Titular notícies
Dimecres 28 Juny 2023

Entrega dels Premis de Recerca Montserrat Miró i Marimon

Edició XXII

 



El proppassat 12 de juny tingué lloc el lliurement dels Premis de Recerca Montserrat Miró i Marimon que la nostra fundació atorga amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics de Sabadell i Sant Quirze.
Aquests premis tenen l'objectiu de reconèixer l'esforç fet pels alumnes i el professorat de 2n de Batxillerat dels diferents centres de secundària de Sabadell i Sant Quirze del Vallès i de projectar-los a la societat més propera.
En primer lloc volem agrair l’interès dels estudiants que s’hi han presentat a través d’un total de 27 treballs de recerca així com la feina que han realitzat els diferents tutors dels 13 centres educatius.
Enguany s’han presentat un total de 12 treballs inscrits en l’àmbit científic i tecnològic, 6 de l’àmbit social humanístic, 6 més de l’àmbit de salut psicològic i 3 de l’àmbit sociolingüístic.
Així mateix, dins dels diferents àmbits volem destacar la presentació de sis treballs relacionats amb la ciutat de Sabadell.
Els Premis de Recerca Montserrat Miró i Marimon consten d’un Primer Premi dotat en 700€, un Segon Premi de 500€, un Tercer Premi de 300€ i dos Accèssits. Els treballs premiats d’aquesta edició han sigut:
 

1er Premi

-“El mosquit tigre en els barris de Sant Quirze del Vallès”, realitzat per Queralt Canals Torreguitart i tutoritzat per Elisabet Izquierdo, de l’Escola Pia.
Segons la valoració del jurat, aquest treball de recerca es mereix trobar-se entre els finalistes perquè és un treball de molt alta qualitat en tots els àmbits. Destaca especialment en el seu plantejament de recerca i el seu elevat rigor científic, des del plantejament de les hipòtesis fins a les conclusions.
Em la recollida de mostres que s’ha realitzat durant mesos, i el seu posterior anàlisi, l’autora ha demostrat una gran dedicació i motivació, així com un elevat grau d’implicació en la investigació realitzada.
El jurat també ha valorat la gran qualitat de la redacció i l’estructura en tots els aspectes formals i lingüístics.
 

2on Premi

-“La mutilació genital femenina”, realitzat per Aina Luna Puig i Núria Martinez Garcia i tutoritzat per Mireia Panadés Uróz, de l’Escola Industrial.
Presenta una pràctica que parteix d’una tradició ancestral, pròpia de determinades cultures, que podríem considerar que s’emmarca dins del marc de la violència contra les dones. Ha estat especialment valorada la forma en què aquest treball aborda aquesta pràctica mil·lenària, en el sentit que s’han procurat presentar les diferents modalitats de mutació genital femenina, explicant les conseqüències tant físiques com psicològiques que comporta aquesta pràctica per a les noies. També s’ha posat en valor la forma d’exposar-ho, fugint en tot moment del sensacionalisme i la morbositat, el què fa que sigui un treball de recerca vàlid per poder-lo exposar a l’alumnat dels nostres centres, en el marc de la perspectiva de gènere, i fer-los evident una pràctica ancestral que beu de les tradicions i els aspectes culturals de determinades societats, però de les quals, fugint del paternalisme propi de les societats occidentals, podem ajudar a canviar-les.
 

3r Premi:

-“Refugis antiaeris de la Guerra Civil Espanyola a Sabadell”, realitzat per Maria Corcuera Baqués i tutoritzat per David Palacios Belmonte, de l’Institut Pau Vila.
Aquest treball és un projecte que té un triple objectiu: integrar el refugi antiaeri que hi ha al pati de l’Institut Pau Vila al Projecte Pedagògoc del Centre, implicar a l’Adminitració en la subvenció per a la recuperació del refugi i obrir al públic l’accés a un espai relacionat amb la memòria històrica de la ciutat.
 

Accèssits:

-“L’ús social del català”, realitzat per Mohamad Al-Shwiky i tutoritzat per Júlia Lora Martín.
-“Síntesi de sabons”, realitzat per Aroa Montero i tutoritzat per Carol Ricou Ruiz.

Per a més informació us podeu dirigir al següent enllaç


 

Dimecres 15 Març 2023


Cinema a la Fundació

El cinema llegeix llibres

CIMS BORRASCOSOS


Segon cicle del Cinema a la Fundació, aquest al voltant de Wuthering Heights (Cims borrascosos), la gran novel·la gòtica d’Emily Brontë, i d’algunes de les seves versions cinematogràfiques. Tot i que ha estat també un tema recurrent en altres disciplines artístiques, el cinema, al llarg de tota la seva historia, li ha dedicat una especialíssima atenció: hi ha més d’una quarantena de pel·lícules basades en aquest llibre, a més de sèries, minisèries i telenovel·les diverses. El nostre cicle consta d’una conferencia introductòria sobre la vida i l’obra de l’autora, de tres de les seves versions cinematogràfiques -de diferents directors, èpoques i països- i de l’apropament que, l’any 1979, va fer André Téchiné dels quatre germans Brontë, tres noies i un noi. Fidels a l’objectiu amb què va néixer Cinema a la Fundació, el diàleg continu entre el cinema i el món, parlem ara de cinema i literatura com havíem parlat, el trimestre passat, de cinema i societat.

Dimecres,  15  de març, a les 19:30h, a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Conferència inaugural a càrrec de Joan Curbet-Soler, professor de Filologia Anglesa i Germanística a la UAB.



En aquest cicle, comptarem també amb la col·laboració de la Llar del Llibre.


 

Divendres 20 Gener 2023


PREMIS FLOC DE LLANA 2023 ATORGATS PEL GREMI DE FABRICANTS DE SABADELL


El passat divendres dia 20 de gener, a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell, es van entregar els Premis Flocs de Llana que aquesta institució atorga a diferents institucions i persones de la ciutat en el marc de la Festa del seu Patró, Sant Sebastià.
 
Aquest premi reconeix cada any a una empresa tèxtil, una entitat cultural, una entitat social sabadellenca i a una persona de reconegut prestigi que hagi aportat valor afegit a la ciutat.
 
Aquest any se li va atorgar a la Fundació Bosch i Cardellach com entitat cultural, pel seu compromís amb la cultura sabadellenca, per ser lloc de trobada, de reflexió i debat apostant per la dinamització i intercanvi de coneixement a la nostra ciutat i al nostre país.
 
En l’apartat del premi a una persona de reconegut prestigi, se li va atorgar a en Manel Larrosa Padró, membre de la nostra Fundació i vicesecretari de la Junta actual, com a persona de reconegut prestigi de la ciutat,  per les seves aportacions per fer possible el desenvolupament urbanístic i la conseqüent transformació social de Sabadell i del Vallès. També per la seva contribució a l’impuls de les vies de comunicació per fer una Catalunya més equilibrada i sostenible.
 
En l’apartat d’entitat social, es va atorgar el premi a l’entitat Atendis, entitat que desenvolupa la seva acció al servei de les persones amb discapacitat intel·lectual, el President de la qual, Josep Manel Suàrez Iborra, és membre d’aquesta Fundació.

Divendres 16 Desembre 2022
El passat dimarts 13 de desembre, a la seu de la Fundació, es va presentar el darrer llibre de la col·lecció sobre la Guerra Civil a Sabadell, realitzat pel doctor en història i membre de la Fundació, Esteve Deu Baigual.
 
La presentació la va dur a terme el professor Martí Marin de l'Universitat Autònoma de Barcelona, qui va agrair la tasca titànica realitzada per Esteve Deu en recollir informació detallada de 30.000 persones del Sabadell de l’època.
 
L’Esteve Deu ha realitzat una tasca d’arxiu, consultant les fonts primàries, que l’ha portat a visitar diversos arxius militars on es guarda la informació relativa a les persones que varen haver de patir la Guerra Civil.
 
Aquesta és l’única obra que existeix, d’aquestes característiques, en tot l’estat. L’obra dona informació detallada del que van viure les persones de Sabadell cridades a files, modificant fins i tot algunes informacions que existien sobre desapareguts o morts. També recull informació de fets rellevants de famílies i analitza, de forma sociològica, alguns comportaments dels bàndols.
 
Convidem a aquelles persones que no han adquirit l’obra a que ho facin ja que és una informació molt pertinent del nostre passat no tan llunyà, de la ciutat i dels seus habitants.


 

Dimarts 29 Novembre 2022
El conjunt de membres de la Fundació Bosch i Cardellach va elegir aquest passat dimarts la nova Junta Directiva, encapçalada per Glòria Dalmau. Aquesta elecció, però, caldrà que rebi el vist-i-plau del patronat que és qui té la competència de nomenar la nova junta.
Segons Pere-A. Fàbregas, president honorari de la Coordinadora Catalana de Fundacions, la Bosch i Cardellach és una fundació atípica, probablement única, dins del panorama català; on a més d’un patronat, que és la figura que lidera la fundació existeix un conjunt de membres que, arrel de la modificació dels Estatuts que va fer la Junta anterior, cada vegada poden participar més en la seva pròpia governança.
Creada l’any 1942, els seus objectius continuen ben presents: la recerca i la divulgació de diferents àrees del coneixement i la voluntat d’opinar sobre qüestions que afecten a la ciutat. Amb paraules de Glòria Dalmau: “al llarg del temps, l’entitat ha anat realitzant diferents projectes segons les necessitats de cada moment. El món d’avui no té res a veure ni tan sols amb el de fa pocs anys, però els nostres objectius fundacionals segueixen tan vigents com ho eren abans. Creiem fermament que la Fundació, en uns moments tan complexes per a tothom, ha de seguir mantenint aquest compromís amb Sabadell”.
La nova Junta Directiva recull diverses sensibilitats presents en la Fundació, alhora que enforteix la presència de joves: el planter de tota entitat. La direcció estarà encapçalada per la directora Glòria Dalmau Pons i la vice-directora Marta López Viana, seguidament, el secretari Patxi Ocio Casamartina, l’administrador Josep Llobet i Bach i el vice-secretari Manel Larrosa Padró.
El programa estratègic per encarar els propers quatre anys gira a l’entorn de cinc grans àmbits: Identitat, Cultura, Educació, Projecció i Projectes. Pel que fa al primer, es mirarà d’enfortir la relació entre el patronat i l’entitat alhora que es treballarà per l’ampliació d’aquest i dels membres. En Cultura s’apostarà per aportar contingut i expertesa al programa de la Capitalitat Cultural de Sabadell 2024, treballar el programa de museus i reforçar la posició cultural de la ciutat. En Educació es vol projectar el treball de la Fundació als centres de secundària del municipi i generar sinèrgies amb el món universitari. Pel que fa a Projecció es mirarà de fomentar el treball entre les diferents entitats de Sabadell per tal de prefigurar un futur de ciutat, així com també es vol millorar la comunicació de les accions de la Fundació, un dels grans temes pendents de l’entitat. I l’últim àmbit, Projectes, es treballarà a l’entorn d’un projecte anual d’interès municipal i comarcal que impliqui totes les diferents seccions de la Fundació, per tal de fomentar-ne la interdisciplinarietat; amb els nous estatus, s’ampliarà el camp d’acció de l’entitat a escala Vallès i de Catalunya i, finalment, s’apostarà per ampliar el banc audiovisual de memòria col·lectiva de l’arxiu de la Fundació.


 

Feed RSS de notícies