Titols i resum a tot arreu
El proper mes d'octubre tindrà lloc un el cicle "L'ecologia i l'urbanisme", quatre conferències organitzades conjuntament entre la Secció de Ciència i Tecnologia i la Secció de Territori i Espai Urbà de la Fundació. Les ponències es faran els dijous del 7 al 28 d'octubre a les 7 de la tarda, a la Seu de la Fundació. 

Aforament limitat. Cal reservar entrada a secretaria@fbc.cat o trucant al 937258564.
Recomanem arribar una estona abans.

S'oferirà la retransmissió en directe d'aquest cicle, a través del canal de Youtube de la Fundació, on podreu trobar també els vídeos en diferit. 
 

Programa

 

Dijous 7 d'octubre

  • Ecologia, territori, urbanisme, a càrrec de Jaume Terradas, ecòleg. (Veure invitació)

    La transformació del territori per l’activitat humana s’intensifica ràpidament amb l’increment de la nostra demografia i l’augment de la demanda de recursos de tota mena, que no depèn només de la demografia i de les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, sinó també i molt de la constant innovació en modalitats de transport, construcció, urbanisme, comunicació, esports, lleure, etc. Un factor determinant és que la proporció de persones que viuen en sistemes urbans creix molt més de pressa que la demografia.Hem entrat en una crisi ambiental sense precedents en la història de la humanitat. Donat el paper preponderant de les ciutats en aquesta crisi, es fa evident la necessitat de repensar-les per fer-les més compatibles amb un funcionament sostingut dels sistemes ecològics dels que depenem.

    ​​​​​​​Jaume Terradas és Doctor en Ciències (biologia) per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, després emèrit i ara professor honorari. Va organitzar el primer equip de recerca sobre ecosistemes terrestres a Catalunya i va ser un dels introductors de l'educació ambiental a Espanya. Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol de Ciència i Tecnologia de la Generalitat 1992, Premi de Medi Ambient de la Generalitat 1998, Premi de Medi Ambient de Caixa de Sabadell-Institut d’Estudis Catalans 2002. És President de la Fundació Terra i membre de l’Equip de Suport a la Direcció del CREAF. Ha dirigit 17 tesis doctorals. L'any 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. 
     

Dijous 14 d'octubre

  • Els canvis globals, naturals i humans, a càrrec de Josep Peñuelas, ecòleg.(Veure invitació)

    ​Aquesta ponència versarà sobre l'emergència ambiental i climàtica, de les seves causes, els impactes i les possibles accions per a mitigar-la i afavorir un desenvolupament sostenible.

    Josep Peñuelas Reixach és el director de la Unitat d'Ecologia Global CREAF-CSIC-UAB-UB Barcelona. És un científic altament citat en ecologia / medi ambient, en ciències vegetals i animals, en ciències agrícoles, en geociències i en tots els camps científics de l’ISI essential science indicators  (l’índex H és actualment de 138 GS, índex i10: 730, > 95.800 cites GS) . És un dels ecòlegs actuals més respectats i influents, tothom que estigui interessat en l’ ecologia global es sentirà captivat pels seus estudis. (Imatge: (c) ERC).
     

Dijous 21 d'octubre

  • Algunes lleis del territori, a càrrec de Manel Larrosa, arquitecte urbanista.(Veure invitació)

    Entendrem (entenc) el territori per la suma de medi natural i medi antròpic, per espai natural més espai urbà. Si en el primer el sistema fluvial ordena la jerarquia, en el segon són les carreteres i els ferrocarrils.Quan es planifica urbanísticament es parteix d’un full en blanc i es traça urbanitat, tot  prescindint dels espais naturals, entesos com a màxim com a “zones verdes”. comprendre el territori, entès, repeteixo, com a la dualitat, per la coexistència d’espais naturals i espais artificials.

    Manel Larrosa és arquitecte pluridisciplinar: edificació, urbanisme, gestió. Analista: territorial, història urbana, dimensions socials i ambientals del territori. Coneixedor del sector privat i del sector públic. Regidor d’urbanisme a Sabadell, 1979-1987. arquitecte: 1977, col·legiat: 1978.   Doctorat a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona: juny 1995. Tesi: "Un Model de la Forma Visual de l'Arquitectura".
     

Dijous 28 d'octubre

  • El paper de les ciutats a l'Antropocè, a càrrec d'Eulàlia Figuerola, arquitecte.(Veure invitació)

    Les zones urbanes representen només el 3% de la superficie de la terra, però son les responsables del 70% de les emissions de CO2 emeses a l'atmosfera  y del 60% del consum dels recursos. El 56'15  % de la població viu en aquestes zones urbanes i la tendència és de creixement exponencial.
    Però quins són els impactes reals que provoquem? L'entorn construït pot realment aplanar les previsions més pessimistes d'augment de temperatura del planeta segons el món científic? 

    L'any 2015 es definiren  17 Objectius de desenvolupament sostenible amb l'objectiu de transformar el nostre món. Les ciutats i l'entorn urbà poden influir en més o menys mesura en 15 d'aquest 17 objectius. Necessitem un canvi disruptiu per poder millorar la situació, i la bona notícia  és  que per  primera vegada que tenim el coneixement i les eines per dur-lo a terme. 

    Eulàlia Figuerola és arquitecte, postgrau en gestió i eficiència energètica i experta en segells de sostenibilitat VERDE i DGNB  del Green Building council. Comença la meva trajectòria professional al segle XX  col·laborant i formant part  de  diversos estudis d'arquitectura. Responsable territorial i delegada de catalunya de Green Building Council fins l'any 2020 actualment és responsable de l'àrea de sostenibilitat de HAUS healthy buildings i  també col·laboradora  l'Observatorio Ciudad 3R.





Organitza la Secció de Ciència i Tecnologia i la Secció de Territori i Espai Urbà.

Comparteix

Activitats previstes