Titols i resum a tot arreu
Hem inaugurat Els vitralls retrobats. La restauració del vitrall modernista i noucentista. L’exposició es podrà visitar fins al març del 2017 en horari de dilluns a dijous de 17 a 20h i divendres d’11 a 13h. Organitza la Fundació Bosch i Cardellach amb la col·laboració especial de l'Art del Vitrall i amb el suport de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.
 


Els vitralls modernistes i noucentistes són vitralls d’època; objectes d’ofici convertits en obra d’art. Però el seu ús, el pas del temps i la desubicació per enderrocs els va deteriorant.
Per a retrobar-nos amb aquests vitralls tal com eren en el seu origen és necessari que passin per un procés de restauració. Així portem al present la peça del passat, per a projectar-la cap al futur i poder seguir gaudint-la.
Aquesta és la finalitat de l’exposició; posar l’atenció i incidir en aquest moment present, on decidim que aquesta peça, malmesa per l’ús, trencada, i tal vegada arraconada i bruta, li ha arribat l’hora de ser restaurada. I, d’aquesta manera, redescobrir la seva bellesa original i poder retrobar-la de nou.
En l’exposició podem gaudir de conjunts de Sabadell que han estat en espais tant públics com privats. Hi veurem vitralls del restaurant Euterpe (1914), de la Casa Arimon (1911), i de la Casa Saltor (1919). També trobarem el seguiment de la restauració dels conjunts del Mercat Central (1930), la restitució al català dels texts d’alguns vitralls de l’edifici de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i projectes dels vitralls del arquitecte Josep Renom. En el cas del restaurant Euterpe i de la Casa Saltor hi ha uns plafons ja restaurats lluint amb tota la seva esplendor, al costat de peces simètriques que no han passat per cap procés de restauració.
Això ens permet veure en el mateix espai “l’abans i el després” de la restauració, quan els ploms ja han estat daurats i ha retornat la brillantor original de les textures de vidre. El resultat és una experiència sorprenent, fascinant i única.
Al contemplar els vitralls ja restaurats, no sols gaudim de la seva bellesa en el seu origen, també ens endinsem en l’entorn on es trobaven. Podem transportar-nos en aquell temps on una manera de concebre l’art en l’entorn quotidià va ser possible, tant en l’àmbit privat, a les cases de les famílies de la burgesia de l’època, com en el públic,on podien i poden ser gaudits per a tothom.


 
Joan Serra Renom
Mestre vitraller
 
 
 

Comparteix

Activitats previstes