Titols i resum a tot arreu
El 12 de juny tindrà lloc la cinquena sessió del cicle Cafès científics Sabadell 2014.  La Fundació organitza aquesta sessió titulada Mirant cristalls amb els ulls d'un sincrotró, a càrrec de Manel Sabés, Doctor en Bioquímica i Professor titular de Biofísica a la Facultat de Medicina de la UAB. A les 7 de la tarda al Bar de Ca l'Estruch.

 
 

Mirant cristalls amb els ulls d'un sincrotró


La Cristal·lografia és la ciència que estudia els cristalls, la seva estructura i l'estructura dels elements que els composen. Aquesta ciència ha permès conèixer molt més íntimament una gran quantitat de diferents materials que ens envolten en la vida diària, com la pasta dental o materials per a dispositius electrònics d’ordinadors i mòbils. Els éssers humans no som cristal·lins però fer cristalls de proteïnes i ADN  avui facilita  conèixer la seva estructura i per tant  desenvolupar noves formulacions farmacèutiques. Una de les principals eines per a estudiar els cristalls, són els Raigs X. Precisament l’any 2014 és l’Any de la Cristal·lografia per celebrar el centenari de la difracció dels Raigs X com a eina per a l’estudi de la matèria cristal·lina. Els sincrotrons, com ALBA, son grans màquines generadores de raigs X on diferents grups d’investigació hi experimenten per aprofundir en el coneixement de les formes cristallines i les possibles aplicacions tècniques i biomèdiques.


Manel Sabés Xamaní

Doctor en Bioquímica i Professor titular de Biofísica a la Facultat de Medicina de la UAB.
Les seves especialitzacions de recerca universitària són les aplicacions de la radiació de sincrotró en radioteràpia i imatge diagnòstica i l’ús de nanopartícules en radioteràpia.
És Vocal de la junta de l'Asociación de Usuarios de Sincrotrón de España (AUSE)
 i Membre del Consell de Direcció de l'Agència de Residus de Catalunya, Departament de Territori i Sostenibilitat.

Membre de la Fundació Bosch i Cardellach des de 2002 i membre de la Secció de Ciència i Tecnologia.  És autor del Quadern d’Arxiu 107 de la Fundació titulat Alba: un sincrotró al Vallès.


Més informació sobre els cristalls i el sincrotró

Article al Diari Ara: Cristalls per entendre proteïnes
Primera resolució atòmica d’estructures de proteïnes a l’ALBA
 


 
CAFÈS CIENTÍFICS SABADELL 2014


 
Els cafès científics tornen a Sabadell desprès de l’èxit de participació de la primera edició. Els eclipsis, l'origen de la vida, les aplicacions de la cristal•lografia, el model energètic, la biodiversitat vegetal, el càncer de mama, la física de partícules o el canvi climàtic seran alguns dels temes que es tractaran en aquesta segona edició del programa de divulgació científica "Cafès Científics. Sabadell, 2014" que organitzen 8 entitats de la ciutat que fan recerca o treballen per afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda, Som Energia, i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) inicien aquest mes de febrer la segona edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. L'èxit assolit en l'edició de 2013 ha animat les entitats organitzadores a repetir la iniciativa, a la que enguany s'hi han sumat tres noves entitats.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència en un ambient distès. L'espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat és el Bar de Ca l'Estruch, un referent de l'activitat cultural de la ciutat. Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, l’esperit d’aquesta iniciativa és el d’afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l'objectiu era parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic amb l’objectiu d’atraure el públic no habitual.



Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dijous al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de Ca l’Estruch (c/ Sant Isidre 140, Sabadell).


PROGRAMA “Cafès científics. Sabadell, 2014″

Properes sessions:

25 de setembre. “El càncer de mama. Una mirada diferent”.
Melcior Sentís. Consultor sènior responsable de l’àmbit de Radiologia Mamària i Ginecològica de la UDIAT, de la Corporació Sanitària Parc Taulí. És president de la Societat Iberoamericana d’Imatge Mamària.

30 d’octubre. “Sostenibilitat, energia y el sistema financer global. D’una perspectiva global a Som energia i l’acció local”.
Jofre Carnicer. Biòleg, membre de Som Energia

27 de novembre. “La mitigació del canvi climàtic des dels municipis: l’urbanisme i la mobilitat com a estratègies transformadores”.
Maties Serracant. Geògraf.OGRAMA “Cafès científics. Sabadell, 2014″


 

Comparteix

Activitats previstes