Les veus del tèxtil

 

- Exposició
- Catàleg 

Entre el més de març i el mes de juliol de 2011 la Fundació  i el Gremi de Fabricants van endegar el projecte anomenat “Les Veus del Tèxtil” en el marc de l’acord signat el mes de març de 2010 entre les dues entitats juntament amb l’Ajuntament de Sabadell per tal d’impulsar la creació d’un Museu Tèxtil a Sabadell.
El projecte, íntegrament finançat pel Gremi de Fabricants de Sabadell, i amb el lema “Volem parlar de les persones que han fet gran Sabadell”, feia una crida ciutadana adreçada a la recuperació de la Memòria tèxtil de la ciutat de Sabadell i que comportava dues vessants. D’una banda, enregistrar l’experiència de totes aquelles persones vinculades en el present o en el passat amb el sector tèxtil, i, d’altra banda, recollir documentació, i sobretot les fotografies que els particulars volguessin aportar.

 

  • Objectius

  • Recuperar, estudiar i conservar el patrimoni tèxtil de Sabadell
  • Recollir dades sobre els processos de canvi sociocultural
  • Recollir dades sobre els canvis tecnològics
  • Crear un sistema de gestió i d’anàlisi amb la recuperació màxima de testimonis
  • Crear un instrument d’investigació
  • Crear recursos museístics amb l’objectiu d’impulsar un Museu Tèxtil a Sabadell
  • Crear un instrument de participació ciutadana
  • Convertir a totes les persones implicades en el sector, ara i en el passat, en els autèntics protagonistes del futur Museu.
 
Per tal de poder arribar a un segment el més ampli possible de la societat es va editar un cartell i una targeta de mà difosos a través d’espais públics de la ciutat, fent especial incidència a entitats amb usuaris d'edat avançada.També es va recórrer a un sistema més personalitzat a través de contactes personals, tant per part del Gremi de Fabricants, com per part de la Fundació i del grup de Teòrics Tèxtils de Sabadell. Aquests contactes van permetre entrevistes a personatges claus del món tèxtil.

Les entrevistes
L'entrevista biogràfica es va realitzar en profunditat amb un guió preestablert, però flexible. I s'ha registrat en format audiovisual.
La majoria han tingut aproximadament una hora de durada.
En alguns cassos s’han fet entrevistes col·lectives, si per exemple són membres d’una mateixa família o en el cas de les residències de gent gran.

Perfils dels entrevistats

 
Edat: Compreses entre els 52 i els 96 anys
Mostra: 47 persones

Percentatge per sexes:
1. Homes: 65’95%
2. Dones: 34’04%

Professions:
1. Empresaris
2. Advocat
3. Teixidor/es
4. Teòrics
5. Filador/es
6. Passadores
7. Cosidores
8. Contables
9. Químics
10. Enginyer
11. Tintorers
12. Ram de l’aigua
13. Administratius
14. Representants sindicals
15. Comercials
16.  Professors/res de l’Escola Industrial
17.  Altres


 
Les preguntes fixes de les entrevistes van ser:
- Per quina raó va entrar a treballar al sector tèxtil?
- Cóm es va formar?
- Breu currículum personal
- Què li agradaria trobar al futur Museu Tèxtil de Sabadell?

Es van convocar dues beques de col·laboració per tal de disposar de personal tècnic. Durant aquests mesos hem comptat amb Oriol Canadés, que ha digitalitzat, ordenat i identificat cada una de les fotografies que ens han arribat. I amb Jesús Soriano, que he enregistrat i editat cada una de les entrevistes.
 
 
Les entrevistes, els enregistraments i les fotografies han permès per una banda conservar un testimoni oral i un patrimoni històric molt important de Sabdell. I els resultats visibles han estat la inauguració d'una Exposició, l'edició d'un Catàleg i l'edició d'un DVD recopilatori de les entrevistes.

ExposicióEl passat 22 de febrer es va inaugurar l'exposició Les veus del tèxtil, una selecció entre les més de 700 fotografies que ens ha estat cedides,  de 42 fotografies ampliades, seleccionades pel seu interès, varietat i qualitat, més un vídeo resum de totes les entrevistes realitzades sistematitzat temàticament.
 

L'exposició comptà també amb una petita mostra de materials i documents cedits temportalment. 
 

Catàleg

El catàleg es troba a la venda a la Fundació a un preu de 12€. 
 
El projecte documental Les veus del tèxtil promogut pel Gremi de Fabricants i la Fundació Bosch i Cardellach amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, s’ha incorporat  a la Memòria Digital de Catalunya, la qual cosa permetrà d’una banda, difondre la investigació que ha estat fins ara portada a terme, i de l’altra preservar-la com una part més del patrimoni immaterial de la nostra ciutat.
 
Memòria Digital de Catalunya és el dipòsit digital més important de Catalunya, i un projecte d’accés obert i cooperatiu impulsat per la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (del que la biblioteca de la Fundació Bosch i Cardellach ja en forma part), i alhora està associat al projecte documental Europeana d’àmbit europeu.  La Memòria Digital de Catalunya treballa per augmentar la visibilitat i facilitar la consulta del patrimoni documental català, i per això impulsa la digitalització documental, i dóna visibilitat a col·leccions que en molts casos i per la seva raresa, serien de difícil accés.
 
El projecte Les Veus del Tèxtil pretén conservar el testimoni de les persones que han treballat al sector tèxtil i recull també el testimoni de la ciutadania de Sabadell, que ha participat a través de l’enregistrament oral i visual d’entrevistes, i amb l’aportació de més de 700 fotografies i documents diversos, obtenint una mostra representativa de tots els actors implicats: empresaris, teòrics, cosidores, nuadores, viatjants, filadores, tintorers, administratius, entre d’altres molts, que han volgut donar fe de la seva experiència vital.
 
Tenint en compte la infraestructura de la qual disposa la Memòria Digital, la Fundació Bosch i Cardellach i el Gremi de Fabricants, van trobar adient la possibilitat d‘incloure Les Veus del Tèxtil en aquest fons. Davant la resposta positiva per part del Consorci, es va procedir a signar el corresponent conveni entre el CSUC i la  biblioteca de la Fundació Bosch i Cardellach.
 
A partir d’aquí, Àngels Casanovas com a responsable del projecte, va començar a treballar en els requeriments tècnics, i a seleccionar les entrevistes i les fotografies de la col·lecció susceptibles de ser incorporades a Memòria Digital. També a fer la transcripció de les entrevistes amb la finalitat de millorar la lectura d’informació i facilitar la recuperació d’informació a partir de paraules clau i de conceptes.
 

Així la Fundació Bosch i Cardellach i el Gremi de Fabricants presenten la col·lecció patrimonial de Les veus del tèxtil a través de l’accés públic de la Memòria Digital de Catalunya, i que es visualitza en dues subcol·leccions: els enregistraments de memòria oral, i un conjunt de fotografies que formen la memòria gràfica. Podeu accedir a través del següent enllaç:

 
Col·lecció les Veus del Tèxtil a la Memòria Digital