Titols i resum a tot arreu

Cafès Científic. El sincrotró ALBA: una eina per veure l’invisible

El dimarts 17 de març tindrà lloc una nova sessió dels Cafès científics a Sabadell, amb una xerrada-coloqui sobre El sincrotró ALBA: una eina per veure l'invisible. Com sempre, a les 7 de la tarda a la UES. 
El proper dimarts, 17 de març, parlarem del Sincrotró ALBA, com una eina per veure l'invisible. Què vol dir sincrotró? Tot prenent un cafè esbrinarem què vol dir sincrotró, com es produeix la llum de sincrotró i per a què la fem servir a l’ALBA, l’única font de llum de sincrotró de l’Estat Espanyol.
 
Amb un llenguatge planer i amb exemples extrets de la nostra vida quotidiana explicarem com funciona un accelerador de partícules, com obtenim la llum de sincrotró i com a l’interaccionar la llum amb la matèria extraiem informació que ens serveix per entendre-la millor i ens permet modificar-la i per exemple obtenir fàrmacs més eficients, o materials més resistents, o saber si sota les pintures més famoses se n’hi amaguen d’altres de desconegudes.
 
 Aquest Cafè científic tindrà lloc el proper dimarts 17 de març, a les 7 de la tarda a la seu de la Unió Excursionista de Sabadell, al carrer Salut, 14-16 (Sabadell).
 
Com a convidada especial al Cafè comptarem amb la participació de Montserrat Pont, Doctora en Ciències Físiques per la UAB. Forma part de diversos comitès internacionals d’assessorament en el camp dels acceleradors (Nova York, Berlin, Madrid, Viena, Corea).
 
Aquesta xerrada prossegueix el cicle de Cafès Científics d’aquest 2020 a Sabadell, un conjunt de xerrades informals que organitzen vuit entitats de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació.
 
 
 
 
Cafès científics Sabadell 2020
 
L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica, la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques organitzen la setena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell.
 
Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l’objectiu de parlar de ciència fora de l’entorn acadèmic i d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s’han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.
 

25 de febrer – Corporació Sanitària Parc Taulí
Gestionant el dolor crònic. A càrrec de Jenaro Mañero, Metge especialista en Anestesiologia i Reanimació.
A l'Estat espanyol, un 12% dels adults pateixen dolor crònic, el 31% dels quals de manera continuada. Com afecta aquest dolor a la meva qualitat de vida? Serà per sempre? Quins tractaments i teràpies hi ha al meu abast quan la causa que el provoca no té cura? Puc prendre morfina tota la vida? No em faré addicte? Què em poden oferir des de les unitats de dolor hospitalàries, com la del Parc Taulí, per donar-hi resposta?
 
17 de març – Fundació Bosch i Cardellach
El sincrotró ALBA: una eina per veure l’invisible. A càrrec de Montserrat Pont, Cap d'Operacions del sincrotró ALBA.
Esbrinarem que vol dir sincrotró, com es produeix la llum de sincrotró i per a que la fem servir a l’ALBA, l’única font de llum de sincrotró de l’Estat Espanyol. Amb un llenguatge planer i amb exemples extrets de la nostra vida quotidiana explicarem com funciona un accelerador de partícules, com obtenim la llum de sincrotró i com a l’interaccionar la llum amb la matèria extraiem informació que ens serveix per entendre-la millor i ens permet modificar-la i per exemple obtenir fàrmacs més eficients, o materials més resistents, o saber si sota les pintures més famoses se n’hi amaguen d’altres de desconegudes.
 
21 d’abril – Secció Natura, Unió Excursionista de Sabadell
Per què ens amaguen el patrimoni medieval de Sabadell? A càrrec d'Albert Roig, Arqueòleg i Historiador.
Sabadell, malgrat la fama i l'aparença de ciutat industrial de creixement modern, té una llarga història urbana que es reflecteix en un valuós patrimoni arqueològic medieval, malauradament molt poc conegut per la ciutadania. Les intervencions arqueològiques efectuades en les darreres dècades, i els estudis que se n'han derivat, han anat fent palès el traçat de les muralles i tot un seguit d'habitatges i establiments, estructures i edificacions que conformen una vila medieval notable i plena de vitalitat. Un passat que sembla que hi hagi interès a amagar-nos...
 
19 de maig – Filial Vallès Occidental, Acadèmia de Ciències Mèdiques
Una mirada social a la malaltia crònica complexa. A càrrec d’Esther Cortés i Ruth Muñoz, treballadores socials.
Quan estàs malalt o malalta, pateixes vàries patologies cròniques complexes, i esdevé dependència física i/o cognitiva; la teva vida social es veu afectada. Cal buscar mecanismes per reorganitzar-se i adaptar-se a la situació. Tu mateix/a i el teu entorn social (família i amistats) necessitarà suport per saber què fer i com entomar la situació.
 
16 de juny – Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès. A càrrec de Joan Madurell, paleontòleg del Grup de Recerca en Paleobiodiversitat i Filogènia.
Fa un milió d'anys, la conca del Vallès tenia un aspecte molt diferent a l'actual. On ara hi trobem gossos, gats i coloms, hi havia enormes carnívors com jaguars, hienes gegants, llops, guineus, tigres dents de sabre i óssos de les cavernes maldant per atrapar algun herbívor que corria per aquest ecosistema, més semblant a la sabana africana actual que al bosc mediterrani que coneixem. Com van arribar aquestes faunes fins aquí? Per què es van extingir?
 
22 de setembre – La Ruda. Amics de Can Deu per a l'agricultura ecològica
Cooperem per una agricultura social. A càrrec de Rocío Jiménez i Juan Villena, membres d'EcoBodum projecte sociolaboral d'inserció de persones en atur.
El Treball Social es una professió poc coneguda però experta en donar suport i acompanyament en aquests moments tan fràgils. Com ho fem? Com acompanyem? Com ajudem? Parlem-ne!
 
20 d’octubre – Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC)
La importància de la biodiversitat urbana. A càrrec del Grup de treball Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell
El projecte Vivim, respirem, replantegem Sabadell ha permès treballar per millorar la biodiversitat d'alguns entorns escolars del nord de la ciutat de Sabadell. Presentarem els resultats i propostes més interessants del projecte.
 
17 de novembre – L’Astronòmica de Sabadell
Les estrelles variables. A càrrec de Florence Libotte i Josep M. Vilalta, astrònoms amateurs.
Encara que aparentment sembla que les estrelles brillin sempre igual, moltes d'elles són variables, la seva intensitat canvia. I hi ha molts tipus diferents d'estrelles variables, a vegades perquè passa una altra estrella pel seu davant, a vegades perquè tenen convulsions, i les més espectaculars perquè exploten. En aquesta xerrada ens endinsarem en l'apassionant món de les estrelles i sobretot de les estrelles variables.
 
 

Per a més informació:
 
ACMSCB-Filial del Vallès Occidental
Elena Garcia. Tel. 93 748 43 98
vallesocci@academia.cat
 
ADENC
Adelaida Clavaguera. Tel. 93 717 18 87
correu@adenc.cat
 
Agrupació Astronòmica de Sabadell
Albert Morral. Tel. 93 725 53 73
secretaria@astrosabadell.org
 
Associació la Ruda, amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica
Xavier Mur. Tel. 93 726 92 50
larudablog@gmail.com

Corporació Sanitària Parc Taulí
Sandra Àlvaro. Tel. 93 745 83 80
salvaro@tauli.cat
 
Institut Català de Paleontologia
Miquel Crusafont
Pere Figuerola. Tel. 93 586 83 45
pere.figuerola@icp.cat
 
Fundació Bosch i Cardellach
Laura Vicens. Tel. 93 725 85 64
secretaria@fbc.cat
 
Unió Excursionista de Sabadell
Francesc Macià. Tel. 93 725 87 12
natura@ues.cat

 

Comparteix

Activitats previstes