Titular notícies

Valoració de Ciència per Nadal 2023

Dilluns 5 Febrer 2024

El projecte Ciència per Nadal a Sabadell, organitzat per la Fundació Bosch i Cardellach, l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics Sabadell-Sant Quirze, i que compta amb nombrosos patrocinadors i col·laboradors, va assolir el 2023 la seva sisena edició. Es va triar treballar sobre l’Evolució de l’Univers, i va comptar com a ponent amb la Dra. Carme Jordi, Catedràtica d’Astronomia de la Universitat de Barcelona. Hi van participar els centres docents INS Jonqueres, INS Ribot i Serra, INS Pau Vila i l’Escola RAMAR2, amb un total d’un centenar d’estudiants que van poder aproximar-se a la metodologia científica que després aplicaran en el seu Treball de Recerca de Batxillerat.
Durant el primer trimestre del curs 2023-24 els estudiants van dedicar, tutoritzats per la Dra. Jordi i pels seus professors, 4 hores lectives i 4 hores de treball particular, a estudiar com treballa el mètode científic i a aplicar els coneixements adquirits a un problema d’astronomia: determinar si un conjunt d’estrelles formen o no un cúmul. Els resultats els van expressar en forma de pòster els millors dels quals, segons la valoració del comitè organitzador, van ser exposats el dia de l’acte de cloenda.
En aquest acte de cloenda, celebrat el dia 18 de desembre a l’auditori de Cal Balsach i amb la presència dels alumnes participants, la Dra. Jordi va impartir la conferència “L’evolució de l’Univers” i a la vegada va respondre a les preguntes d’alguns d’ells per resoldre dubtes sobre el treball realitzat. L’acte va finalitzar amb el lliurament de diplomes als centres i de premis pels participants i pel millor pòster.
També en el marc del projecte el dia 21 de desembre la Dra. Jordi va impartir una conferència-col·loqui a l’auditori de la Fundació Bosch i Cardellach, sota el títol “L’Univers on vivim Com és? Com era? Com serà?” dedicada a tota la ciutadania. Els nombrosos assistents van establir un animat col·loqui amb la ponent, posant de manifest l’interès de l’auditori en els temes referents a l’origen i destí de l’univers.
Els medis de comunicació locals, tant premsa escrita com radio i televisió, es van fer ressò de les diverses activitats vinculades al projecte la qual cosa, juntament amb l’èxit de participació assolit, consolida Ciència per Nadal a Sabadell com una activitat remarcable dins del calendari cultural de la ciutat.
El grup organitzador, estructurat dins de la Secció de Ciència i Tecnologia de la FBC, considera que el format del projecte, que parteix de la voluntat de divulgar la manera de treballar de la ciència més que no pas difondre els resultats que aquesta obté, és prou flexible per anar a través dels anys adaptant-se als canvis curriculars dels estudiants de batxillerat, i per tant és capaç de millorar paulatinament la seva eficiència divulgativa.


 


Últimes Notícies