Titular notícies

Balanç del projecte del Passeig

Dimecres 19 Novembre 2014

La Fundació, des de la Secció de Territori i Espai Urbà comunica el balanç del que ha estat el resultat de la col·laboració amb l’Ajuntament per a l’adaptació i millora del Projecte del Passeig de la Plaça Major.
 



Amb aquest comunicat, la Fundació Bosch i Cardellach vol fer balanç del que ha estat el resultat de la col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell per a l’adaptació i millora del Projecte del Passeig de la Plaça Major.

 
Fer constar, en aquest sentit i abans de tot, que la Fundació Bosch i Cardellach, com li és propi per la seva naturalesa acadèmica, ha estat aportant coneixement des de l’inici del procés de col·laboració establert a través:
  • De les Jornades dutes a terme a l’octubre del 2012, les quals comptaren amb la participació de tècnics de diferents àmbits del coneixement relacionats d’una manera o altra amb l’espai urbà i on es reflexionava obertament sobre el projecte presentat per l’Ajuntament per tal d’aportar idees i instruments per a la millora del projecte. Les conclusions de les quals van recollir-se en la publicació “Parlem del Passeig. Jornades de debat. Recull final”. 
 
  • Després en la Comissió tècnica que estigué activa entre els mesos de setembre i desembre de 2013, que estava encapçalada pel aleshores director de la Fundació i arquitecte Josep Llobet Bach, i formada per altres professionals, la majoria membres de la secció de Territori i Espai Urbà de la Fundació (Manel Larrosa, arquitecte, Xavier Mayor, dr. en Biologia, Oriol Mestre, geògraf, Roger Sauquet, arquitecte, Isabel Vega, arquitecta, Joan Vila-Puig, artista, i l’actual director Joan Brunet i Mauri), i completada amb el Regidor Josep Ayuso, la cap de urbanisme Rosa Martínez i altres membres de l’equip de tècnics municipals. La tasca de la Comissió va ser concretar línies base de treball, assolint-se un consens tècnic a partir del qual l’Ajuntament havia d’assimilar el coneixement aportat per incorporar-lo al projecte.Durant els treballs d’aquesta Comissió es prestà especial atenció al Racó del Campanar que es demanava fos més tou, més verd, més drenant, per tal de crear una atmosfera de confortabilitat, d’ombra i de repòs. En definitiva un espai amb personalitat pròpia. 
També es va incidir en la necessitat de no marcar el carril del trànsit d’autobusos, i generar d’aquesta manera un espai mixt compartit amb prioritat pels vianants. En aquest sentit, es va demanar la identificació de l’espai de la Plaça Major, amb un canvi de paviment de qualitat que la posés en valor.
La comissió va incentivar i donar suport a les propostes de canvi, sense entrar, però, en la definició última dels detalls executius, que havien de restar a mans dels tècnics municipals i de l’execució final del projecte per part de l’Ajuntament que, al cap i a la fi, n’és el responsable en última instància.
 
 
Malgrat aquest treball comú portat a terme amb l’Ajuntament de Sabadell, des de la Fundació Bosch i Cardellach ens queda la sensació que s’ha perdut una oportunitat de crear, amb un consens ciutadà ampli, un espai emblemàtic i de qualitat. Creiem que en gran part és la conseqüència d’una manca de programa i d’encàrrec clar que s’hauria d’haver plantejat l’Ajuntament, assumint el seu paper de client, i vehiculant les aportacions i les veus de la ciutadania i entitats.

 
El projecte final del Passeig de la Plaça Major no ha estat mai un projecte de la Fundació Bosch i Cardellach, i segurament tampoc no és el que li hauria agradat de fer, però sí que és un projecte que es mostra substancialment modificat en relació a l’inicialment previst –que era lluny de ser una proposta mínimament satisfactòria--, ja que ha incorporat alguns dels  coneixements tècnics que des de la Fundació s’han anat aportant.
 

BALANÇ DE LA COL·LABORACIÓ AMB L'AJUNTAMENT PEL PROJECTE DEL PASSEIG (pdf)


 

Últimes Notícies