Titular notícies

Cafès científics a Sabadell 2022

Dimarts 1 Febrer 2022

Nova edició dels Cafès científics a Sabadell. Com sempre, les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, a la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes i l’aforament és limitat.

Aquest mes de febrer arrenca una nova edició de Cafès Científics a Sabadell, una iniciativa organitzada per vuit entitats de la ciutat que es dediquen a la recerca i a la seva divulgació i que té com a objectiu posar en contacte al gran públic amb experts de diferents àmbits de la ciència. En aquesta desena edició,  seran alguns dels temes que abordarà aquest cicle al llarg de l’any i que conclourà al novembre. A causa de la situació sanitària, les xerrades es faran amb reducció d’aforament i es retransmetran de forma telemàtica.
  
L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència. L’espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat ha sigut tradicionalment el bar del local de la Unió Excursionista del carrer de la Salut. Aquest any, però, la dinàmica canviarà per poder-nos adaptar a la situació actual i així complir amb els màxims protocols de seguretat. D’aquesta manera, la idea és oferir un format mixt oferint d’una banda un aforament de fins al 50% al cafè de la UES (depenent de les restriccions en funció de l’evolució de la pandèmia) i de l’altra una connexió en streaming amb possibilitat d’intervenir mitjançant un xat habilitat.
 
De febrer a novembre, un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència, o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa al voltant d'un tema d’actualitat. La persona convidada exposarà breument el tema i establirà un diàleg amb els assistents que poden plantejar dubtes i reflexions pròpies.
 
Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica que se celebra a molts llocs del món que té com a objectiu estimular la conversa i l’esperit crític, debatre, interactuar i dialogar fora de l'entorn acadèmic. Els de Sabadell estan adherits des de la primera edició a la xarxa internacional de Cafès Científics.
 
Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ de la Salut 14-16 Sabadell) i en streaming al següent enllaç: https://meet.jit.si/CafesCientificsSBD2021. Les xerrades són gratuïtes.


Cafès científics a Sabadell 2022 


PROGRAMA
Cafès científics. Sabadell, 2022

 
15 de febrer –Adenc, Associació per la Defensa de l’Estudi de la Natura a Catalunya.
La conservació de la flora alpina al Pirineu en el context del canvi climàtic. A càrrec de David Muñoz, ecòleg terrestre.
 
Parlarem de com el canvi climàtic la distribució de diferents espècies vegetals alpines als Pirineus a partir de diferents models d’intensitat.
 
15 de març – Unió Excursionista de Sabadell.
Verd urbà: molta més salut del que ens pensem. A càrrec de Pablo Knobel Epidemiòleg ambiental investigador de l'Hospital Mount Sinai de Nova York.
 
Arreu del món la població que es desplaça a viure a les ciutats està augmentant dramàticament. Per consegüent també estan creixent els problemes derivats de la vida urbana moderna: el sedentarisme, el distanciament de la natura, l'aïllament social... El verd urbà obre una oportunitat dintre de les ciutats per a combatre moltes d'aquestes problemàtiques, ja que permet connectar amb el medi ambient i amb altres persones, fer exercici físic, etc.
En l'actualitat, sabem que el verd urbà té efectes sorprenentment positius en la nostra salut i benestar, millorant des de les malalties cardiovasculars fins al desenvolupament infantil. Tot just ara, però, comencem a explorar més els detalls d'aquesta relació, per saber per exemple quines són les característiques beneficioses per a la salut o si tothom se'n beneficia de la mateixa manera.
 
26 d’abril – Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí.
La innovació tecnològica en el sistema sanitari. Què fem al Taulí?. A càrrec de Lluís Blanch, Doctor en Medicina especialista en Medicina Intensiva.
 
El Dr. Blanch convidarà al públic a conèixer de ben a prop quines són les últimes innovacions tecnològiques en aplicacions mèdiques i quin és el paper del Parc Taulí en l'ecosistema biomèdic i de salut.

27 de maig –Fundació Bosch i Cardellach.
Podem fer-nos invisibles? A càrrec de Àlvar Sánchez Moreno, Catedràtic de Física Aplicada de la UAB.
 
Fer les coses invisibles ha estat un dels somnis de la humanitat. Estem a prop de poder fer els objectes invisibles al nostres ulls? Veurem què vol dir realment fer les coses invisibles i si és possible aconseguir la invisibilitat. Estem més aprop d'aconseguir fer una persona invisible fent-li el cos transparent o bé amb una capa com la de Harry Potter que envolti un objecte i el faci desaparèixer? Recents avenços científics tenen la resposta...
 
21 de juny – La Ruda amics de Can Deu per a l'agricultura ecològica.
L'agricultura del carboni, una estratègia per a la producció d'aliments al segle XXI. A càrrec de Joan Romanyà, Professor edafologia UB Facultat de Farmacia i Ciencia de l'Alimentació.
 
La producció agrària pot capturar carboni i arribar a tenir un balanç positiu, pot reduir l'excés de carboni atmosfèric que provoca l'escalfament global, per fer front a l'emergència climàtica i adaptar-se al canvi climàtic.
 
20 de setembre – L'Astronòmica de Sabadell.
La frontera glaçada del Sistema Solar. A càrrec de Carles Schnabel, divulgador de l'astronomia i President de l'Astronòmica de Sabadell.
 
18 d’octubre – Filial del Vallès Occidental de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques
L'ajuda a morir, un dret nou. A càrrec de Pablo Hernand,o psicòleg i màster en bioètica.
 
15 de novembre – Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont,
20 anys de la troballa d'en Pau, el primat que ho va canviar tot. A càrrec de Isaac Casanovas, Paleontòleg Cap del grup de recerca en Paleoecologia i Biocronologia de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.
 
El 5 de desembre del 2002, a un grup de joves paleontòlegs que treballava en un jaciment de l'Abocador de Can Mata (Anoia) el cor els va fer un salt. Girant un bloc de sediment van descobrir un crani d'un primat de fa uns 12 milions d'anys que semblava mirar-los fit a fit. Era en Pau, un exemplar d'una nova espècie per la ciència, Pierolapithecus catalaunicus. Aquesta troballa s'ha consolidat com una de les grans fites de la paleontologia catalana i 20 anys més tard, en Pau segueix proporcionant-nos informació clau sobre l'evolució del nostre llinatge.
 

Per a més informació:
ACMSCB-Filial del Vallès Occidental
Eva Palacios. Tel. 93 748 43 98
vallesocci@academia.cat
 
ADENC
Adelaida Clavaguera. Tel. 93 717 18 87
correu@adenc.cat
 
Agrupació Astronòmica de Sabadell
Albert Morral. Tel. 93 725 53 73
secretaria@astrosabadell.org
 
Associació la Ruda, amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica
Xavier Mur. Tel. 93 726 92 50
larudablog@gmail.com

Corporació Sanitària Parc Taulí
Sandra Àlvaro. Tel. 93 745 83 80
salvaro@tauli.cat
 
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
Pere Figuerola. Tel. 93 586 87 65
pere.figuerola@icp.cat
 
Fundació Bosch i Cardellach
Laura Sellarès. Tel. 93 725 85 64
secretaria@fbc.cat
 
Unió Excursionista de Sabadell
Francesc Macià. Tel. 93 725 87 12
natura@ues.cat

Últimes Notícies