Dijous 16 de maig tindrà lloc la presentació del llibre ULTRALOCALISME. D'allò local a l'universal. Amb la participació del filòsof Jordi Riba, membre de la revista Mirmanda, i de l’historiador Òscar Jané, autor de la publicació i editor de Mirmanda. Presentació a càrrec de Josep Lluís Martín i Berbois.
|
De la afrontera a l’ultralocal: l’ultralocalisme és un pas natural, en oposició frontal al cosmopolitisme de boutique i als usos banals, mistificats, del nou concepte de «globalització». Del localisme ultrancer, no cal ni parlar-ne. És una posició que avui ningú no defensa. La clausura mental en un espai limitat, arcàdic, resultaria avui un exercici falsificat i insostenible, si no és com a ficció literària. Què és llavors l’ultralocalisme? O més aviat, què vol ser? La reconstrucció teòrica d’un present, d’un espai «universal», però aprofitant unes «virtuts» massa sovint menystingudes...
Òscar Jané
Investigador 'Ramón y Cajal' a la Universitat Autònoma de Barcelona (des de 2010), ha estat també Investigador 'Juan de la Cierva' a la Universitat Autònoma de Barcelona (2005-2008) i investigador 'Beatriu de Pinós' a la Universitat de Barcelona (2008-2010).
Ha realitzat tots els seus estudis d’història a la Universitat de Montpeller i a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc (Toulouse- Le Mirail), així com el DEA en aquesta darrera universitat el 1999.
Va fer la seva tesi doctoral en cotutel·la entre les Universitats de Tolosa i l’Autònoma de Barcelona obtenint el títol de doctor el juny de 2003 amb el treball: França i Catalunya al segle XVII. Identitats, contraidentitats i ideologies a l’època moderna (1640-1700). Va ser publicada l'any 2006 a l’editorial Afers.
També ha publicat dos llibres sobre l’acció i el pensament polític a la Catalunya i la França modernes: La identitat de la frontera pirinenca. Efectes socials i polítics al nord de Catalunya des de la creació de Montlluís (1677-1698), Patronat Francesc Eiximenis, Diputació de Girona, Girona, 2008 i Catalunya sense Espanya. Ramon Trobat: Ideologia i Catalanitat a l’empara de França, Ed. Afers,Catarroja-Barcelona, 2009 (Premi d’Assaig-Generalitat de Catalunya “Ramon Juncosa” 2008).
Forma part del consell de redacció de diverses revistes (Afers, Manuscrits, Plecs d'Història Local de l'Avenç i Transfer), i dirigeix la revista de cultura nordcatalana Mirmanda i la revista de ciències humanes pirinenca Ripacurtia.
Jordi Riba
Professor de Filosofia a la UAB.
Línies de recerca: pensament polític contemporani; Teories de la democràcia; Idees polítiques del segle XIX.
Publicacions
La morale anomique de Jean Marie Guyau. París: L?Harmattan, 1999.
Riba, Jordi i Patrice Vermeren (eds.). Philosophies des Mondialisations. París: L'Harmattan, 2005.
Membre del Grup d'Estudis Humanístics de Ciència i Tecnologia de la UAB i Membre del Laboratoire d'études et de recherches sur les logiques contemporaines de la philosophie. Université de Paris-8.
Més informació
Editorial Afers
Revista Mirmanda
Blog Mirmanda