Titols i resum a tot arreu
13 i 15 de novembre projecció del documental "Can Tolrà, 140 anys de la nostra història", que narra la història de l'empresa Can Tolrà de Castellar del Vallès a través de les persones que hi van treballar i formar part. Direcció i producció: Josep Vidal.
Sinopsi

 
El documental presenta la història de l’empresa Tolrà en ordre cronològic. En una primera part la locució comenta la història de la família Tolrà, documentada
bàsicament amb fotografies antigues que han aportat molts castellarencs.

Una segona part presenta la història de l’empresa a partir de l’entrada en l’accionariat de la família Valls Taberner i documentada amb fotografies, vídeos i especialment amb les declaracions de treballadors, directius i gent relacionada amb l’empresa. Aquestes persones son les que verdaderament expliquen les vicissituds que va viure Can Tolrà fins al seu tancament de la fàbrica nova al 1995.

Dos fets destacats de la segona part del documental, son: 
  • L’assassinat de dos alts directius de l’empresa per part d’un treballador a l’any 1949.
  • La riuada del 1962 i els seus efectes a les fàbriques de Can Barba i Molí de Busquets.

 
El documental sencer es projectarà el  dimarts 13 i el dijous 15 de novembre  
a les 7 de la tarda. Duració: 115 minuts.       
 

Josep Vidal

Nascut a Castellar del Vallès a l’any 1944 (68 anys), la meva vida laboral va transcorre en el Banc de Sabadell, on hi vaig treballar durant 40 anys, fins a la jubilació.

El cinema i especialment els documentals han estat la meva afició més arrelada i constant. Als 18 anys vaig tenir la primera càmera de 8 m/m i des de llavors he experimentat en quasi tots els formats de cinema i de vídeo.

L’inici dels documentals més seriosos va ser a partir de 1998. Des de llavors he fet especialment documentals de països “exòtics”, con Brasil, India, Bangla Desh, Sri Lanka, Papua Irian Jaya, Cambodja...etc., que he anat combinant amb documentals de caire més local dedicats a la història de Castellar, l’últim dels quals es aquest dedicat a Can Tolrà.


Joan Sellent

Nascut a Castellar del Vallès el 24 d’octubre de 1948.
Traductor i professor a la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Des de l’any 1970 he col·laborat en els produccions de cinema i de vídeo de Josep Vidal, sobretot fent-me càrrec de la locució i també com a col•laborador esporàdic en la confecció dels guions.



Dades de la producció

Títol:  “CAN TOLRÀ, 140 ANYS DE LA NOSTRA HISTÒRIA”

Format:  Filmat amb vídeo progressiu d’alta definició en format 16:9

Material d’arxiu:  S’han utilitzat unes 800 fotografies cedides per gent del poble i per l’Arxiu d’Història i l’Arxiu Municipal de Castellar.
També s’han incorporat alguns vídeos procedents d’aficionats i abundant infografia elaborada per la pròpia productora.

Entrevistes:  S’han realitzat entrevistes a 42 persones que donen testimoni de les seves vivències a Can Tolrà: Treballadors, Directius i diferents persones relacionades directa o indirectament amb l’empresa Tolrà.

Recreacions:  Conté diferents recreacions, en format de cinema antic, de fets destacats de la història de l’empresa, interpretades per ex treballadors i altre gent del poble. Recreacions fetes per facilitar la descripció de fets dels quals no existeixen imatges.

Suport en DVD’s: S’ha editat un àlbum que conté dos DVD’s amb la versió original ”Extensiva” de quasi tres hores de durada.

Han col•laborat en la producció:  Ajuntament de Castellar del Vallès;  Arxiu d’Història de Castellar i la Fundació Banc Sabadell.



Més informació

Notícia a L'Actual

Comparteix

Activitats previstes