Titols i resum a tot arreu
Joventuts Musicals de Sabadell presenten la sisena Didàctica Musical del curs 2017-2018. Enric Martinez-Castigani i el Winterreise. A càrrec d’Enric Martinez-Castignani, barítonOrganitza Joventuts Musicals en col·laboració amb la Fundació.


Enric Martinez Castigani i el Winterreise
 
 
Un recorrido en primera persona por el Winterreise D.991 (Viaje de invierno) de F. Schubert. "Me ha afectado más de lo que ningún lied lo había hecho nunca". Franz Schubert.
 
Winterreise (Viatge d'hivern, en alemany) és un cicle de 24 lieder —composicions per a veu i piano— compost per Franz Schubert en dues parts de 12 lieder cadascuna, realitzades el febrer i l'octubre de 1827 i publicades per Tobias Haslinger el 14 de gener de 1828 i el 30 de desembre del mateix any, respectivament.[1][2] L'obra està catalogada amb l'identificador D. 911, per bé que quan es publicà per primer cop s'identificà com l'Op. 89, i es basa en un conjunt de poemes de Wilhelm Müller. De fet, es tracta de la segona obra de Schubert que es basa en poemes de Müller, essent la primera el cicle de lieder Die schöne Müllerin (D. 795). Ambdues obres foren compostes per ser interpretades per un tenor acompanyat d'un piano, tot i que se n'han fet nombroses adaptacions.

Winterreise narra, sense cap línia argumental clara, el passeig d'un caminant a través d'un paisatge d'hivern, després de saber —fet que es deixa entreveure vagament al primer lied—[3] que la seva estimada l'ha rebutjat. Aquest cicle de lieder destaca per la seva intensitat emocional, tot traspuant una crisi existencial que semblava alinear-se amb la situació personal del mateix Schubert, que compongué l'obra durant el darrer any de la seva vida. Així doncs, es podria considerar que Winterreise és una catarsi del mateix compositor.[4
Els tres darrers anys (1826-28) són rics en obres cada cop més subjectives, com el cicle Die Winterreise (‘Viatge d’hivern’, 1827) i l’anomenat més tard Schwanengesang (‘El cant del cigne’, 1828), lieder , els d’aquest segon, amb texts de Heine.


Enric Martinez Castigani 
 

Comparteix

Activitats previstes