Titular notícies

Exposició: L'Aplec de la Salut en els fons de la Fundació

Dijous 24 Abril 2014

Fins a finals de setembre podeu visitar l'exposició L'Aplec de la Salut en els fons de la Fundació Bosch i Cardellach. De dilluns a dijous de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 i divendres d'11 a 13h. (+ info)
 

 
EL PROJECTE

La Fundació Bosch i Cardellach, com a institució de recerca i difusió del coneixement que és, té entre els seus objectius fundacionals l’enriquiment del seu fons documental. Un objectiu que necessàriament cal complementar amb el de donar-lo a conèixer, com fem amb aquesta exposició que presentem, la qual pren com a referència una de les festivitats més antigues i populars de la nostra ciutat, l’Aplec de la Salut.
La tradició de l’Aplec és de tots. D’aquí que l’exposició reculli aportacions d’altres institucions sabadellenques que com nosaltres vetllen per la preservació del nostre patrimoni. Institucions que ens han cedit elements dels seus fons relacionats amb la serra de la Salut, els quals ens permeten establir que aquest espai ha estat punt de convivència humana des de molt antic.


L'Aplec de la Salut és la festa de la primavera, de l'arribada del bon temps, de l'esclat de flors i el verd intens dels camps, de l'optimisme, de les ganes de sortir al carrer després dels freds hivernals, de l'alegria i del gaudi. I molt important, de compartir les emocions que tot això provoca amb la gent que ens envolta, tant familiars com amics i companys.
Potser els documents i objectes que mostrem en l'exposició no són capaços per ells sols, de transmetre aquest estímul tant important de la celebració de l'Aplec. En els gravats de Marlet i Vila Arrufat són presents el paisatge, els arbres i les flors. Precisament en un gravat de Marlet, l'orla que volteja a la Verge de la Salut és una il•lustració, quasi de fidelitat naturalista, de les flors ruderals que trobem pels camíns que ens porten de Sabadell a la serra de la Salut.
És per això, que el disseny de l'exposició vol ajudar a fer copsar aquesta vitalitat primaveral, colorista i optimista, i alhora, raó primera i impulsadora de la festa.Antecedents

L'any 1997, amb motiu del 300 aniversari de la primera constància documental sobre la celebració de l'Aplec de la Salut, el Museu d'Història de Sabadell va produir l'exposició "300 anys de l'Aplec de la Salut (1697-1997)". Es va muntar al Casal Pere Quart sent visitable durant tan sols el mes de maig d'aquell any.  Vista la recerca d'informació, el material documental i el ric guió expositiu produït, la Fundació fa servir part dels àmbits i recursos, posant en valor el material museogràfic de la mostra.

Referències de personatges il•lustres.
Des de Miquel Crusafont :
"L'existència de restes fòssils en els voltants de l'antiga ermita de Sant Iscle, ens donen un motiu per a sumar una novella ofrena a la Mare de Déu de la Salut..."

Passant pel mateix Bosch i Cardellach que  en "Memòria de las cosas notables de la vila de Sabadell comensat en desembre de 1787", fa la crònica de diferents Aplecs, com per exemple:
 
"Dia 10.- Fou segon diumenge, dia de la Aplech de la Salut. Hi
hagué poca concurrència de forasters, menos barracas. Tampoch hi
hagué professó com en los anys anteriors, y tampoch hi hagué casi
misas, a excepció de pochs caputxins que comunment las hi dihuen
en los dias de obligació, després que la Rvt. Comunitat los ha
encarregat dir-las per no haver-hi qui vulga..."
I també Marian Burguès en el seu "Sabadell del meu record" dibuixa l'aviada de coloms i relata la "gran festassa".

Aquests textos, més altres cròniques de Bosch i Cardellach i referències al llibre d’Ernest Mateu La Mare de Déu de la Salut de Sabadell, els podem trobar a l’inici de l’exposició. ÀMBITS DE L’EXPOSICIÓ

• Presentació

• Segles XVII-XVIII-XIX
En aquests segles mostrem reproduccions de l’Acord de 31 de març de 1697 del Consell de la Vila de Sabadell, primera constància documental sobre la celebració de l'Aplec de la Salut; cinc referències a l’Aplec descrites per Anton Bosch i Cardellach en el manuscrit “Anales de Sabadell”; i la descripció del llibre de Marian Burguès.

• Segle XX
Aquí es mostra el gruix de l’exposició amb referències a l’aviada de coloms, a les processons, la fira, el rallye, els teatres i música, el concurs de pintura, etc...a través de fotografies, reproduccions de programes de concerts i altres documents, però més especialment a través d’un recorregut per les portades i interiors dels programes de l’Aplec de la Salut des de 1925 fins a principis del 2000.

• Taules i originals
A les 3 taules es troba la major part de la documentació original: des de goigs, ponències de membres de la Fundació, fullets i revistes passem per les diferents col•leccions del fons de l’entitat: el Llegat Trallero, la Col•lecció Busqué-Barceló, el fons Lluís Carreras, el fons Agnès Armengol, el fons Izard-Llonch,  la col•lecció de programes i la col•lecció de fullets, l’hemeroteca i biblioteca de la secció local i l’arxiu històric de la Fundació.

• Objectes
A les vitrines veurem la major part dels objectes cedits per altres entitats: un exvot i el dit de la figura de la Mare de Déu de la Salut que es conserva de la destrucció del temple a conseqüència de la Guerra civil de 1936, del Santuari de la Mare de Déu de la Salut; una canya de fanaler del Museu del Gas, Fundació Gas Natural Fenosa en referència al fet que va ser durant una festa de l’Aplec que es va inaugurar la il·luminació pública per conduccions de gas, una matriu xilogràfica de Ricard Marlet titulada “Romiatge a l’església de la Salut” del Museu d’Art, i restes arqueològiques i paleontològiques de la zona de la Salut que evidencien que aquest lloc havia estat ocupat des de fa milers d’anys, del Museu d’Història i de l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont.Els colors de la primavera i de l’exposició ens han inspirat la creació d’aquesta polsera, que està a la venda a la Fundació a un preu de 2€.
 
INFORMACIÓ PRÀCTICA
L’exposició es pot visitar a la seu de la Fundació, c/Indústria 18. De dilluns a dijous de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 i divendres d’11 a 13h.  Juliol de dilluns a divendres d’11 a 2/4 de 2 i agost tancat.
Més informació: 937258564, www.fbc.catORGANITZA
Fundació Bosch i Cardellach

Amb la col•laboració del Museu d’Història de Sabadell, l’Arxiu Històric de Sabadell, la Fundació Mare de Déu de La Salut, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa i el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

DISSENY I CONCEPTUALITZACIÓ
Maria Marín
REBEKA produccions culturals sl

COORDINACIÓ
Laura Vicens

TEXTOS
Genís Ribé
Joan Brunet Mauri

DISSENY GRÀFIC
Estudi Tere Moral

PREPARACIÓ DOCUMENTAL I MUNTATGE
Martina Moirón
Patxi Ocio
Montserrat Vicent

PRODUCCIÓ
Mobiltraç, rètols i impressions sl

FOTOGRAFIES
Antoni Grau
Diari de Sabadell
Montepio de conductors de Sabadell – Mutual de conductors
Pere Monistrol
Arxiu Fotogràfic de la Unió Excursionista de Sabadell
Anna Fité
Míriam Sánchez
Montserrat Rafel
Anna de la Cruz

AUDIOVISUAL
Arxiu Històric de Sabadell

 
Amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell
 
I amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya        

Últimes Notícies