Titular notícies

Dimarts 26 Març 2024
Us infomem que ja hi ha disponible la Memòria del Curs 2022 - 2023 on podreu consultar tots els actes que hem realitzat al llarg del curs així com altres temes d'interès. 
Podeu consultar el document clicant a la imatge inferior.


Dijous 29 Febrer 2024
El dia 3 de gener del 2024, L’equip de seguiment de l’Inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial del Vallès (IPCIV) de la Fundació Bosch i Cardellach, va participar a l’acte organitzat des de l’entitat Arriers-eres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola del Vallès,  a la seu del Museu de Cerdanyola.
L’acte va tenir un moment central de renovació dels banderers de l’entitat de cara a la participació a les passades de Sant Antoni del 2024.
Es va fer a càrrec de Domènec Miquel, membre de la fundació Bosch i Cardellach de Sabadell una xerrada per presentar l’Inventari del Patrimoni cultural i Immaterial del Vallès. Es va informar de l’origen dels inventaris del patrimoni immaterial per part de la UNESCO des dels seus inicis i després es presentà l’inventari que s’està duent a terme des de la coordinació de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell amb la participació de centres d’estudis dels dos vallesos. S’informà de la forma de treball que vol ser coral i coordinada entre tots els participants. Es parlà de la forma d’organitzar la informació que es va incloent en forma de fitxes ordenades en set àmbits segons la temàtica. La fundació actua sota les directrius de l’Institut Ramon Muntaner, entitat designada per fer la coordinació general del projecte. Totes les recerques fetes fins al moment es poden trobar al web: www.immaterialvalles.cat on les fitxes realitzades es poden consultar.
Es tancà l’acte amb un breu torn de preguntes.
Cerdanyola participa de l’Inventari del Patrimoni cultural i Immaterial del Vallès i proposa l’elaboració de fitxes que s’aniran incorporant segons la coordinació del projecte.

Dilluns 5 Febrer 2024
El projecte Ciència per Nadal a Sabadell, organitzat per la Fundació Bosch i Cardellach, l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics Sabadell-Sant Quirze, i que compta amb nombrosos patrocinadors i col·laboradors, va assolir el 2023 la seva sisena edició. Es va triar treballar sobre l’Evolució de l’Univers, i va comptar com a ponent amb la Dra. Carme Jordi, Catedràtica d’Astronomia de la Universitat de Barcelona. Hi van participar els centres docents INS Jonqueres, INS Ribot i Serra, INS Pau Vila i l’Escola RAMAR2, amb un total d’un centenar d’estudiants que van poder aproximar-se a la metodologia científica que després aplicaran en el seu Treball de Recerca de Batxillerat.
Durant el primer trimestre del curs 2023-24 els estudiants van dedicar, tutoritzats per la Dra. Jordi i pels seus professors, 4 hores lectives i 4 hores de treball particular, a estudiar com treballa el mètode científic i a aplicar els coneixements adquirits a un problema d’astronomia: determinar si un conjunt d’estrelles formen o no un cúmul. Els resultats els van expressar en forma de pòster els millors dels quals, segons la valoració del comitè organitzador, van ser exposats el dia de l’acte de cloenda.
En aquest acte de cloenda, celebrat el dia 18 de desembre a l’auditori de Cal Balsach i amb la presència dels alumnes participants, la Dra. Jordi va impartir la conferència “L’evolució de l’Univers” i a la vegada va respondre a les preguntes d’alguns d’ells per resoldre dubtes sobre el treball realitzat. L’acte va finalitzar amb el lliurament de diplomes als centres i de premis pels participants i pel millor pòster.
També en el marc del projecte el dia 21 de desembre la Dra. Jordi va impartir una conferència-col·loqui a l’auditori de la Fundació Bosch i Cardellach, sota el títol “L’Univers on vivim Com és? Com era? Com serà?” dedicada a tota la ciutadania. Els nombrosos assistents van establir un animat col·loqui amb la ponent, posant de manifest l’interès de l’auditori en els temes referents a l’origen i destí de l’univers.
Els medis de comunicació locals, tant premsa escrita com radio i televisió, es van fer ressò de les diverses activitats vinculades al projecte la qual cosa, juntament amb l’èxit de participació assolit, consolida Ciència per Nadal a Sabadell com una activitat remarcable dins del calendari cultural de la ciutat.
El grup organitzador, estructurat dins de la Secció de Ciència i Tecnologia de la FBC, considera que el format del projecte, que parteix de la voluntat de divulgar la manera de treballar de la ciència més que no pas difondre els resultats que aquesta obté, és prou flexible per anar a través dels anys adaptant-se als canvis curriculars dels estudiants de batxillerat, i per tant és capaç de millorar paulatinament la seva eficiència divulgativa.






 

Divendres 19 Gener 2024

 

Enguany, des de la Fundació Bosch i Cardellach hem volgut repensar el projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) que vam iniciar l’any 2017. Aquest Inventari pretén identificar, mostrar i difondre tots aquells elements del patrimoni cultural immaterial que trobem al Vallès, tant l’Oriental com l’Occidental. Per realitzar aquest projecte ens regim per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (2003) i per les set categories que estableix la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya que divideix el patrimoni immaterial en:
 
  1. Activitats productives, processos i tècniques
  2. Creences, festes, rituals i cerimònies
  3. Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació
  4. Representacions, escenificacions, danses, jocs i esports tradicionals
  5. Manifestacions musicals i sonores
  6. Salut, alimentació i gastronomia
  7. Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social 

El nou rumb que hem iniciat es tradueix en una major cooperació amb les diferents entitats locals presents en les dues comarques per tal de que el projecte de l’IPCIV sigui més coral i participatiu. Alhora, també es treballarà activament amb l’objectiu de potenciar els nous elements a inventariar de les zones que fins ara han estat poc representades en l’Inventari així com potenciar les categories que hi estan menys presents.
Creiem activament que són les entitats locals les principals coneixedores del patrimoni immaterial dels seus municipis. És per aquest motiu que, tal i com dèiem, enguany hem sumat tretze noves entitats de les cinc que fins fa poc hi participaven, a més del Departament d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona amb qui continuem treballant i ens ajuda a traçar les principals línies de recerca.
Pel que fa als elements inventariats durant l’any 2023, són: Serralavella a Ullastrell (veure fitxa), l’ofici de guitarrer (veure fitxa), les llegendes (veure fitxa) i l’Home dels Nassos de Terrassa (veure fitxa), fitxes que hem pogut encarregar a diferents experts del tema gràcies a un ajut de l’Institut Ramon Muntaner, qui ens ajuda de manera activa des de l’inici del projecte. Alhora, s’han acabat de refer i complimentar diferents fitxes que quedaven per enllestir.

 








Divendres 27 Octubre 2023
Des de la Secció d’Arts i Lletres ens volem acostar a l’obra de diferents artistes ja consolidats que desenvolupin la seva feina en el nostre municipi. Ho fem a través de visites en petit format als seus tallers i llocs de treball. Creiem que és una bona manera per tal de conèixer la seva obra, així com la seva personalitat, des d’un ambient més íntim i vivencial que el que ens solem trobar en una sala d’exposicions.

Una ocasió gairebé única per veure llibretes d’artista, amb tots els esbossos que plantegen dubtes i reptes, les eines i materials amb que treballen, les seves fonts d’inspiració, o els diferents processos creatius.
A dia d’avui hem conegut els paisatges terrosos d’Assumpció Oristrell, el món captivador de Ramiro Fernández Saus i les cases vibrants de Pep Sallés.

Degut a ser visites en espais reduïts, sols podem formar un grup d’una desena de persones. És per aquest motiu que sol ser una activitat reservada als membres de la secció d’Arts i Lletres, el que ho converteix en una activitat exclusiva que, a més, acaba de cohesionar els diferents membres més actius de la secció.

Membre de contacte: Patxi Ocio Casamartina.

       

Tallers d'Assumpció Oristrell, Ramiro Fernández Saus i de Pep Sallés. Fotos: Patxi Ocio.


 

Feed RSS de notícies