Titular notícies
Dilluns 5 Febrer 2024
El projecte Ciència per Nadal a Sabadell, organitzat per la Fundació Bosch i Cardellach, l’Ajuntament de Sabadell i el Centre de Recursos Pedagògics Sabadell-Sant Quirze, i que compta amb nombrosos patrocinadors i col·laboradors, va assolir el 2023 la seva sisena edició. Es va triar treballar sobre l’Evolució de l’Univers, i va comptar com a ponent amb la Dra. Carme Jordi, Catedràtica d’Astronomia de la Universitat de Barcelona. Hi van participar els centres docents INS Jonqueres, INS Ribot i Serra, INS Pau Vila i l’Escola RAMAR2, amb un total d’un centenar d’estudiants que van poder aproximar-se a la metodologia científica que després aplicaran en el seu Treball de Recerca de Batxillerat.
Durant el primer trimestre del curs 2023-24 els estudiants van dedicar, tutoritzats per la Dra. Jordi i pels seus professors, 4 hores lectives i 4 hores de treball particular, a estudiar com treballa el mètode científic i a aplicar els coneixements adquirits a un problema d’astronomia: determinar si un conjunt d’estrelles formen o no un cúmul. Els resultats els van expressar en forma de pòster els millors dels quals, segons la valoració del comitè organitzador, van ser exposats el dia de l’acte de cloenda.
En aquest acte de cloenda, celebrat el dia 18 de desembre a l’auditori de Cal Balsach i amb la presència dels alumnes participants, la Dra. Jordi va impartir la conferència “L’evolució de l’Univers” i a la vegada va respondre a les preguntes d’alguns d’ells per resoldre dubtes sobre el treball realitzat. L’acte va finalitzar amb el lliurament de diplomes als centres i de premis pels participants i pel millor pòster.
També en el marc del projecte el dia 21 de desembre la Dra. Jordi va impartir una conferència-col·loqui a l’auditori de la Fundació Bosch i Cardellach, sota el títol “L’Univers on vivim Com és? Com era? Com serà?” dedicada a tota la ciutadania. Els nombrosos assistents van establir un animat col·loqui amb la ponent, posant de manifest l’interès de l’auditori en els temes referents a l’origen i destí de l’univers.
Els medis de comunicació locals, tant premsa escrita com radio i televisió, es van fer ressò de les diverses activitats vinculades al projecte la qual cosa, juntament amb l’èxit de participació assolit, consolida Ciència per Nadal a Sabadell com una activitat remarcable dins del calendari cultural de la ciutat.
El grup organitzador, estructurat dins de la Secció de Ciència i Tecnologia de la FBC, considera que el format del projecte, que parteix de la voluntat de divulgar la manera de treballar de la ciència més que no pas difondre els resultats que aquesta obté, és prou flexible per anar a través dels anys adaptant-se als canvis curriculars dels estudiants de batxillerat, i per tant és capaç de millorar paulatinament la seva eficiència divulgativa.






 

Divendres 19 Gener 2024

 

Enguany, des de la Fundació Bosch i Cardellach hem volgut repensar el projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) que vam iniciar l’any 2017. Aquest Inventari pretén identificar, mostrar i difondre tots aquells elements del patrimoni cultural immaterial que trobem al Vallès, tant l’Oriental com l’Occidental. Per realitzar aquest projecte ens regim per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (2003) i per les set categories que estableix la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya que divideix el patrimoni immaterial en:
 
  1. Activitats productives, processos i tècniques
  2. Creences, festes, rituals i cerimònies
  3. Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació
  4. Representacions, escenificacions, danses, jocs i esports tradicionals
  5. Manifestacions musicals i sonores
  6. Salut, alimentació i gastronomia
  7. Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social 

El nou rumb que hem iniciat es tradueix en una major cooperació amb les diferents entitats locals presents en les dues comarques per tal de que el projecte de l’IPCIV sigui més coral i participatiu. Alhora, també es treballarà activament amb l’objectiu de potenciar els nous elements a inventariar de les zones que fins ara han estat poc representades en l’Inventari així com potenciar les categories que hi estan menys presents.
Creiem activament que són les entitats locals les principals coneixedores del patrimoni immaterial dels seus municipis. És per aquest motiu que, tal i com dèiem, enguany hem sumat tretze noves entitats de les cinc que fins fa poc hi participaven, a més del Departament d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona amb qui continuem treballant i ens ajuda a traçar les principals línies de recerca.
Pel que fa als elements inventariats durant l’any 2023, són: Serralavella a Ullastrell (veure fitxa), l’ofici de guitarrer (veure fitxa), les llegendes (veure fitxa) i l’Home dels Nassos de Terrassa (veure fitxa), fitxes que hem pogut encarregar a diferents experts del tema gràcies a un ajut de l’Institut Ramon Muntaner, qui ens ajuda de manera activa des de l’inici del projecte. Alhora, s’han acabat de refer i complimentar diferents fitxes que quedaven per enllestir.

 








Divendres 27 Octubre 2023
Des de la Secció d’Arts i Lletres ens volem acostar a l’obra de diferents artistes ja consolidats que desenvolupin la seva feina en el nostre municipi. Ho fem a través de visites en petit format als seus tallers i llocs de treball. Creiem que és una bona manera per tal de conèixer la seva obra, així com la seva personalitat, des d’un ambient més íntim i vivencial que el que ens solem trobar en una sala d’exposicions.

Una ocasió gairebé única per veure llibretes d’artista, amb tots els esbossos que plantegen dubtes i reptes, les eines i materials amb que treballen, les seves fonts d’inspiració, o els diferents processos creatius.
A dia d’avui hem conegut els paisatges terrosos d’Assumpció Oristrell, el món captivador de Ramiro Fernández Saus i les cases vibrants de Pep Sallés.

Degut a ser visites en espais reduïts, sols podem formar un grup d’una desena de persones. És per aquest motiu que sol ser una activitat reservada als membres de la secció d’Arts i Lletres, el que ho converteix en una activitat exclusiva que, a més, acaba de cohesionar els diferents membres més actius de la secció.

Membre de contacte: Patxi Ocio Casamartina.

       

Tallers d'Assumpció Oristrell, Ramiro Fernández Saus i de Pep Sallés. Fotos: Patxi Ocio.


 

Dimecres 28 Juny 2023

Entrega dels Premis de Recerca Montserrat Miró i Marimon

Edició XXII

 



El proppassat 12 de juny tingué lloc el lliurement dels Premis de Recerca Montserrat Miró i Marimon que la nostra fundació atorga amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics de Sabadell i Sant Quirze.
Aquests premis tenen l'objectiu de reconèixer l'esforç fet pels alumnes i el professorat de 2n de Batxillerat dels diferents centres de secundària de Sabadell i Sant Quirze del Vallès i de projectar-los a la societat més propera.
En primer lloc volem agrair l’interès dels estudiants que s’hi han presentat a través d’un total de 27 treballs de recerca així com la feina que han realitzat els diferents tutors dels 13 centres educatius.
Enguany s’han presentat un total de 12 treballs inscrits en l’àmbit científic i tecnològic, 6 de l’àmbit social humanístic, 6 més de l’àmbit de salut psicològic i 3 de l’àmbit sociolingüístic.
Així mateix, dins dels diferents àmbits volem destacar la presentació de sis treballs relacionats amb la ciutat de Sabadell.
Els Premis de Recerca Montserrat Miró i Marimon consten d’un Primer Premi dotat en 700€, un Segon Premi de 500€, un Tercer Premi de 300€ i dos Accèssits. Els treballs premiats d’aquesta edició han sigut:
 

1er Premi

-“El mosquit tigre en els barris de Sant Quirze del Vallès”, realitzat per Queralt Canals Torreguitart i tutoritzat per Elisabet Izquierdo, de l’Escola Pia.
Segons la valoració del jurat, aquest treball de recerca es mereix trobar-se entre els finalistes perquè és un treball de molt alta qualitat en tots els àmbits. Destaca especialment en el seu plantejament de recerca i el seu elevat rigor científic, des del plantejament de les hipòtesis fins a les conclusions.
Em la recollida de mostres que s’ha realitzat durant mesos, i el seu posterior anàlisi, l’autora ha demostrat una gran dedicació i motivació, així com un elevat grau d’implicació en la investigació realitzada.
El jurat també ha valorat la gran qualitat de la redacció i l’estructura en tots els aspectes formals i lingüístics.
 

2on Premi

-“La mutilació genital femenina”, realitzat per Aina Luna Puig i Núria Martinez Garcia i tutoritzat per Mireia Panadés Uróz, de l’Escola Industrial.
Presenta una pràctica que parteix d’una tradició ancestral, pròpia de determinades cultures, que podríem considerar que s’emmarca dins del marc de la violència contra les dones. Ha estat especialment valorada la forma en què aquest treball aborda aquesta pràctica mil·lenària, en el sentit que s’han procurat presentar les diferents modalitats de mutació genital femenina, explicant les conseqüències tant físiques com psicològiques que comporta aquesta pràctica per a les noies. També s’ha posat en valor la forma d’exposar-ho, fugint en tot moment del sensacionalisme i la morbositat, el què fa que sigui un treball de recerca vàlid per poder-lo exposar a l’alumnat dels nostres centres, en el marc de la perspectiva de gènere, i fer-los evident una pràctica ancestral que beu de les tradicions i els aspectes culturals de determinades societats, però de les quals, fugint del paternalisme propi de les societats occidentals, podem ajudar a canviar-les.
 

3r Premi:

-“Refugis antiaeris de la Guerra Civil Espanyola a Sabadell”, realitzat per Maria Corcuera Baqués i tutoritzat per David Palacios Belmonte, de l’Institut Pau Vila.
Aquest treball és un projecte que té un triple objectiu: integrar el refugi antiaeri que hi ha al pati de l’Institut Pau Vila al Projecte Pedagògoc del Centre, implicar a l’Adminitració en la subvenció per a la recuperació del refugi i obrir al públic l’accés a un espai relacionat amb la memòria històrica de la ciutat.
 

Accèssits:

-“L’ús social del català”, realitzat per Mohamad Al-Shwiky i tutoritzat per Júlia Lora Martín.
-“Síntesi de sabons”, realitzat per Aroa Montero i tutoritzat per Carol Ricou Ruiz.

Per a més informació us podeu dirigir al següent enllaç


 

Dimecres 15 Març 2023


Cinema a la Fundació

El cinema llegeix llibres

CIMS BORRASCOSOS


Segon cicle del Cinema a la Fundació, aquest al voltant de Wuthering Heights (Cims borrascosos), la gran novel·la gòtica d’Emily Brontë, i d’algunes de les seves versions cinematogràfiques. Tot i que ha estat també un tema recurrent en altres disciplines artístiques, el cinema, al llarg de tota la seva historia, li ha dedicat una especialíssima atenció: hi ha més d’una quarantena de pel·lícules basades en aquest llibre, a més de sèries, minisèries i telenovel·les diverses. El nostre cicle consta d’una conferencia introductòria sobre la vida i l’obra de l’autora, de tres de les seves versions cinematogràfiques -de diferents directors, èpoques i països- i de l’apropament que, l’any 1979, va fer André Téchiné dels quatre germans Brontë, tres noies i un noi. Fidels a l’objectiu amb què va néixer Cinema a la Fundació, el diàleg continu entre el cinema i el món, parlem ara de cinema i literatura com havíem parlat, el trimestre passat, de cinema i societat.

Dimecres,  15  de març, a les 19:30h, a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach
Conferència inaugural a càrrec de Joan Curbet-Soler, professor de Filologia Anglesa i Germanística a la UAB.



En aquest cicle, comptarem també amb la col·laboració de la Llar del Llibre.


 

Feed RSS de notícies