Titols i resum a tot arreu
L'acte és obert a tota la ciutadania que tindrà lloc el 19 de desembre a 2/4 de 7 de la tarda, a l'Auditori 3 de l'Espai Cultura de la Fundació Caixa Sabadell 1859.  

Ciència per Nadal a Sabadell

Es un projecte iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell, que té com a finalitat familiaritzar els ciutadans amb els mètodes que fa servir la ciència per adquirir coneixement. Amb vocació de convertir-se en una activitat anual, compta amb la col·laboració dels estudiants i professors de centres educatius de la ciutat (aquest any al voltant de 300 estudiants del Centre d’Estudis Jaume Viladoms i dels Instituts de Secundària Jonqueres, Sabadell i Escola Industrial), però està obert a tota la ciutadania. A través de la revisió de casos concrets d’adquisició de coneixement científic es pretén que els ciutadans coneguin les peculiaritats de la manera de treballar dels científics, i sobre tot, aclarir que separa el coneixement científic d’altres propostes “alternatives”, tant de moda en l’actualitat.
 

El tema d’aquest any: “La reescriptura dels gens”

La biotecnologia ens ha posat a l’abast la possibilitat de modificar de manera dirigida el llibre on està escrit com construir un ésser viu. De la mateixa manera que podem fer servir un editor de textos i reescriure un paràgraf en el sentit que vulguem, ara estem en disposició de reescriure trossos de ADN, el llenguatge de la vida, i canviar-ne el significat. Mes enllà de l’enorme transcendència que té aquesta capacitat de modificar els organismes vius en el futur de la biosfera, incloent l’home, el procés pel qual hem pogut esbrinar com alguns bacteris es defensen dels virus i l’aplicació que n’hem fet, és un magnífic exemple de com treballa la ciència i la utilitat que té. Els estudiants dels centres educatius esmentats més amunt porten des de l’inici del curs treballant el tema a partir de diversos recursos pedagògics, i tota la feina conclourà amb un acte que se celebrarà el proper dia 19 de desembre, a la sala gran de l’Espai Cultura – Fundació Caixa Sabadell 1859, a 2/4 de 7 de la tarda, acte al qual tota la ciutadania hi és convidada.
 

El ponent

El Dr. Antoni Granell Richart és professor de recerca al “Consejo Superior de Investigaciones Científicas” (CSIC) i director del Laboratori de Genòmica i Biotecnologia de Plantes, a la vegada que coordina els projectes de Millora Genètica Molecular de plantes. Com a biotecnòleg ha treballat en esbrinar quines són les molècules que intervenen en la qualitat sensorial del tomàquet i els gens que les codifiquen. Al seu laboratori del CSIC a València, ha posat en pràctica les successives novetats biotecnològiques que han anat sorgint, per tal d’aconseguir avançar cap a l’obtenció de tomàquets amb un millor gust i un major equilibri nutricional. Des de començament de curs el Dr. Granell ha estat assessorant els professors i estudiants de Sabadell que participen enguany en el projecte, proporcionant-los material d’estudi i suggerint temes de treball per preparar l’acte del dia 19, on a més d’una conferència sobre la reescriptura dels gens, es presentarà un compendi de les activitats realitzades per els estudiants. 
 

Pilot que vol tenir continuïtat

Totes les coses consolidades van néixer algun dia, sovint sense gaire cridòria. Per exemple, les Christmas Lectures de la “Royal Institution” de la Gran Bretanya van començar com unes conferències de divulgació científica a Londres el 1825. Ara s’han convertit en un fenomen mediàtic mundial i es retransmeten a través de la BBC. Ciència per Nadal a Sabadell te per objectiu  contribuir a difondre entre els ciutadans què vol dir que la ciència està darrera una teoria i evitar confusions amb el marxandatge que constantment ens bombardeja. Amb voluntat de continuar anualment esperem que a través de successives edicions d’aquest projecte la ciència i els seus procediments esdevinguin quelcom conegut a Sabadell, més enllà d’un nom que empara sovint coses difícils de comprendre.Organitza:

Amb el suport de:
Comparteix

Activitats previstes