Titols i resum a tot arreu
El Dijous 20 de desembre a les 6 de la tarda tindrà lloc la presentació del número 33 de la revista Arraona. Inclou dossier dedicat a la figura d'Anton Bosch i Cardellach
 
El proper dia 20 de desembre, a les 18 h, es presenta a la seu de la Fundació el número 33 de la revista Arraona, revista d’història editada per l’Arxiu i els Museus de la Ciutat de Sabadell, amb la introducció d’una important novetat, l’edició digital.

 

La presentació d’aquest número a la Fundació no és casual, ja que aquest conté un dossier temàtic dedicat a qui fou metge, secretari municipal, historiador i arxiver de la ciutat, l’il·lustrat que dóna nom a la Fundació. Al seu temps, aquest dossier recull part de la feina realitzada per la Comissió Bosch i Cardellach, fruit d’una col·laboració entre dita Fundació i l’AHS endegada amb motiu del 250 aniversari del naixement de Bosch, amb l’objectiu de donar-li la dimensió pública que realment mereix aquest personatge. No en va, l’Arxiu Històric de Sabadell conserva bona part dels seus manuscrits originals.

L’edició digital

Després de l’experiència positiva que va significar posar la revista en accés obert al portal RACO, amb més de 9.000 consultes realitzades des dels llocs més inversemblants del planeta al llarg de 2011, la revista fa un pas més en l’aplicació de les noves tecnologies i esdevenint una revista digital, facilitant d’aquesta manera un accés universal i des del primer moment, a través d’Internet. Així, la revista Arraona abandona el seu model clàssic d’edició d’estoc, per bé que les persones que vulguin disposar de l’exemplar en paper, el de tota la vida, podran fer-ho mitjançant el sistema d’impressió a la carta i a un preu relativament semblant. Una solució, doncs,  que aposta per la continuïtat de la revista, potenciant-ne l’accessibilitat, estalviant despeses d’emmagatzematge i procurant satisfer les necessitats del lector amant de passar pàgina.




El dossier dedicat a Bosch dins Arraona, 33, consta de set articles de contingut inèdit, una presentació i un acurat annex bibliogràfic de la seva obra:

Una lectura renovada i més coneixements sobre Anton Bosch i Cardellach i la seva època. Introducció al dossier
Per Joan Comasòlivas (Arxiu Històric de Sabadell) i Mercè Renom (Fundació Bosch i Cardellach)

Com un fill de teixidor de lli va preparar-se per a esdevenir un savi metge il·lustrat
Per Àngels Casanovas Romeu i Mercè Renom Pulit (Fundació Bosch i Cardellach)

El metge Anton Bosch Cardellach i la història natural de la vellesa
Per Alfons Zarzoso (Museu d’Història de la Medicina de Catalunya / CEHIC-Universitat Autònoma de Barcelon)

Els números d’un il·lustrat a la fi del setcents. Les estadístiques del metge Anton Bosch i Cardellach sobre Sabadell.
Per Josep M. Benaul Berenguer (Fundació Bosch i Cardellach i Universitat de Barcelona)

Reflexions al voltant d’unes notes de Bosch i Cardellach sobre la ramaderia i l’alimentació a Sabadell a finals del segle xviii.
Per Pere Roca Fabregat (Centre d’Estudis Històrics de Terrassa)

Crisi social y política a Sabadell (1789-1791). Tal vegada va ser Anton Bosch i Cardellach el denunciant del “mal govern” de la vila, sota el pseudònim de Pedro Vallés?
Per Mercè Renom Pulit (Fundació Bosch i Cardellach)

Bosch, jansenista?
Per Joaquim Sala-Sanahuja (Fundació Bosch i Cardellach i Universitat Autònoma de Barcelona)

Concòrdia entre Anton Bosch i Cardellach i el seu fill Agustí Bosch i Vives (8 de novembre de 1816)
Per Josep Santesmases Ollé (Centre d’Estudis del Gaià)



Més informació

La revista Arraona a Raco
 

Comparteix

Activitats previstes