Fundació Bosch i Cardellach :: Notícies

Titular notícies
Dimecres 23 Setembre 2020

Antoni Moliner Prada (1948-2020)

 
Com acostuma a passar amb les persones que tenen una gran capacitat de treball i una obra considerable, l’Antoni no era una persona que li agradés fer-se notar. Les seves investigacions -principalment des del moviment de les Juntes a la Guerra del Francès, passant per diferents aspectes de la cultura política liberal de l’Espanya en el procés de la revolució liberal del segle XIX: el clericalisme, l’anticlericalisme i la secularització d’aquest segle, entre molts altres- conformen una aportació remarcable a la historiografia feta des del treball minuciós, silenciós i honest intel·lectualment. Un gran investigador. Estem parlant bàsicament -l’acadèmia farà el llistat complert dels seus mèrits- de més de 75 articles a revistes, 47 col·laboracions en obres col·lectives, més de seixanta congressos nacionals i internacionals i una quinzena de llibres, entre les 280 referències de publicacions. Nascut el 1948 a Segura de los Baños (Terol), de família de mestres, primerament fou professor de batxillerat -sempre destacava el goig que significà per ell haver estat a diferents instituts i poblacions: des de Terrassa i Sabadell fins a la seva estimada Alacant.  Això sí, subratllant la importància de conèixer els diferents tarannàs dels llocs on havia treballat i viscut, i per damunt de tot la necessitat d’escoltar a les persones.
 
Després, Antoni Moliner Prada, ha estat  professor d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), des del 1988 com a professor titular i catedràtic acreditat des del 2009. Finalment, al març del 2017 se’l nomenava Catedràtic d’Universitat i actualment era professor emèrit. Es va doctorar l’any 1981 a la UAB amb la tesi Estructura, funcionamiento y terminología de las juntas supremas provinciales en la guerra contra Napoleón: los casos de Mallorca, Cataluña, Asturias y León, dirigida per Albert Balcells, la qual va ser pionera en l’estudi  del moviment de les Juntes i la seva doble funció: revolucionària i, a la vegada, frenant la revolució contra l’antic règim. Va ser l’inici  d’un seguit de treballs sobre aquest conflicte que el van portar a ser un reconegut expert a escala nacional i internacional de la Guerra del Francès (1808-1814). Podem destacar: La Catalunya resistent a la dominació francesa (1808-1812) (Barcelona: Ed. 62, 1989. XIV Premi Xarxa); Revolución burguesa y movimiento juntero en España (1808-1868) (Lleida: Milenio, 1997); La Guerra del Francès a Mallorca (Palma: Documenta Balear, 2000); La guerrilla en la Guerra de la Independencia (Madrid: Ministerio de Defensa, 2004. Premi d’investigació); Catalunya contra Napoleó. La Guerra del Francès (1808-1814) (Lleida: Pagès, 2007). I com a editor: La Guerra de la Independencia en España (Barcelona: Nabla, 2007). Tanmateix, i amb motiu del bicentenari d’aquesta guerra, al 2008 va participar en molts congressos, fòrums, seminaris i col·loquis. Havent estat professor invitat en diferents universitats d’Espanya, Portugal, França, Itàlia i Mèxic.
 
També va coordinar i editar La Semana Trágica de Cataluña La expulsión de los moriscos (Barcelona: Nabla, 2009). Relacionat amb Sabadell Fèlix Sardà i Salvany y el integrismo en la Restauración (Bellaterra: UAB, 1999). A revistes com Trienio, L´Avenç, Hispania, Hispania Sacra, Siglo XIX, Spagna Contemporanea, Hispania Nova, Annales historiques de la Révolution française, Leer História, Alcores, Revista de Historia Militar, Trocadero, Historia Mexicana, Questôes&Debates, Recerques, entre moltes altres, podem trobar la seva signatura a nombrosos articles i col·laboracions. Entre d’altres institucions, era membre de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, en la qual havia pronunciat diverses conferencies.
 
Amb tot,  a més a més de la seva vàlua com historiador, hi ha un aspecte que sempre em captivava i que ara amb la sobtada absència es fa més colpidor, em refereixo -com esmentava al principi d’aquest escrit- a la seva gran capacitat d’escoltar i respectar. La seva humilitat i preocupació vers l’altre. I això és d’agrair. Sempre la persona, i la importància de posar-la en primer pla (em deia el dijous passat). Al llarg de la vida acadèmica anem trobant professors que, a més de la seva capacitat de treball i ensenyament, deixen una empremta humana que ens forma com a persona i fa més portadora la càrrega. L’ Antoni Moliner era un d’aquests. Gràcies Antoni.

 
                                                                                                                    Josep Alavedra Bosch
                                  
                                                                                                         
 
 
           
 
 

Dilluns 21 Setembre 2020
El projecte de l'Inventari del patrimoni immaterial del Vallès, encapçalat per la Fundació Bosch i Cardellach (+ info), ha inventariat un nou element. L'Inventari inclourà la cultura de les herbes remeieres a Can Pèlacs, al Vallès. Aquí us presentem el vídeo que acompanyarà a la corresponent fitxa de l'Inventari, un cop aquesta hagi passat el procés actual de validació. 


 

Divendres 17 Juliol 2020
El Ple de Membres de la Fundació Bosch i Cardellach, reunit en sessió extraordinària el 15 d'octubre del 2019, acorda adherir-se al següent :
 

 

Manifest 

Davant la sentència del procés - Una crida a la llibertat com a espai de consens.

Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem del judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a

Oriol Junqueras per sedició i malversació, a 13 anys de presó
Jordi Turull per sedició i malversació, a 12 anys de presó
Raül Romeva per sedició i malversació, a 12 anys de presó
Dolors Bassa per sedició i malversació, a 12 anys de presó
Carme Forcadell per sedició, a 11 anys i 6 mesos de presó
Quim Forn per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
Josep Rull per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
Jordi Sànchez per sedició, a 9 anys de presó
Jordi Cuixart per sedició, a 9 anys de presó
Meritxell Borràs per desobediència, a 60.000 € de multa
Carles Mundó per desobediència, a 60.000 € de multa
Santi Vila per desobediència, a 60.000 € de multa

Les entitats socials sotasignades, representants de diferents sectors del nostre país i compromeses amb els valors de la pau i el diàleg com a principis indestriables de tota societat democràtica,

Manifestem:
 
  • Primer: Entenem que aquesta sentència significa la culminació d’un procés de judicialització de la política, punt al qual mai no s’hauria d’haver arribat.
  
  • Segon:
Manifestem el nostre desacord amb la sentència, que no resol el conflicte polític, i denunciem la injustícia a la qual s’enfronten totes les persones condemnades.
Denunciem les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per a la qualitat democràtica de la nostra societat.
Denunciem les greus conseqüències que la sentència té per a la normalitat política a Catalunya i els seus efectes per a l’autogovern de la Generalitat.
 
  • Tercer:
Treballarem per la llibertat de les persones condemnades des d’amplis espais de consens socials i polítics a Catalunya i Espanya.
Fem una crida als partits polítics i a institucions públiques per trobar el camí de la política posant fi a la judicialització d’un conflicte polític.
Fem una crida a la ciutadania a participar a les mobilitzacions de tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats.


Llistat actualitzat d'entitats adherides

El Ple de Membres acorda també adherir-se a les mobilitzacions reivindicatives que puguin sorgir a la ciutat de Sabadell.


Sabadell, 15 d'octubre del 2019. Veure comunicats anteriors:

Dimecres 17 Juny 2020
La guanyadora del primer premi de la 19ena edició del Premi Montserrat Miró i Marimon als treballs de recerca de batxillerat ha estat Paula Torrico pel treball: L'art d'escriure un llibre, Superbia, de l'INS Sabadell. 

(Veure els resums dels treballs)
 

Dimarts 16 Juny 2020
El projecte de l'Inventari del patrimoni immaterial del Vallès, encapçalat per la Fundació Bosch i Cardellach (+ info), ha inventariat un nou element. Gràcies a la col·laboració amb Òmnium Cultural de Sabadell, l'IInventari inclourà les corrandes, cobles i altres cançons per ser dites o cantades. Aquí us presentem el vídeo que acompanyarà a la corresponent fitxa de l'Inventari, un cop aquesta hagi passat el procés actual de validació. 
 

 

Feed RSS de notícies

Comparteix