Titular notícies

Dimarts 3 Novembre 2020
L'Institut Ramon Muntaner ha publicat recentment un nou volum a dins l'app "Publicacions IRMU" (+ info). El nou volum és la versió digital de la carpa que anualment s'organitza en el marc del Recercat, on els centres d'estudis poden difondre els seus projectes, exposicions i publicacions.

Aquest any, donades les circumstàncies, s'aprofita l'avinentesa per ajudar a donar més visibilitat a tots els projectes dels centres d'estudis participants en l'edició 2020 del Recercat. 

Si ja teniu l'app als vostres dispositius, només cal que hi accediu i hi podreu descarregar la nova publicació i llegir-la. També podeu fer-ho a través d'un dels enllaços següents: 


1.     Amb tauleta o telèfon iOS (iPad/iPhone) descarregueu-vos l'app a Apple Store: http://itunes.apple.com/app/id1508988155

2.     Amb tauleta o telèfon Android descarregueu-vos l'app a Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buttonpublish.irmu

3.     Amb ordinador de sobretaula o portàtil podeu veure-la al quiosc web: https://browser.buttonpublish.com/viewer/publicacions-irmu/2246/sd/
 



Font: https://www.irmu.org/news/2784 

Dijous 8 Octubre 2020
Us presentem un nou vídeo del projecte de l'Inventari del patrimoni immaterial del Vallès (+ info). Podeu veure el resum d'aquests primers 3 anys de vida del projecte, com ha anat passant per diverses localitats del Vallès i ha anat fent difusió del patrimoni immaterial de la comarca. El vídeo vol ser, també, un agraïment a totes les persones, entitats i institucions que han fet possible aquests anys de feina. Gràcies!

 
 

Dilluns 28 Setembre 2020
Amb l'objectiu d'adaptar-se a la situació actual, la Fundació Bosch i Cardellach posa en marxa les següents mesures d'higiene i seguretat:
 
  • Atenció al públic amb cita prèvia. Serà requerida preferentment la cita anticipada per tal de programar les visites i evitar que coincideixin en l’espai diverses persones.
Podeu concertar-la trucant per telèfon (937258564) dins l'horari d'atenció al públic o bé enviant un correu electrònic a secretaria@fbc.cat i us respondrem el més aviat possible.
 
  • Ús obligatori de la mascareta.
  • Respectar la distància de seguretat (2 metres) en tot moment.
  • La consulta de documents de l’arxiu serà possible sempre que es demanin amb l’antelació suficient. En el moment de la sol·licitud, s’informarà a l’usuari de les normes d’higiene i seguretat establertes. La consulta tindrà lloc en un horari acordat prèviament. Es facilitaran guants a l’usuari. Després de cada consulta, l’espai serà desinfectat i els documents posats en quarantena (15 dies).

Dimecres 23 Setembre 2020

Antoni Moliner Prada (1948-2020)

 
Com acostuma a passar amb les persones que tenen una gran capacitat de treball i una obra considerable, l’Antoni no era una persona que li agradés fer-se notar. Les seves investigacions -principalment des del moviment de les Juntes a la Guerra del Francès, passant per diferents aspectes de la cultura política liberal de l’Espanya en el procés de la revolució liberal del segle XIX: el clericalisme, l’anticlericalisme i la secularització d’aquest segle, entre molts altres- conformen una aportació remarcable a la historiografia feta des del treball minuciós, silenciós i honest intel·lectualment. Un gran investigador. Estem parlant bàsicament -l’acadèmia farà el llistat complert dels seus mèrits- de més de 75 articles a revistes, 47 col·laboracions en obres col·lectives, més de seixanta congressos nacionals i internacionals i una quinzena de llibres, entre les 280 referències de publicacions. Nascut el 1948 a Segura de los Baños (Terol), de família de mestres, primerament fou professor de batxillerat -sempre destacava el goig que significà per ell haver estat a diferents instituts i poblacions: des de Terrassa i Sabadell fins a la seva estimada Alacant.  Això sí, subratllant la importància de conèixer els diferents tarannàs dels llocs on havia treballat i viscut, i per damunt de tot la necessitat d’escoltar a les persones.
 
Després, Antoni Moliner Prada, ha estat  professor d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), des del 1988 com a professor titular i catedràtic acreditat des del 2009. Finalment, al març del 2017 se’l nomenava Catedràtic d’Universitat i actualment era professor emèrit. Es va doctorar l’any 1981 a la UAB amb la tesi Estructura, funcionamiento y terminología de las juntas supremas provinciales en la guerra contra Napoleón: los casos de Mallorca, Cataluña, Asturias y León, dirigida per Albert Balcells, la qual va ser pionera en l’estudi  del moviment de les Juntes i la seva doble funció: revolucionària i, a la vegada, frenant la revolució contra l’antic règim. Va ser l’inici  d’un seguit de treballs sobre aquest conflicte que el van portar a ser un reconegut expert a escala nacional i internacional de la Guerra del Francès (1808-1814). Podem destacar: La Catalunya resistent a la dominació francesa (1808-1812) (Barcelona: Ed. 62, 1989. XIV Premi Xarxa); Revolución burguesa y movimiento juntero en España (1808-1868) (Lleida: Milenio, 1997); La Guerra del Francès a Mallorca (Palma: Documenta Balear, 2000); La guerrilla en la Guerra de la Independencia (Madrid: Ministerio de Defensa, 2004. Premi d’investigació); Catalunya contra Napoleó. La Guerra del Francès (1808-1814) (Lleida: Pagès, 2007). I com a editor: La Guerra de la Independencia en España (Barcelona: Nabla, 2007). Tanmateix, i amb motiu del bicentenari d’aquesta guerra, al 2008 va participar en molts congressos, fòrums, seminaris i col·loquis. Havent estat professor invitat en diferents universitats d’Espanya, Portugal, França, Itàlia i Mèxic.
 
També va coordinar i editar La Semana Trágica de Cataluña La expulsión de los moriscos (Barcelona: Nabla, 2009). Relacionat amb Sabadell Fèlix Sardà i Salvany y el integrismo en la Restauración (Bellaterra: UAB, 1999). A revistes com Trienio, L´Avenç, Hispania, Hispania Sacra, Siglo XIX, Spagna Contemporanea, Hispania Nova, Annales historiques de la Révolution française, Leer História, Alcores, Revista de Historia Militar, Trocadero, Historia Mexicana, Questôes&Debates, Recerques, entre moltes altres, podem trobar la seva signatura a nombrosos articles i col·laboracions. Entre d’altres institucions, era membre de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, en la qual havia pronunciat diverses conferencies.
 
Amb tot,  a més a més de la seva vàlua com historiador, hi ha un aspecte que sempre em captivava i que ara amb la sobtada absència es fa més colpidor, em refereixo -com esmentava al principi d’aquest escrit- a la seva gran capacitat d’escoltar i respectar. La seva humilitat i preocupació vers l’altre. I això és d’agrair. Sempre la persona, i la importància de posar-la en primer pla (em deia el dijous passat). Al llarg de la vida acadèmica anem trobant professors que, a més de la seva capacitat de treball i ensenyament, deixen una empremta humana que ens forma com a persona i fa més portadora la càrrega. L’ Antoni Moliner era un d’aquests. Gràcies Antoni.

 
                                                                                                                    Josep Alavedra Bosch
                                  
                                                                                                         
 
 
           
 
 

Dilluns 21 Setembre 2020
El projecte de l'Inventari del patrimoni immaterial del Vallès, encapçalat per la Fundació Bosch i Cardellach (+ info), ha inventariat un nou element. L'Inventari inclourà la cultura de les herbes remeieres a Can Pèlacs, al Vallès. Aquí us presentem el vídeo que acompanyarà a la corresponent fitxa de l'Inventari, un cop aquesta hagi passat el procés actual de validació. 


 

Feed RSS de notícies