Titular notícies

Dimecres 15 Març 2023


Cinema a la Fundació

El cinema llegeix llibres

CIMS BORRASCOSOS


Segon cicle del Cinema a la Fundació, aquest al voltant de Wuthering Heights (Cims borrascosos), la gran novel·la gòtica d’Emily Brontë, i d’algunes de les seves versions cinematogràfiques. Tot i que ha estat també un tema recurrent en altres disciplines artístiques, el cinema, al llarg de tota la seva historia, li ha dedicat una especialíssima atenció: hi ha més d’una quarantena de pel·lícules basades en aquest llibre, a més de sèries, minisèries i telenovel·les diverses. El nostre cicle consta d’una conferencia introductòria sobre la vida i l’obra de l’autora, de tres de les seves versions cinematogràfiques -de diferents directors, èpoques i països- i de l’apropament que, l’any 1979, va fer André Téchiné dels quatre germans Brontë, tres noies i un noi. Fidels a l’objectiu amb què va néixer Cinema a la Fundació, el diàleg continu entre el cinema i el món, parlem ara de cinema i literatura com havíem parlat, el trimestre passat, de cinema i societat.

Dimecres,  15  de març, a les 19:30h, a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Conferència inaugural a càrrec de Joan Curbet-Soler, professor de Filologia Anglesa i Germanística a la UAB.En aquest cicle, comptarem també amb la col·laboració de la Llar del Llibre.


 

Divendres 20 Gener 2023


PREMIS FLOC DE LLANA 2023 ATORGATS PEL GREMI DE FABRICANTS DE SABADELL


El passat divendres dia 20 de gener, a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell, es van entregar els Premis Flocs de Llana que aquesta institució atorga a diferents institucions i persones de la ciutat en el marc de la Festa del seu Patró, Sant Sebastià.
 
Aquest premi reconeix cada any a una empresa tèxtil, una entitat cultural, una entitat social sabadellenca i a una persona de reconegut prestigi que hagi aportat valor afegit a la ciutat.
 
Aquest any se li va atorgar a la Fundació Bosch i Cardellach com entitat cultural, pel seu compromís amb la cultura sabadellenca, per ser lloc de trobada, de reflexió i debat apostant per la dinamització i intercanvi de coneixement a la nostra ciutat i al nostre país.
 
En l’apartat del premi a una persona de reconegut prestigi, se li va atorgar a en Manel Larrosa Padró, membre de la nostra Fundació i vicesecretari de la Junta actual, com a persona de reconegut prestigi de la ciutat,  per les seves aportacions per fer possible el desenvolupament urbanístic i la conseqüent transformació social de Sabadell i del Vallès. També per la seva contribució a l’impuls de les vies de comunicació per fer una Catalunya més equilibrada i sostenible.
 
En l’apartat d’entitat social, es va atorgar el premi a l’entitat Atendis, entitat que desenvolupa la seva acció al servei de les persones amb discapacitat intel·lectual, el President de la qual, Josep Manel Suàrez Iborra, és membre d’aquesta Fundació.

Divendres 16 Desembre 2022
El passat dimarts 13 de desembre, a la seu de la Fundació, es va presentar el darrer llibre de la col·lecció sobre la Guerra Civil a Sabadell, realitzat pel doctor en història i membre de la Fundació, Esteve Deu Baigual.
 
La presentació la va dur a terme el professor Martí Marin de l'Universitat Autònoma de Barcelona, qui va agrair la tasca titànica realitzada per Esteve Deu en recollir informació detallada de 30.000 persones del Sabadell de l’època.
 
L’Esteve Deu ha realitzat una tasca d’arxiu, consultant les fonts primàries, que l’ha portat a visitar diversos arxius militars on es guarda la informació relativa a les persones que varen haver de patir la Guerra Civil.
 
Aquesta és l’única obra que existeix, d’aquestes característiques, en tot l’estat. L’obra dona informació detallada del que van viure les persones de Sabadell cridades a files, modificant fins i tot algunes informacions que existien sobre desapareguts o morts. També recull informació de fets rellevants de famílies i analitza, de forma sociològica, alguns comportaments dels bàndols.
 
Convidem a aquelles persones que no han adquirit l’obra a que ho facin ja que és una informació molt pertinent del nostre passat no tan llunyà, de la ciutat i dels seus habitants.


 

Dimarts 29 Novembre 2022
El conjunt de membres de la Fundació Bosch i Cardellach va elegir aquest passat dimarts la nova Junta Directiva, encapçalada per Glòria Dalmau. Aquesta elecció, però, caldrà que rebi el vist-i-plau del patronat que és qui té la competència de nomenar la nova junta.
Segons Pere-A. Fàbregas, president honorari de la Coordinadora Catalana de Fundacions, la Bosch i Cardellach és una fundació atípica, probablement única, dins del panorama català; on a més d’un patronat, que és la figura que lidera la fundació existeix un conjunt de membres que, arrel de la modificació dels Estatuts que va fer la Junta anterior, cada vegada poden participar més en la seva pròpia governança.
Creada l’any 1942, els seus objectius continuen ben presents: la recerca i la divulgació de diferents àrees del coneixement i la voluntat d’opinar sobre qüestions que afecten a la ciutat. Amb paraules de Glòria Dalmau: “al llarg del temps, l’entitat ha anat realitzant diferents projectes segons les necessitats de cada moment. El món d’avui no té res a veure ni tan sols amb el de fa pocs anys, però els nostres objectius fundacionals segueixen tan vigents com ho eren abans. Creiem fermament que la Fundació, en uns moments tan complexes per a tothom, ha de seguir mantenint aquest compromís amb Sabadell”.
La nova Junta Directiva recull diverses sensibilitats presents en la Fundació, alhora que enforteix la presència de joves: el planter de tota entitat. La direcció estarà encapçalada per la directora Glòria Dalmau Pons i la vice-directora Marta López Viana, seguidament, el secretari Patxi Ocio Casamartina, l’administrador Josep Llobet i Bach i el vice-secretari Manel Larrosa Padró.
El programa estratègic per encarar els propers quatre anys gira a l’entorn de cinc grans àmbits: Identitat, Cultura, Educació, Projecció i Projectes. Pel que fa al primer, es mirarà d’enfortir la relació entre el patronat i l’entitat alhora que es treballarà per l’ampliació d’aquest i dels membres. En Cultura s’apostarà per aportar contingut i expertesa al programa de la Capitalitat Cultural de Sabadell 2024, treballar el programa de museus i reforçar la posició cultural de la ciutat. En Educació es vol projectar el treball de la Fundació als centres de secundària del municipi i generar sinèrgies amb el món universitari. Pel que fa a Projecció es mirarà de fomentar el treball entre les diferents entitats de Sabadell per tal de prefigurar un futur de ciutat, així com també es vol millorar la comunicació de les accions de la Fundació, un dels grans temes pendents de l’entitat. I l’últim àmbit, Projectes, es treballarà a l’entorn d’un projecte anual d’interès municipal i comarcal que impliqui totes les diferents seccions de la Fundació, per tal de fomentar-ne la interdisciplinarietat; amb els nous estatus, s’ampliarà el camp d’acció de l’entitat a escala Vallès i de Catalunya i, finalment, s’apostarà per ampliar el banc audiovisual de memòria col·lectiva de l’arxiu de la Fundació.


 

Dijous 24 Novembre 2022
Presència de la Fundació Bosch i Cardellach a la Setmana del Llibre de Sabadell

Benet Casablancas, Antoni Dalmases, Plàcid Garcia-Planas, Xavier Molina, Jordi Roca i David Serrano Blanquer participen a la Setmana del Llibre de Sabadell

La primera edició de la Setmana del Llibre de Sabadell, que s'esdevé a la nostra vila entre el 24 i el 30 de novembre, al Casal Pere Quart (Rambla de Sabadell, 69), compta amb la presència de sis membres de la secció d'Arts i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach. En concret, es tracta dels escriptors Antoni Dalmases i David Serrano Blanquer, el compositor Benet Casablancas, el periodista Plàcid Garcia-Planas, el pintor Jordi Roca i l'escriptor i publicista Xavier Molina.

El divendres 25 de novembre, a les 17.30h, Benet Casablancas i Antoni Dalmases, participen a la sessió "El talent de SBD presenta les seves obres". L'endemà, dissabte 26 de novembre, a les 10.30h, Xavier Molina presenta el seu llibre de poemes Pedra Seca a la taula dedicada a "Talent SBD poesia", i a les 12.00h Plàcid Garcia-Planas és ponent a la sessió que reuneix periodistes locals joves en conversa amb periodistes que disposen d'una trajectòria professional ja més consolidada. Finalment, el dimecres 30 de novembre, a les 17.30h, David Serrano Blanquer i Jordi Roca comparteixen taula a la darrera sessió del programa "El talent de SBD presenta les seves obres", just abans de la cloenda de la Setmana del Llibre de Sabadell.

La iniciativa de l'Ajuntament de Sabadell s'emmarca dins els actes commemoratius de Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 i coincideix amb l'inici de la programació festiva nadalenca d'enguany a la ciutat: l'encesa de llums al carrer, l'obertura de la Fira de Santa Llúcia i la inauguració del nou Passeig de la Plaça Major.

"Setmana del Llibre SBD" - Programa complet

Feed RSS de notícies