Titols i resum a tot arreu
El dijous 17 d'octubre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc tindrà lloc la conferència 'Els canvis climàtics al llarg de la Història de la Terra', la segona sessió del cicle de conferències sobre el canvi climàtic que organitza la Secció de Ciència i Tecnologia.
El proper dijous 17 d'octubre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc la segona sessió del cicle de conferències sobre el canvi climàtic, a càrrec de Jaume Bordonau, doctor en Geologia i Professor Titular de Geodinàmica a la UB.

Hi ha evidències geològiques de canvis globals que afecten el clima terrestre. Actualment, les glaceres cobreixen aproximadament un 10 per cent de la superfície dels continents, amb un volum total de gel d’uns 33 milions de quilòmetres cúbics. Fa uns 20.000 anys, la situació era ben diferent: les glaceres cobrien més d’una quarta part de la superfície dels continents, amb un volum total de gel d’uns 84 milions de quilòmetres cúbics. En d’altres moments de la Història de la Terra, aquesta estava desproveïda totalment de gel.
Ens podem plantejar una qüestió força rellevant: es pot parlar d’un clima “normal” de la Terra? El registre geològic ens mostra que la Terra, al llarg de la seva història, ha experimentat nombrosos canvis climàtics de caire global. Aquests canvis presenten una amplitud i una freqüència molt variables.

En aquesta xerrada es tractaran les evidències que tenim d’aquests canvis climàtics i de quines poden ser les causes que els provoquen, centrant-nos especialment en el Quaternari; és a dir, els darrers 2.5 milions d’anys de la història de la Terra.
 
Jaume Bordonau Ibern (Barcelona, 1960).
Doctor en Geologia i Professor Titular de Geodinàmica Externa de la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral (1992) va tractar sobre Els complexos glàcio-lacustres relacionats amb el darrer cicle glacial als Pirineus, i ha treballat diversos aspectes relacionats amb la geomorfologia i la geologia del Quaternari. És membre del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà (Facultat de Ciències de la Terra, UB) i del grup de recerca Risknat (Riscos Naturals). Imparteix l’assignatura Registre geològic i canvi climàtic i actualment és el cap d’estudis del Grau de Geologia (UB).





Veure invitació

Organitza la Secció de Ciència i Tecnologia.

Comparteix

Activitats previstes