Titols i resum a tot arreu

La Secció d'Arts i Lletres organitza la presentació del llibre:

Armand Obiols, d’una fredor que crema

 

A càrrec del M.H. expresident Quim Torra, autor, d’Anna Maria Saludes, traductora i experta en Mercè Rodoreda, i d'Araceli Bruch, actriu. Presenta Anton Carbonell, coordinador de la Secció d’Arts i Lletres.


L'activitat tindrà lloc al Casal Pere Quart.
 
Armand Obiols, d'una fredor que crema és la biografia d'un dels personatges més enigmàtics i controvertits de les lletres catalanes del segle XX. De fet, Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat, és un dels grans interrogants de les lletres catalanes. Crític literari implacable, va ser un dels intel·lectuals més destacats de la seva generació, com a membre de la provocadora Colla de Sabadell, com a catalanista actiu i, sobretot, com a amant, company i presumpte mentor de Mercè Rodoreda. S'ha parlat de l' "enigma Obiols". L'expresident, editor i escriptor Quim Torra hi ha dedicat molts anys d'estudi i està en condicions de traçar un perfil complet d'un intel·lectual de talla europea amb un pensament polític que sobta, avui dia, per la independència de criteri. La lectura dels papers d'Obiols provoca actualment una forta impressió. (veure cartell)
 

Dia: dimecres 13 de març
Hora: 19h
Lloc: Casal Pere Quart
Preu: gratuït
Organitzada juntament amb: l'Editorial Empúries (veure web), el Col·lectiu Pere Quart (veure web) i La Llar Llibre (veure web)

Data: 13/03/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Casal Pere Quart

La Secció d'Arts i Lletres organitza la presentació del llibre:

Suburbial


A càrrec d'Antoni Dalmases, autor. Presenta Jaume Aulet.

 
L'acte comptarà amb una presentació de Suburbial (XVIII Premi de poesia Joan Perucho "Vila d'Ascó") per part del professor Jaume Aulet, que ha fet el pròleg del llibre. Tot seguit, l'autor comentarà la seva obra i en llegirà alguns poemes. Com diu Jaume Aulet: "Amb Suburbial hem descobert que Antoni Dalmases, escriptor sabadellenc, és tot un poeta. I tot un home; és clar: un home de Sabadell. I per molts anys! Us ho diu un senyor, un senyor de Terrassa". (veure cartell)
 
"El poema observa i diu, toca de peus a terra, recull i es deixa interpel·lar per l’entorn. La seva funció és interioritzar el que es veu perquè faci pòsit a través de les paraules i abasti el que hi ha de profund en els marges de l’enllà, de l’extraradi del jo que compartim tots.
El poema vol esbrossar el que hi ha d’ocult rere el que és evident, rere el brogit que amaga les coses essencials. I humilment les aplega, les endreça i les mostra per dibuixar-nos el món i el que som dins seu.
El poema vol esbrossar evidències banals, retalls de món, amb les paraules, per apaivagar neguits, encendre somnis, cridar desitjos, burxar consciències, compartir gestos, pensar i repensar tot el que ens envolta i deixar-nos preguntes en l’aire, pendents, per mantenir-nos vius.
Així, les paraules pouen instants, acompanyen soledats, fan reconèixer paisatges i ressusciten els mons que viuen rere les aparences. Perquè més enllà de les imatges ens reconeguem amb els dubtes, els temors, els somnis, els retrets, els silencis i la música que ens fan com som. Per això cal reivindicar l’idioma i el poema, eina de reflexió. I els poetes, que amb paraules fabriquen miralls de l’ànima."
Jaume Aulet


Dia: dilluns 11 de març
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Organitzada juntament amb: l'Editorial Saldonar (veure web) i La Llar Llibre (veure web)
 
Data: 11/03/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres i Cineclub Sabadell organitzen la conferència:

Pintura i cinema: contactes, tributs i diferències

A càrrec de Joan Maria Minguet Batllori, historiador i crític d’art

 
Conferència de clausura del cicle “Cinema i Pintura” organitzat conjuntament amb Cineclub Sabadell durant el mes de febrer en el qual s’han pogut visionar les pel·lícules: Lust for Life (de Vincente Minnelli), National Gallery (de Frederic Wiseman), F. For Fake (d’Orson Welles), Las paredes hablan (de Carlos Saura). (veure cicle) (veure cartell)

 

Dia: dimecres 6 de març
Hora: 19h
Lloc: Fundació Bosch i Cardellach
Preu: 6€ (gratuït membres de la FBC i socis de Cineclub Sabadell)
Organitzada juntament amb: Cineclub Sabadell (veure web)
Data: 06/03/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció d'Arts i Lletres i Cineclub Sabadell organitzen el cicle:

Cinema i Pintura


Al llarg del mes de febrer organitzem, conjuntament amb Cineclub Sabadell, el tercer dels cicles de Cinema a la Fundació, reprenent la feina feta el curs passat amb els dos primers: Una mirada social: aquí i arreu i El cinema llegeix llibres: Cims Borrascosos. Com vam fer llavors, intentarem reflexionar sobre la manera com el cinema s’acosta a la realitat que l’ha precedit o que el circumda.
 
Aquesta vegada parlarem de pintura i de quatre de les diverses aproximacions amb què el cinema s’hi ha referit: un fragment biogràfic de la vida de Van Gogh, els vuit anys que va dedicar a pintar la seva visió del món (Lust for Life); els quadres convertits en objecte de museu i les diferents qüestions que d’això se’n deriven (National Gallery); una necessària reflexió sobre els límits de l’autenticitat i la inevitabilitat de la còpia (F for Fake), i una mirada curiosa i agosarada a la intemporalitat  artística, des de les pintures a les coves prehistòriques fins als grafits a les parets de les nostres ciutats (Las paredes hablan). El cicle es clourà amb la conferència de Joan Maria Minguet i Batllori, que ens ha de permetre analitzar tot el que aquestes pel·lícules i el mateix conferenciant ens hagin proposat. (veure programació) (veure cartell)
 
Preu: Tots els membres de la Fundació Bosch i Cardellach així com els socis de Cineclub tenen entrada gratuïta. Els primers, caldrà presentar a la taquilla dels Cinemes Imperial el tiquet que es farà arribar a través de Secretaria. 



Programa: 

 
  • Lust for Life (1956, El loco del pelo rojo)
de Vincente Minnelli
Presenta: Pere Cornellas
Dijous, 1 de febrer a les 20 i a les 22:30h
Cinemes Imperial         
                                                                                                                                    
  • National Gallery (2014)
de Frederic Wiseman
Presenta: Jesús Led, pintor
Dijous, 15 de febrer a les 21h (sessió única)
Cinemes Imperial
                                                                        
  • F for Fake (1973, Fraude)
d’Orson Welles
Presenta: Esteve Badia
Dijous, 22 de febrer a les 20 i a les 22:30h
Cinemes Imperial
                                                                        
  • Las paredes hablan (2022)
de Carlos Saura
Presenta: Òscar Fernández Orengo, fotògraf
Dijous, 29 de febrer a les 20 i a les 22:30h
Cinemes Imperial
 
  • Conferència de cloenda: Pintura i cinema: contactes, tributs i diferències        
A càrrec de Joan Maria Minguet, historiador i crític d’art
Dimecres, 6 de març a les 19h
Fundació Bosch i Cardellach (carrer den Font, 1)



 
Data: 29/02/2024
Hora: 20 : 00
Duració: 4 Setmanes 
Localització: Cinemes Imperial

La Secció d'Història i Arqueologia us convida a la presentació del llibre:

Marededéu quin viatge! Seguint les passes de Lluís Domènech i Montaner per la Noguera Pallaresa (1904)

 

A càrrec d'Enric Soler i Raspall, autor i editor de llibres de viatge. Presenta Isidre Carné, historiador.


Després de trescar per les quatre valls pirinenques, des de Luishon fins a Roda d’Isàvena i mentre estava escrivint el meu anterior llibre Pantocràtor, Seguint les passes de Puig i Cadafalch i la «Missió arqueològica de 1907», vaig veure que un dubte planava tota l’estona sobre aquest projecte: «¿Per què no es feia igual èmfasi a l’hora de posar en vàlua la tasca documental que, sobre el romànic, havia fet el, també arquitecte, Lluís Domènech i Montaner?» L’any 1904 (i també el 1905), amb cinquanta-cinc anys d’edat i acompanyat pel seu fill, Domènech i Montaner recorregué, dos anys abans que els membres de la Missió arqueològica es posessin en marxa, les valls pirinenques dels dos Pallars, l’Aran i la Ribagorça, amb ànim d’estudiar i inventariar l’arquitectura romànica del Pirineu català.
Cent dotze anys més tard, esperonat per aquest dubte i entusiasmat per aquest nou projecte, l’Enric Soler es posà en marxa i caminà, des d’Àger fins a Montgarri, seguint les passes de Domènech i Montaner. I el 2023, aprofitant l’efemèride del centenari de l’arquitecte, publicà el llibre que ara teniu a les vostres mans.
Domènech i Montaner, el romànic de muntanya, Perejaume, les mares de Déu trobades, el Pirineu, vestigis històrics... Un camí de camins! (veure cartell)


Enric Soler i Raspall (Terrassa, 1966) viatja tant com pot i no para quiet. Ha publicat set llibres de literatura de viatges i de muntanya: Escolta, vent...! (1996), Un estiu de guaita (1996), Per la Ruta 40 (1998), Sota el cel de Tushita (2004), Maleïdes muntanyes! (2008), Ki, ki, so sooo! (2012), així com la guia senderista La Ruta del Ter (2009).
L'any 2017 va publicar Pantocràtor, seguint Puig i Cadafalch i la Missió arqueològica de 1907 que d'alguna manera forma un díptic amb el present llibre, ja que l'un surt de l'altre. I si tot va bé. per allò que no hi ha dos sense tres, un tercer projecte (i llibre!) formarà el que ell anomena "el tríptic del romànic català" (que segons com, podria veure's com un retaule de tres plafons).
L'Enric camina i camina, i també escriu. Fa d'editor a Tushita edicions i mira de passar-s'ho bé amb el que fa i que això l'alimenti espiritualment. Sembla que, ara per ara, ho va aconseguint...

Dia: dimarts 27 de febrer
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Data: 27/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach

La Secció de Persones i Comunitat organitza la conferència:

 

Els nois que recullen ferralla a la ciutat

 

A càrrec d’Ester Artigas (Colors del Món), Raquel Guerola (SCAI) i Hamady Sow, ferraller; presenta Manel Larrosa


Presentarem la problemàtica dels nois sense papers que recullen ferralla per la ciutat, i que fruit de la seva situació legal tenen molt problemes de treball, residència... i exposarem les activitats de les entitats que els donen suport. L'acte s'inscriu com a continuació dels recents debats sobre entitats socials i pobresa que es duen a terme des de la Fundació Bosch i Cardellach. (veure cartell)

Dia: dilluns 26 de febrer
Hora: 19h
Lloc: seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Preu: gratuït
Organitzada juntament amb: SCAI (veure web) i Colors del Món (veure web)
Data: 26/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Fundació Bosch i Cardellach