Titols i resum a tot arreu
El proper dimarts 27 d'octubre a 2/4 d'1 del migdia tindrà lloc la conferència "Què significa el coneixement científic", a càrrec de Susana Campoy, professora agregada del Departament de Genètica i de Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Activitat prèvia a l'acte final de Ciència per Nadal a Sabadell 2020 i circumscrita a l'àmbit escolar. Organitza: Programa Argó  i la Sostdirecció  de l'ICE UAB. Col·labora: Fundació Bosch i Cardellach (Secció de Ciència i Tecnologia). 
El dimarts 27 d'octubre a 2/4 d'1 del migdia tindrà lloc la conferència Què significa el coneixement científic? Fagoteràpia per al control de patògens bacterians, a càrrec de Susana Campoy. L'activitat està circumscrita a l'àmbit escolar
 
El mètode científic és el que permet a la ciència avançar, respondre preguntes i resoldre problemes. Aquest és la base per construir, pas a pas el coneixement científic fins a arribar a l’elaboració de lleis i teories. En aquesta xerrada, i com a exemple real, es presentaran les preguntes, les hipòtesis, els procediments experimentals, les dades i les conclusions associades al desenvolupament d’una teràpia alternativa a l’ús d’antibiòtics per al tractament de malalties infeccioses en animals.

Es mostrarà un bocí de la recerca que es duu a terme en el grup d’investigació de Microbiologia Molecular de la UAB associada a l’ús de virus bacterians, coneguts com a bacteriòfags, per al tractament de infeccions causades per bacteris. Des del seu descobriment, ara fa poc més de 100 anys, els científics han explorat el potencial dels bacteriòfags per matar bacteris patògens. Tot i això, la disponibilitat dels antibiòtics i la seva eficàcia pràcticament van fer oblidar la teràpia amb fags. Avui en dia, l’aparició creixent de bacteris altament resistents als fàrmacs i l’absència de tractaments efectius contra ells ha fet renéixer l’interès per aquests virus. En el nostre laboratori hem desenvolupat còctels de diferents fags per al control, en animals de producció, de Salmonella enterica, un patogen responsable de la majoria de brots alimentaris i d’alteracions gastroentèriques en el nostre entorn. Els resultats obtinguts són els primers passos per al desenvolupament d’una teràpia alternativa a l’ús dels antibiòtics.

 
Dra. Susana Campoy. 
Professora agregada del Departament de Genètica i de Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca està focalitzada en l’estudi, a nivell molecular, del funcionament dels bacteris i la identificació de dianes pel desenvolupament de teràpies per a la prevenció i el tractament d’infeccions causades per patògens bacterians.
 

Organitza: Programa Argó i la Sostdirecció de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB. Col·labora: Fundació Bosch i Cardellach (Secció de Ciència i Tecnologia). 

Comparteix

Activitats previstes