Projectes

Una de les funcions de la Fundació és la de promoure, a través de les seves Seccions i Comissions, projectes de recerca i debat d’interès per a la institució i els seus membres i per a la ciutat

Ciència per Nadal a Sabadell

És un projecte iniciativa de la secció de Ciència i Tecnologia de la Fundació Bosch i Cardellach, el Centre de Recursos Pedagògics de Sabadell-St.Quirze, i l’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració del Gremi de Fabricants de Sabadell, la Delegació al Vallès Occidental del Col·legi de Metges de Barcelona, la Filial del Vallès Occidental de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, l'Institut Paleontològic de Catalunya, L'Astronòmica de Sabadell, la Fundació Miquel Agustí i Enginyers Industrials de Catalunya - Delegació Vallès. Té com a finalitat familiaritzar la ciutadania amb els mètodes que fa servir la ciència per generar coneixement. 
 
 

Inventari del patrimoni cultural immaterial del Vallès

La Fundació en col·laboració amb el Centre d'Estudis de Granollers desenvolupa aquest projecte amb l'objectiu de promoure el coneixement del patrimoni cultural immaterial del Vallès per part de la ciutadania, i ajudar a apropar-lo i integrar-lo en la vida, usos i expressions de les persones, col·lectius i institucions públiques i privades perquè el puguin incorporar com a element del seu desenvolupament i d’aquesta manera contribuir a la seva salvaguarda.
 

Cicle d'activitats Sabadell i la Gran Guerra

Durant els mesos d’octubre de 2018 i gener del 2019, la Fundació Bosch i Cardellach, promotora i ideòloga del projecte, ha coordinat el cicle cultural que ha permès a la ciutat de Sabadell rememorar els anys de la Gran Guerra com una època que fou cabdal en la història mundial, però també local. 
 

La 1a Guerra Mundial a la premsa local

Els historiadors i membres de la Fundació, Genís Ribé i Josep Alavedra, han realitzat el projecte titulat La Primera Guerra Mundial (1914-1918) a la premsa local de la ciutat de Sabadell: aliadòfils, germanòfils i pacifistes. En col·laboració amb l’Arxiu Històric de Sabadell i amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner. Podeu accedir a la memòria del projecte en pdf clicant el següent enllaç.  
 

Les veus del tèxtil

El Gremi de Fabricants va encarregar a la Fundació el projecte de Les veus del tèxtil, amb l'objectiu de conservar el testimoni oral de les persones que havien treballat al sector tèxtil de Sabadell.  I es va fer una crida ciutadana als sabadellencs que hi volguessin participar. Així, entre febrer i octubre de 2011 es van enregistrar fins a 47 entrevistes, obtenint una mostra representativa de tots els sectors implicats que han volgut donar fe de la seva experiència vital.
 

La nit de la ciència

La Nit de la Ciència i el Coneixement a Sabadell es crea amb la missió de presentar a la ciutadania de Sabadell i el seu entorn una visió més propera de la ciència i dels investigadors i de divulgar la rellevància de la ciència i el coneixement en la vida de les persones, i fomentar l’ interès dels joves i les joves per la carrera científica. I també per donar suport a projectes concrets que s’estan duent a terme al nostre entorn més proper i que gràcies a la solidaritat de les persones que hi vulguin contribuir i participar es podran fer realitat.
 

Sabadell a debat

El projecte ‘Sabadell a debat’ es va projectar i desenvolupar per fomentar i contribuir al debat ciutadà i aconseguir identificar i precisar millor quins són els reptes que la ciutat i la comarca té davant seu, així com les oportunitats de les quals disposem.
Informe final

Projecte de drenatge urbà sostenible a Sabadell

Es tracta d’un informe elaborat per Isabel Vega, membre de la Fundació, en el que després de repassar la problemàtica que es deriva de la manca de drenatge en espais urbans, apunt criteris per a la implantació d’un Drenatge Sostenible, de tècniques SUDS, i de la seva viabilitat  amb propostes d’estratègies d’intervenció que suposarien per a la ciutat un notable valor afegit pel seu model urbà vers la sostenibilitat.
 
 

Anton Bosch i Cardellach

L'any 2009 la Comissió Bosch i Cardellach es va constituir en col·laboració amb l'Arxiu Històric de Sabadell per a estudiar  i difondre la figura i obra de Bosch i Cardellach.  Des de llavors s'han realitzat diferents accions (estudis, cursos, xerrades) que han completat i millorat el coneixement sobre aquest personatge il·lustrat que dóna nom a la nostra entitat. 
 

L'epistolari de Joan Arús

Investigació realitzada per Marc Comadran, membre de la Fundació, en col·laboració amb l'Arxiu Històric i amb el suport de l'IRMU, i titulada “Cent cartes a un escriptor del Nou-cents: l’epistolari de Joan Arús (1913-1938)”. Posa a l’abast d’investigadors i lectors inquiets una col·lecció inèdita que il·lumina l’obra i figura de Joan Arús, així com el context cultural català de principi de segle, a través de les plomes d’una cinquantena de remitents.
 
Powered by help-on.org