint les passes de Domènech i Montaner. I el 2023, aprofitant l’efemèride del centenari de l’arquitecte, publicà el llibre que ara teniu a les vostres mans.
Domènech i Montaner, el romànic de muntanya, Perejaume, les mares de Déu trobades, el Pirineu, vestigis històrics... Un camí de camins! (veure cartell)


Enric Soler i Raspall (Terrassa, 1966) viatja tant com pot i no para quiet. Ha publicat set llibres de literatura de viatges i de muntanya: Escolta, vent...! (1996), Un estiu de guaita (1996), Per la Ruta 40 (1998), Sota el cel de Tushita (2004), Maleïdes muntanyes! (2008), Ki, ki, so sooo! (2012), així com la guia senderista La Ruta del Ter (2009).
L'any 2017 va publicar Pantocràtor, seguint Puig i Cadafalch i la Missió arqueològica de 1907 que d'alguna manera forma un díptic amb el present llibre, ja que l'un surt de l'altre. I si tot va bé. per allò que no hi ha dos sense tres, un tercer projecte (i llibre!) formarà el que ell anomena "el tríptic del romànic català" (que segons com, podria veure's com un retaule de tres plafons).
L'Enric camina i camina, i també escriu. Fa d'editor a Tushita edicions i mira de passar-s'ho bé amb el que fa i que això l'alimenti espiritualment. Sembla que, ara per ara, ho va aconseguint...

Dia: dimarts 27 de febrer
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït

Comparteix

Activitats previstes