Titular notícies
Divendres 18 Juny 2021
Les guanyadores del primer premi de la 20ena edició del Premi Montserrat Miró i Marimon als treballs de recerca de batxillerat han estat Isabel Porta i Meritxell Torra pel treball: L'habilitat musical: desenvolupament, factors influents i mesurament, de l'Institut Pau Vila. 
(Veure els resums dels treballs)
 

Divendres 12 Març 2021
La Fundació Bosch i Cardellach, entitat d’estudis locals i comarcals, davant del “Manifest ciutadà per un Museu de la Indústria Tèxtil Llanera” que s’està donant a conèixer per recollir signatures de suport a la iniciativa, vol posar de manifest el següent:
 
  1. L’adquisició del vapor Pissit per part de l’ajuntament de Sabadell és anterior a 1990 i molt aviat es va assumir que aquest vapor seria un emplaçament ideal per a la seu del futur Museu de la Indústria Tèxtil Llanera i així consta en diversos informes municipals sobre l’ús d’aquest edifici. L’Ajuntament ho va aprovar per unanimitat en el Ple celebrat el febrer de 1998. 
  2. Si l’Ajuntament decideix canviar la seu d’aquest futur Museu, entenem que cal posar-ho en coneixement de la ciutadania, notificant-li quina seria la seu alternativa per aquest equipament i fent-ho en el marc d’un projecte museístic rigorós. 
  3. Hi ha vàries propostes sobre el contingut que hauria de tenir el Museu de la Indústria Tèxtil, però recentment, ha faltat un debat amb l’Ajuntament on exposar les diferents sensibilitats per a impulsar un projecte amb força. 
  4. Dins del marc per assolir la Capitalitat Cultural 2024, un objectiu de primer ordre hauria de ser vehicular el compromís pendent i resoldre l’encaix d’aquest Museu, pendent des de fa dècades, consensuant el seu contingut: mostraris, moda, màquines... en un equilibri que el faci viable i significatiu a escala catalana. 
  5. Hi ha un conjunt d’entitats amb propostes al respecte que demanen obrir una interlocució amb el govern municipal per assolir un projecte viable. 
  6. Actualment hi ha una sensibilitat molt gran al respecte, com posa de manifest la recollida de signatures en curs, una realitat que  l’ajuntament hauria d’assumir. 
  7. Hi ha molta maduresa en les propostes de les entitats vinculades a la creació del Museu de la Indústria Tèxtil que podrien consolidar-se en breu en un diàleg amb el govern municipal. 

Per tots aquests antecedents, la Fundació s’ofereix, com ha fet altres vegades, per ser la seu que aculli el debat per assolir un acord, entre les entitats que el reivindiquen i el govern municipal, sobre com hauria de ser el Museu Tèxtil de Sabadell en el marc d’un Pla de Museus que estigui a l’alçada de la cocapital del Vallès Occidental.
 
 

Dimecres 3 Febrer 2021
Us compartim la notícia escrita per Oriol Vicente, Coordinador de la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB i Director del Centre d'Estudis de Castellar del Vallès - Arxiu d'Història. Sobre els centres d'estudis i la seva relació amb la Universitat. Surt citada la Fundació Bosch i Cardellach amb dos dels seus projectes més rellevants, l'Immaterial Vallès (+ info) i el Curs d'Història del Vallès (+ info).

Podeu llegir la notícia sencera fent clic aquí.




 

Divendres 22 Gener 2021
Es publiquen les bases de la nova edició del Premi Montserrat Miró i Marimon als treballs de recerca de Batxillerat.

Veure les bases
(+ info)

Dilluns 21 Desembre 2020
Avui, dilluns 21 de desembre, ha tingut lloc l'acte telemàtic de Ciència per Nadal a Sabadell d'aquest any 2020. Ciència per Nadal a Sabadell és un projecte iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell, que té com a finalitat familiaritzar els ciutadans amb els mètodes que fa servir la ciència per adquirir coneixement. Amb vocació de convertir-se en una activitat anual, compta amb la col·laboració dels estudiants i professors de centres educatius de la ciutat, però està obert a tota la ciutadania. A través de la revisió de casos concrets d’adquisició de coneixement científic es pretén que els ciutadans coneguin les peculiaritats de la manera de treballar dels científics, i sobre tot, aclarir que separa el coneixement científic d’altres propostes “alternatives”, tant de moda en l’actualitat.

El títol de la conferència d'aquest any ha sigut La recerca de vacunes: de la verola a la covid-19, i ha anat a càrrec del Dr. Manuel Cervantes, director del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Taulí de Sabadell. (+ info)


A continuació, us deixem els pósters presentats durant l'acte:





Descarrega't els pósters aquí:



Organitza:

             


Col·labora:

Gremi de Fabricants de Sabadell
Delegació al Vallès Occidental del Col·legi de Metges de Barcelona
Filial del Vallès Occidental de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears
Institut de Ciències de l’Educació de la UAB


 

Feed RSS de notícies