Titols i resum a tot arreu
El dimarts 23 de març tindrà lloc una nova sessió dels Cafès científics a Sabadell, amb una xerrada-coloqui sobre El sincrotró ALBA: una eina per veure l'invisible. Serà finalment només en streaming al següent enllaç: https://meet.jit.si/CafesCientificsSBD2021
El proper dimarts, 23 de març, parlarem del Sincrotró ALBA, com una eina per veure l'invisible. Què vol dir sincrotró? Tot prenent un cafè esbrinarem què vol dir sincrotró, com es produeix la llum de sincrotró i per a què la fem servir a l’ALBA, l’única font de llum de sincrotró de l’Estat Espanyol.
 
Amb un llenguatge planer i amb exemples extrets de la nostra vida quotidiana explicarem com funciona un accelerador de partícules, com obtenim la llum de sincrotró i com a l’interaccionar la llum amb la matèria extraiem informació que ens serveix per entendre-la millor i ens permet modificar-la i per exemple obtenir fàrmacs més eficients, o materials més resistents, o saber si sota les pintures més famoses se n’hi amaguen d’altres de desconegudes.
 
 Aquest Cafè científic tindrà lloc el proper dimarts 23 de març, a les 7 de la tarda en streaming al següent enllaç: https://meet.jit.si/CafesCientificsSBD2021
 
Com a convidada especial al Cafè comptarem amb la participació de Montserrat Pont, Doctora en Ciències Físiques per la UAB. Forma part de diversos comitès internacionals d’assessorament en el camp dels acceleradors (Nova York, Berlin, Madrid, Viena, Corea).
 
Aquesta xerrada prossegueix el cicle de Cafès Científics d’aquest 2021 a Sabadell, un conjunt de xerrades informals que organitzen vuit entitats de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació.
 
 
 
 
Cafès científics Sabadell 2021
 
L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques inicien aquest mes de febrer la novena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell.
Tot i que el calendari de l’any passat es va veure alterat per la situació de pandèmia causada per la COVID-19, l’èxit de públic de les edicions anteriors i la voluntat de consolidar aquest cicle a la ciutat ha dut les entitats organitzadores a repetir la iniciativa un any més.
 
L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència. L’espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat ha sigut tradicionalment el bar del local de la Unió Excursionista del carrer de la Salut. Aquest any, però, la dinàmica canviarà per poder-nos adaptar a la situació actual i així complir amb els màxims protocols de seguretat. D’aquesta manera, la idea és oferir un format mixt oferint d’una banda un aforament de fins al 50% al cafè de la UES (depenent de les restriccions en funció de l’evolució de la pandèmia) i de l’altra una connexió en streaming amb possibilitat d’intervenir mitjançant un xat habilitat.
 
De febrer a novembre, un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència, o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa al voltant d'un tema d’actualitat. La persona convidada exposarà breument el tema i establirà un diàleg amb els assistents que poden plantejar dubtes i reflexions pròpies.
 
Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica que se celebra a molts llocs del món que té com a objectiu estimular la conversa i l’esperit crític, debatre, interactuar i dialogar fora de l'entorn acadèmic. Els Cafès Científics de Sabadell estan adherits des de la primera edició a la xarxa internacional de Cafès Científics.
 

23 de febrer – Unió Excursionista de Sabadell
El futur de l'energia: els anys decisius. A càrrec de Antonio Turiel, llicenciat en Física i Matemàtiques, doctor en Física Teòrica i investigador a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.
Cap a un món sense petroli. Què passarà amb els combustibles fòssils i l'urani? Com impactarà en la nostra societat?  Quin paper hi tindran les renovables? El nostre sistema de vida actual sempre ha estat insostenible, però ara s'ha tornat inestable i amenaça de col·lapsar, un perill que fa necessària una reforma radical de la societat.
 
23 de març – Fundació Bosch i Cardellach
El sincrotró ALBA: una eina per veure l’invisible. A càrrec de Montserrat Pont, Cap d'Operacions del sincrotró ALBA.
Esbrinarem que vol dir sincrotró, com es produeix la llum de sincrotró i per a que la fem servir a l’ALBA, l’única font de llum de sincrotró de l’Estat Espanyol. Amb un llenguatge planer i amb exemples extrets de la nostra vida quotidiana explicarem com funciona un accelerador de partícules, com obtenim la llum de sincrotró i com a l’interaccionar la llum amb la matèria extraiem informació que ens serveix per entendre-la millor i ens permet modificar-la i per exemple obtenir fàrmacs més eficients, o materials més resistents, o saber si sota les pintures més famoses se n’hi amaguen d’altres de desconegudes.
 
27 d’abril – Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès  A càrrec de Joan Madurell, Paleontòleg.
Fa un milió d'anys, la conca del Vallès tenia un aspecte molt diferent a l'actual. On ara hi trobem gossos, gats i coloms, hi havia enormes carnívors com jaguars, hienes gegants, llops, guineus, tigres dents de sabre i óssos de les cavernes maldant per atrapar algun herbívor que corria per aquest ecosistema, més semblant a la sabana africana actual que al bosc mediterrani que coneixem. Com van arribar aquestes faunes fins aquí? Per què es van extingir?
 
25 de maig – La Ruda. Amics de Can Deu per a l'agricultura ecològica
Cooperem per una agricultura social. A càrrec d’Iñigo Haughey. Enòleg de la cooperativa l'Olivera SCCL.
Com es fa des de fa anys per mitjà de projectes agrícoles productius? Quins projectes tenim a prop?
 
15 de juny – Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell
Què ens ha deixat la COVID-19?, A càrrec de Manel Cervantes i Amàlia Moreno.
Manel Cervantes és president del Comitè d'Infeccions del Parc Taulí, i Amalia Moreno és membre de la Unitat Funcional Post-COVID del Parc Taulí.
Els dos especialistes fan una mirada a tot allò que ens ha deixat la COVID-19, quan farà 16 mesos de l'esclat de la pandèmia que ens ha canviat la vida, i ens explicaran com s'aborden les principals seqüeles que ha pogut deixar en moltes persones, mitjançant la Unitat Funcional Post-COVID del Parc Taulí. Manel Cervantes és especialista en Malalties Infeccioses i president del Comitè d'Infeccions del Parc Taulí, i Amalia Moreno és especialista en Pneumologia i membre de la Unitat Funcional Post-COVID, també coordinada pel Dr. Cervantes.
 
21 de setembre – Filial Vallès Occidental. Acadèmia de Ciències Mêdiques
Una mirada social a la malaltia crònica complexa. A càrrec de Ester Cortés i Ruth Muñoz, Treballadores socials.
El Treball Social es una professió poc coneguda però experta en donar suport i acompanyament en aquests moments tan fràgils. Com ho fem? Com acompanyem? Com ajudem? Parlem-ne!

26 d’octubre – Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC)
Gestió i conservació de la biodiversitat al Parc Catalunya. A càrrec de Joan Cuscó, Biòleg ambiental.
Cada vegada és fa més clar que a les ciutats els parcs i zones verdes són essencials per millora la qualitat de vida de la seva població. Però com gestionar aquests espais per potenciar-ne la biodiversitat i fer-los més sostenibles? Al Parc Catalunya de Sabadell s'ha fer un estudi i una proposta de gestió per tal de millorar-lo des del punt de vista ecològic

23 de novembre – L’Astronòmica de Sabadell
Vida en el Sistema Solar. A càrrec de Albert Morral, Director científic AAS
Potser no estem sols en el nostre Sistema Solar ja que hi ha varis astres on la possibilitat que hi hagi vida no és nul·la. No podem descartar la vida en els dos planetes més propers a nosaltres: Venus i Mart; i hi ha varis satèl·lits favorables o sospitosos per a la vida: Europa, Tità, Encèlad, i Tritó.

 
 

Per a més informació:
 
ACMSCB-Filial del Vallès Occidental
Eva Palacios. Tel. 93 748 43 98
vallesocci@academia.cat
 
ADENC
Adelaida Clavaguera. Tel. 93 717 18 87
correu@adenc.cat
 
Agrupació Astronòmica de Sabadell
Albert Morral. Tel. 93 725 53 73
secretaria@astrosabadell.org
 
Associació la Ruda, amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica
Xavier Mur. Tel. 93 726 92 50
larudablog@gmail.com

Corporació Sanitària Parc Taulí
Sandra Àlvaro. Tel. 93 745 83 80
salvaro@tauli.cat
 
Institut Català de Paleontologia
Miquel Crusafont
Pere Figuerola. Tel. 93 586 83 45
pere.figuerola@icp.cat
 
Fundació Bosch i Cardellach
Laura Sellarès. Tel. 93 725 85 64
secretaria@fbc.cat
 
Unió Excursionista de Sabadell
Francesc Macià. Tel. 93 725 87 12
natura@ues.cat

Comparteix

Activitats previstes