Titular notícies

Patrimoni Immaterial del Vallès. Un nou rumb

Divendres 19 Gener 2024

 

Enguany, des de la Fundació Bosch i Cardellach hem volgut repensar el projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) que vam iniciar l’any 2017. Aquest Inventari pretén identificar, mostrar i difondre tots aquells elements del patrimoni cultural immaterial que trobem al Vallès, tant l’Oriental com l’Occidental. Per realitzar aquest projecte ens regim per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (2003) i per les set categories que estableix la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya que divideix el patrimoni immaterial en:
 
  1. Activitats productives, processos i tècniques
  2. Creences, festes, rituals i cerimònies
  3. Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació
  4. Representacions, escenificacions, danses, jocs i esports tradicionals
  5. Manifestacions musicals i sonores
  6. Salut, alimentació i gastronomia
  7. Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social 

El nou rumb que hem iniciat es tradueix en una major cooperació amb les diferents entitats locals presents en les dues comarques per tal de que el projecte de l’IPCIV sigui més coral i participatiu. Alhora, també es treballarà activament amb l’objectiu de potenciar els nous elements a inventariar de les zones que fins ara han estat poc representades en l’Inventari així com potenciar les categories que hi estan menys presents.
Creiem activament que són les entitats locals les principals coneixedores del patrimoni immaterial dels seus municipis. És per aquest motiu que, tal i com dèiem, enguany hem sumat tretze noves entitats de les cinc que fins fa poc hi participaven, a més del Departament d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona amb qui continuem treballant i ens ajuda a traçar les principals línies de recerca.
Pel que fa als elements inventariats durant l’any 2023, són: Serralavella a Ullastrell (veure fitxa), l’ofici de guitarrer (veure fitxa), les llegendes (veure fitxa) i l’Home dels Nassos de Terrassa (veure fitxa), fitxes que hem pogut encarregar a diferents experts del tema gràcies a un ajut de l’Institut Ramon Muntaner, qui ens ajuda de manera activa des de l’inici del projecte. Alhora, s’han acabat de refer i complimentar diferents fitxes que quedaven per enllestir.

 

Últimes Notícies