Titols i resum a tot arreu
El proper dimarts 9 d'abril tindrà lloc una nova sessió dels Cafès científics a Sabadell, sobre la Diagnòstic per la imatge. Com sempre, a les 7 de la tarda a la UES. 
 El proper dimarts, 9 d’abril, parlarem del Diagnòstic per la imatge, una branca de la medicina que permet veure, descriure i tractar l’interior del cos humà i les seves malalties. Per fer-ho, combina les accions de fonts d’energia, de diferents tecnologies i de la biologia per a (intentar) millorar la salut de les persones. En aquest cafè científic mirarem de donar a conèixer alguns dels aspectes i aparells que es fan servir al Diagnòstic per la imatge actual. Potser us sorprendrà.
 
Mostrarem alguns dispositius que ja són part de la pràctica habitual actual, en primer lloc les tecnologies per a Diagnòstic, amb radiacions ionitzants, que comporten un petit risc biològic, els Raigs-X (en radiografia clàssica i Tomografia Computada), i radioisòtops (en gammagrafies i PET); i sense radiacions ionitzants, com ultrasons i ressonància magnètica. En segon lloc, les tecnologies orientades a teràpia o per a diagnòstics invasius, com la radiologia vascular i intervencionista, que documenta vasos o lesions i permet fer-hi tractament.
Així mateix, introduirem alguns conceptes de les més recents tecnologies en imatge, com el processament d’imatge o la radiòmica, o com s’estan convertint les imatges en paràmetres mesurables. També, com això permet el progrés de la intel·ligència artificial en la imatge, i veurem també les noves modalitats de veure el cos i els teixits vius, com la Imatge Foto-Acústica.
 
 
Aquest tercer Cafè científic tindrà lloc el proper dimarts 9 d’abril, a les 7 de la tarda a la seu de la Unió Excursionista de Sabadell, al carrer Salut, 14-16 (Sabadell).
 
Com a convidat especial al Cafè comptarem amb la participació del Dr. Joaquim Piqueras, facultatiu especialista en el Departament de Diagnòstic per la Imatge de la Vall d’Hebron. Expert en radiologia pediàtrica, radioprotecció, imatge digital, sistema d’informació, qualitat i organització. És també assessor en radioprotecció del Departament de Salut (Seguretat del Pacient).
 
Aquesta xerrada prossegueix el cicle de Cafès Científics d’aquest 2019 a Sabadell, un conjunt de xerrades informals que organitzen vuit entitats de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació.
 
 
Cafès científics Sabadell 2019
 
L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica, la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques organitzen la setena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell.
 
Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l’objectiu de parlar de ciència fora de l’entorn acadèmic i d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s’han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.
 
PROGRAMA
 
Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, a la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes. L’aforament és limitat.
 
19 de febrer – La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica
Horta terapèutica i social.
A càrrec d’Andra Costas i membre de Sana Hortis i de la Ruda.
 
19 de març – Unió Excursionisa de Sabadell
L'amenaça de les plagues exòtiques sobre els nostres boscos
A càrrec de Jorge Heras, enginyer forestal.
 
9 d’abril – Fundació Bosch i Cardellach
Diagnosi per imatge
A càrrec de Joaquim Piqueras Pardellans, metge especialista en radiodiagnòstic.
 
21 de maig - Corporació Sanitària Parc Taulí
Alimentació i càncer
Miquel Àngel Seguí, Metge especialista del Servei d'Oncologia Mèdica del Parc Taulí de Sabadell.
 
18 de Juny – Filial del Vallès Occidental de L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.
Consells per a viatjar i no emmalaltir.
A càrrec del Dr. Bernat Font Creus, metge internista, especialista en infeccions i responsable de la Unitat d'Atenció al Viatger.
 
17 de setembre – ADENC
Biodiversitat a Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Roger Puig Gironès, biòleg i professor a la Universitat de Barcelona (UB)
 
15 d’octubre – L’Astronòmica de Sabadell
La nostre galàxia: característiques i evolució
A càrrec de Xavier Bros, President de l’Astronòmica de Sabadell
 
19 de novembre - Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
Quan els ammonits dominaven els oceans
A càrrec de Rafel Matamales, paleontòleg
 

Per a més informació:
 
ACMSCB-Filial del Vallès Occidental
Eva Palacios. 93748 43 98
vallesocci@academia.cat
 
ADENC
Adelaida Clavaguera. Tel. 93 717 18 87
correu@adenc.cat
 
Agrupació Astronòmica de Sabadell
Albert Morral. Tel. 93 725 53 73
secretaria@astrosabadell.org
 
Associació la Ruda, amics de Can Deu
per a l’agricultura ecològica
Xavier Mur. Tel. 93 726 92 50
larudablog@gmail.com
 
Corporació Sanitària Parc Taulí
Sandra Àlvaro. Tel. 93 745 83 80
salvaro@tauli.cat
 
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
Pere Figuerola. Tel. 93 586 83 45
pere.figuerola@icp.cat
 
Fundació Bosch i Cardellach
Laura Sellarès. Tel. 93 725 85 64
secretaria@fbc.cat
 
Unió Excursionista de Sabadell
Francesc Macià. Tel. 93 725 87 12
natura@ues.cat
 


(Veure invitació)


Comparteix

Activitats previstes